Hoppa till innehållet

Annons

Danmark är bäst i världen

Danmark är bäst i världen men alla de nordiska länderna är bra att leva i. Det visar årets upplaga av undersökningen Social Progress Index.

Bild: Colourbox

Danmark är just nu världens mest framgångsrika land om man mäter grundläggande behov som välbefinnande och enskilda möjligheter för medborgarna, enligt årliga Social Progress Index (SPI) som bland andra revisionsbyrån Deloitte tagit fram.

Finland rankas på andra plats och Island och Norge delar på en tredjeplats. Sverige får i denna undersökning nöja sig med en åttonde plats av de totalt 128 länder som ingår i undersökningen.

Rankningen bygger på fakta från bland annat olika FN-organ och länder som ligger i topp är framgångsrika inom flera olika sociala områden som utbildning, miljöskydd och har skapat möjligheter alla medborgare att göra sina egna val och nå sin potential.

Danmark kniper förstaplaceringen efter framsteg inom hälsa och välbefinnande samt tillgång till högre utbildning.

”Danmark har länge varit omtalat för sin framgångsrika välfärdspolitik och livskvalitet. Även om det inte är förvånande är landets prestation i Social Progress Index imponerande och kommer att tjäna som en förebild för andra”, säger organisationens vd Michael Green i en kommentar.

Finland är vinnare bland annat för sin religionsfrihet och låga barnadödlighet medan höga självmordstal väger tungt på den negativa sidan. Norge å sin sida är säkert, tryggt och har bra tillgång till internet, men få bra universitet.

Sverige rankas som världens säkraste land eftersom vi har så få dödsoffer i trafiken och får bra poäng vad gäller miljön med låga utsläpp och få dödsfall på grund av luftföroreningar. Men dålig jämlikhet i gymnasiet gör att vi tappar något.

Det finns en uppsjö olika rankningar av världens länder. Gemensamt är de nordiska länderna ofta placerar sig högt upp.

Den brittiska tankesmedjan The Legatum Institute har till exempel en årlig rankning av världens mest välmående länder där Norge är tvåa efter Nya Zeeland, Finland trea och Sverige och Danmark landar på plats åtta och nio.

Vi har också Good Country Index som bygger på data från bland andra FN och Världsbanken och har tagits fram av den politiske rådgivaren Simon Anholt. Där hamnar Sverige på en hedrande förstaplats med Danmark som tvåa och Finland som sjua.

Innehåll från Brackets AIAnnons

Nu kommer AI-hjälpen som effektiviserar juristernas arbete

En ny AI-lösning gör det möjligt att automatisera en stor del av juristernas arbete med att granska och skriva avtal. Därmed frigörs tid för mer strategiska och värdeskapande uppgifter.

– Syftet med vår lösning är inte att ersätta juristerna utan att öka deras produktivitet och konkurrenskraft, säger Erik Sandström, grundare av Brackets.

Rapporter från bland annat Goldman Sachs har pekat ut juridik som ett av de områden där AI har störst potential att rationalisera arbetet.

Nu lanseras Brackets AI, en AI-assistent som hjälper jurister att granska och skriva avtal, bland annat genom att identifiera risker i avtalsvillkoren, föreslå ändringar i avtalsvillkoren och skapa nya avtalsvillkor.

– Brackets AI är unik genom att den kan hantera en mängd olika avtalstyper och språk, genom att den ger användarna möjlighet att skapa egna granskningsregler och genom att den kompletterar den regelstyrda granskningen med en allmän riskbedömning, förklarar Erik Sandström, och utvecklar:

– Brackets AI kan hantera både kundspecifika riktlinjer och oförutsedda avtalsvillkor.

Brackets AI görs tillgänglig i Microsoft Word

Juristerna kan ta del av hjälpen direkt i Word. Brackets AI visar vad som kan behöva ändras i avtalsdokumentet, föreslår hur ändringen kan utformas och låter juristen föra in ändringen med ett knapptryck.

– Ambitionen är att Brackets AI ska bli som en medarbetare inuti datorn, som kan förbereda delar av juristen avtalsarbete och förpacka det i ett format som är färdigt för användning. Detta representerar ett skifte från teknik som enbart ett verktyg, till teknik som en partner, förklarar han. 

Brackets AI har redan testats 

Brackets har sedan 2019 tillhandahållit Brackets Contracts, ett kontraktshanteringssystem fokuserat på effektivisering och riskhantering genom automatisering, standardisering och användarvänlighet. Några av de kunder som använder Brackets Contracts har fått möjlighet att använda Brackets AI före den officiella lanseringen.

 – Brackets kunder har framtidsinriktade chefsjurister som nu ytterligare ökar sin konkurrenskraft, säger Erik Sandström.

Han påpekar att utvecklingen går väldigt fort och drar paralleller till när skrivmaskinen blev ersatt av ordbehandlaren. 

– De som envisades att fortsätta med skrivmaskin stod sig inte i konkurrensen. Nu sker en explosionsartad utveckling av AI och här gäller det för juristerna att hänga med, avslutar Erik Sandström.

Läs mer på: www.brackets.ai

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Brackets AI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera