1515

Danmark är bäst i världen

Danmark är bäst i världen men alla de nordiska länderna är bra att leva i. Det visar årets upplaga av undersökningen Social Progress Index.

Bild:Colourbox

Danmark är just nu världens mest framgångsrika land om man mäter grundläggande behov som välbefinnande och enskilda möjligheter för medborgarna, enligt årliga Social Progress Index (SPI) som bland andra revisionsbyrån Deloitte tagit fram.

Finland rankas på andra plats och Island och Norge delar på en tredjeplats. Sverige får i denna undersökning nöja sig med en åttonde plats av de totalt 128 länder som ingår i undersökningen.

Rankningen bygger på fakta från bland annat olika FN-organ och länder som ligger i topp är framgångsrika inom flera olika sociala områden som utbildning, miljöskydd och har skapat möjligheter alla medborgare att göra sina egna val och nå sin potential.

Danmark kniper förstaplaceringen efter framsteg inom hälsa och välbefinnande samt tillgång till högre utbildning.

”Danmark har länge varit omtalat för sin framgångsrika välfärdspolitik och livskvalitet. Även om det inte är förvånande är landets prestation i Social Progress Index imponerande och kommer att tjäna som en förebild för andra”, säger organisationens vd Michael Green i en kommentar.

Finland är vinnare bland annat för sin religionsfrihet och låga barnadödlighet medan höga självmordstal väger tungt på den negativa sidan. Norge å sin sida är säkert, tryggt och har bra tillgång till internet, men få bra universitet.

Sverige rankas som världens säkraste land eftersom vi har så få dödsoffer i trafiken och får bra poäng vad gäller miljön med låga utsläpp och få dödsfall på grund av luftföroreningar. Men dålig jämlikhet i gymnasiet gör att vi tappar något.

Det finns en uppsjö olika rankningar av världens länder. Gemensamt är de nordiska länderna ofta placerar sig högt upp.

Den brittiska tankesmedjan The Legatum Institute har till exempel en årlig rankning av världens mest välmående länder där Norge är tvåa efter Nya Zeeland, Finland trea och Sverige och Danmark landar på plats åtta och nio.

Vi har också Good Country Index som bygger på data från bland andra FN och Världsbanken och har tagits fram av den politiske rådgivaren Simon Anholt. Där hamnar Sverige på en hedrande förstaplats med Danmark som tvåa och Finland som sjua.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?