ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Dansk Folkeparti ser ut att halveras i EU-valet

I Danmark var EU-valet uppvärmning inför parlamentsvalet på nationaldagen den 5 juni.

Socialdemokraterna blir största parti medan Dansk Folkeparti halveras, enligt Danmarks Radios valundersökning.

Socialdemokraterna ser i EU-valet ut att öka med 4,5 procentenheter till 23,6 procent. Statsminister Lars Løkke Rasmussens parti, liberala Venstre, ökar nästan lika mycket till 20,6 procent.

Däremot mer än halveras Dansk Folkeparti och landar på 11,8 procent, enligt Danmarks Radio. Det förpassar partiet till fjärdeplatsen bland de danska partierna i det nya EU-parlamentet.

EU:s konkurrensansvariga Margrethe Vestager ser ut att ha hjälpt sitt parti Radikale Venstre till framgång. Partiet går från 6,5 procent för fem år sedan till 9,7 procent i söndagens EU-val. Samtidigt ökar partiet från ett till två mandat, enligt Danmarks Radios prognos.

Därmed följer Danmark trenden från Nederländerna och Lettland. Där har de tunga EU-kommissionärerna Frans Timmermans och Valdis Dambrovskis hjälpt sina respektive partier.

Frågan är dock fortfarande om den danska regeringen ger Margrethe Vestager en ny nominering till nästa EU-kommission. Den liberala EU-gruppen Alde har henne som toppkandidat till att bli nästa EU-bas efter Jean-Claude Juncker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer