Danmark börjar med viruslättnader på måndag

En boost för ekonomin – men också väntat hårt tryck på sjukvården. Danmarks S-regering går ”precis så långt” den kan när smittskyddsrestriktionerna lyfts gradvis.

Den borgerliga oppositionen är kritisk.

Foto:Boris Breytman

Öppningen inleds på måndag och berör bland annat butiker, skolor i vissa delar av landet samt kultur- och idrottsverksamhet. Täta covidtester ingår i strategin.

”Regeringen har gått precis så långt som hälsomyndigheter bedömer att man kan utan att förlora kontroll över epidemin”, säger justitieminister Nick Hækkerup (S) efter att beslutet fattats.

Ställningstagandet får konsekvenser på flera plan i samhället. Att butikerna öppnar väntas boosta den danska ekonomin med över 2 miljarder danska kronor i månaden, enligt finansdepartementet. Men samtidigt väntas sjukhusinläggningarna gå upp, från nuvarande 247 fall till omkring 880 i april.

”Mer aktivitet betyder att fler blir smittade och således fler sjukhusinläggningar”, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Regeringen har följt en expertgrupps råd om en gradvis öppning av samhället, betonar Sofie Carsten Nielsen, partiledare för Radikale Venstre, som är ett av S-regeringens stödpartier.

”Vi önskar alla att allt ska kunna öppna så snabbt som möjligt, men det vore oansvarigt att köra över ett så omfattande expertarbete, som vi själva har bett dem ta fram”, säger Carsten Nielsen.

Endast de tre stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten samt Alternativet satt under onsdagsmorgonen i möte med regeringen om viruslättnaderna.

Under tisdagskvällen lämnade de borgerliga oppositionspartierna Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Nye Borgerlige förhandlingarna. Partierna vill se en mer omfattande öppning av samhället.

”Vi har suttit i diskussioner med regeringen i över sex timmar och lagt fram våra synpunkter, men har fått veta att de inte är i linje med regeringens åsikter. Vi vill öppna mer (än var regeringen vill). Och det var därför vi uppmanades att gå”, säger Venstreledaren Jakob Elleman-Jensen.

Regeringen tillbakavisar uppgifterna och hävdar att exempelvis Venstre självmant lämnade förhandlingarna.

Expertgruppen anser bland annat att det kan ske regionala öppningar av gymnasie- och folkhögskolor och att varuhus som är mindre än 5 000 kvadratmeter kan få slå upp portarna. Experterna vill även tillåta aktiviteter och föreningsliv som kan bedrivas utomhus – åtgärder regeringen nu beslutat om.


Innehåll från Women In TechAnnons

Inkludering en affärskritisk fråga

Elin Eriksson, chef för Women in Tech Sweden, ett nätverk för kvinnor i techsektorn.
Elin Eriksson, chef för Women in Tech Sweden, ett nätverk för kvinnor i techsektorn.

IT-branschen växer och efterfrågan på kvinnor är stor. Samtidigt väljer många kvinnor att lämna branschen. En orsak är de dolda kvinnofällorna. För att undvika att fastna i fällan valde systemutvecklaren Sofie Svensson en egen strategi – att odla sin inkompetensprofil.  

Ekvationen går inte ihop. Teknikbranschen skriker efter kompetens och kvinnor är en tydlig bristvara. Men det är svårt att locka dem. Flera undersökningar visar dessutom att hela 40 procent av kvinnorna i branschen överväger att lämna den. 

Den främsta anledningen är kulturen på arbetsplatsen. Kvinnorna upplever bland annat att de ofta tilldelas uppgifter som är mer administrativa och organisatoriska och att de därför får svårare bli inkluderade på riktigt och göra karriär. 

En av dem är Sofie Svensson, systemutvecklare på Bonnier News Tech. När hon var nyutexaminerad kände hon sig lite underlägsen sina manliga och mer erfarna kollegor. 

– I all välmening försökte min chef ge mig uppgifter som kunde få mig att känna mig trygg. I början kändes det okej – hon ville ju bara hjälpa – men det var ju inte vad jag ville. Jag ville bli en vass systemvetare, säger Sofie Svensson. 

Sofie Svensson, systemutvecklare på Bonnier News Tech.
Sofie Svensson, systemutvecklare på Bonnier News Tech.

Hon försökte säga nej med argumentet att hon inte var så bra på den typen av uppgifter, men ingen trodde riktigt på henne. Till slut hittade Sofie Svensson en annan väg – hon odlade sin egen inkompetensprofil. Det vill säga att hon gjorde de mer organisatoriska uppgifterna tillräckligt dåligt för att slippa få fler. Strategin fungerade.

– Genom att välja bort de mer typiska ”tjejjobben” kunde jag staka min egen karriärväg. Jag fick möjlighet att fördjupa mig i programmering istället för att fastna i en roll där jag upplevde att mina chanser att utvecklas bromsades upp. 

Olika perspektiv ett måste

Alla vinner på en inkluderande arbetsplatskultur, konstaterar Elin Eriksson, chef för Women in Tech Sweden, ett nätverk för kvinnor i techsektorn. 

– I grunden är det här en affärskritisk fråga. Framgångsrika företag består av människor med olika perspektiv och upplevelser. För att fånga de bästa talangerna och forma de skarpaste teamen måste företagen kunna locka kvinnor och sedan få dem att vilja stanna kvar. 

– De inte råd att missa den möjligheten. Dagens kvinnor nagelfar företagen när de söker jobb och om företagen då inte vågar förändra kulturen kommer de att förlora, säger Elin Eriksson. 

Viktigt med nätverk och förebilder 

Den 10 mars arrangerar Women in Tech Nordens största teknologikonferens för kvinnor. Det är åttonde året i rad och i årets digitala upplaga samlas 3 500 deltagare, vilket är rekord. 

– Vi vill få in fler kvinnor i branschen och vet att behovet av nätverk och förebilder är stort. Där fyller konferensen en viktig funktion. Och vi välkomnar människor av alla kön att delta, säger Elin Eriksson.

Bonnier News Tech är samarbetspartner i Women in Tech. Under en av konferensens sessioner möts Frida Nyvinger, Head of Customer Experience på Bonnier News, och Sofie Svensson i ett samtal om hur man navigerar för att undvika ”tjejjobb”, hur strategier behöver förändras och varför det är så viktigt att ha en stark inkompetensprofil. 

 

Mer från Women In Tech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Women In Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?