1515
Annons

Danmark börjar med viruslättnader på måndag

En boost för ekonomin – men också väntat hårt tryck på sjukvården. Danmarks S-regering går ”precis så långt” den kan när smittskyddsrestriktionerna lyfts gradvis.

Den borgerliga oppositionen är kritisk.

Foto:Boris Breytman

Öppningen inleds på måndag och berör bland annat butiker, skolor i vissa delar av landet samt kultur- och idrottsverksamhet. Täta covidtester ingår i strategin.

”Regeringen har gått precis så långt som hälsomyndigheter bedömer att man kan utan att förlora kontroll över epidemin”, säger justitieminister Nick Hækkerup (S) efter att beslutet fattats.

Ställningstagandet får konsekvenser på flera plan i samhället. Att butikerna öppnar väntas boosta den danska ekonomin med över 2 miljarder danska kronor i månaden, enligt finansdepartementet. Men samtidigt väntas sjukhusinläggningarna gå upp, från nuvarande 247 fall till omkring 880 i april.

”Mer aktivitet betyder att fler blir smittade och således fler sjukhusinläggningar”, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Regeringen har följt en expertgrupps råd om en gradvis öppning av samhället, betonar Sofie Carsten Nielsen, partiledare för Radikale Venstre, som är ett av S-regeringens stödpartier.

”Vi önskar alla att allt ska kunna öppna så snabbt som möjligt, men det vore oansvarigt att köra över ett så omfattande expertarbete, som vi själva har bett dem ta fram”, säger Carsten Nielsen.

Endast de tre stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten samt Alternativet satt under onsdagsmorgonen i möte med regeringen om viruslättnaderna.

Under tisdagskvällen lämnade de borgerliga oppositionspartierna Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Nye Borgerlige förhandlingarna. Partierna vill se en mer omfattande öppning av samhället.

”Vi har suttit i diskussioner med regeringen i över sex timmar och lagt fram våra synpunkter, men har fått veta att de inte är i linje med regeringens åsikter. Vi vill öppna mer (än var regeringen vill). Och det var därför vi uppmanades att gå”, säger Venstreledaren Jakob Elleman-Jensen.

Regeringen tillbakavisar uppgifterna och hävdar att exempelvis Venstre självmant lämnade förhandlingarna.

Expertgruppen anser bland annat att det kan ske regionala öppningar av gymnasie- och folkhögskolor och att varuhus som är mindre än 5 000 kvadratmeter kan få slå upp portarna. Experterna vill även tillåta aktiviteter och föreningsliv som kan bedrivas utomhus – åtgärder regeringen nu beslutat om.

Innehåll från Folk och FörsvarAnnons

Kunskap om säkerhet är lika viktigt oavsett vem som styr Sverige

Det blir allt viktigare att vi förstår vad det är som påverkar fred, frihet och demokrati i den komplexa värld vi lever i idag. Genom att vara en oberoende aktör och sprida kunskap om vår försvars- och säkerhetspolitik samt lyfta dessa frågeställningar i ett bredare perspektiv är föreningen Folk och Försvar en viktig del i vår demokratiska process. 

– Vi är en fristående och oberoende aktör som inte tar ställning utan försöker tillhandahålla fakta och kunskap kring vår försvars- och säkerhetspolitik. Att påverka börjar med kunskap och vi tycker att det är viktigt att alla i samhället får möjlighet att engagera sig i de här frågorna, säger Maud Holma von Heijne, generalsekreterare Folk och Försvar. 

Folk och Försvar grundades 1940 med målet att bygga en bro mellan samhälle och försvar och skapa en ökad förståelse för Sveriges försvarspolitik. Idag har Folk och Försvar drygt 100 medlemsorganisationer, allt ifrån frivilliga försvarsorganisationer, arbetsmarknadens parter och politiska ungdomsförbund till Rädda barnen, Scouterna och Svenska kyrkan.

– Det som gör oss unika är att vi som oberoende förening har en sådan bredd och förankring i samhället. För vill vi värna om fred, frihet och demokrati så behövs det en försvarsvilja och en folkförankring, förklarar Maud Holma von Heijne. 

Samhällssäkerhet berör idag flera

Den globala värld vi lever i gör att fler aktörer behöver vara involverade i det som rör vår samhällssäkerhet, menar Maud Holma von Heijne, och det är också något som Folk och Försvar verkar för.

– Det här gäller inte minst näringslivet som idag har en nyckelroll inom viktiga samhällsfunktioner. 

Att sprida kunskap och göra den tillgänglig brett är Folk och Försvars grundbult. Det görs dels genom seminarier, podcasts och artiklar som är gratis och tillgängliga för allmänheten, dels genom Rikskonferensen i Sälen. 

– Vi satsar också mycket på utbildning i gymnasieskolorna där ungdomarna får öva på säkerhetspolitik samt närvaro på journalist- och kommunikationsutbildningar. Det gör oss unika som organisation att vi når ut till så många idag och kan skapa ökad kunskap och förståelse, utan att tala om för folk vad de ska tycka, avslutar Maud Holma von Heijne.

Om Folk och Försvar

Vi bedriver utbildningar och utgör en plattform för offentlig debatt om försvars- och säkerhetspolitik samt krisberedskap. Över 100 medlemsorganisationer garanterar vårt oberoende. Vi genomför kostnadsfria utbildningar i gymnasiet, på högskola och universitet samt seminarier, podcasts och artiklar. Det vi gör är tillgängligt för alla och gratis. 

Läs mer om Folk och Fösvar här. 

Kontakta Folk och Försvar här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folk och Försvar och ej en artikel av Dagens industri

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera