Annons

Danmark 2017: Bopriserna tar fart

Skenande bostadspriser, sänkt tillväxtprognos och en ny större regering. Så ser förutsättningarna ut för det nya året i Danmark.

 

Den nya treklöverregeringen bildades för en dryg månad sedan i en uppgörelse mellan Venstre, Liberal Alliance och Konservative. Minoritetsregeringen, som leds av Lars Løkke Rasmussen, är fortsatt beroende av uppgörelser med Dansk Folkeparti för att nå majoritet.

Regeringen bedöms trots det få större arbetsro och en större kompromissvilja. Antalet ministrar ökade från 13 till 22.

Regeringen sänkte i sista stund tillväxtprognosen för 2016 från 0,9 till 0,8 procent.

Men framåt ser det ljusare ut. Redan under 2017 ska det ske en viss återhämtning för tillväxten till 1,5 procent.

På bostadsmarknaden fortsätter priserna att öka, särskilt i Köpenhamn. Priserna på så kallade ägarlägenheter stiger och är enligt bedömare höga i förhållande till inkomst- och räntenivåer.

Enligt en analys från Nationalbanken kan prisökningarna inte längre förklaras av naturliga faktorer. Avvikelserna från beräkningsmodellerna närmar sig nu samma nivå som när bostadsbubblan sprack i samband med finanskrisen.

Samtidigt har skatteminister Karsten Lauritzen lagt fram ett förslag om en höjd fastighetsskatt, som enligt analytiker riskerar att skapa en ny bostadsbubbla, framför allt i Köpenhamn.

Förslaget går ut på att höja fastighetsskatten från och med 2021. Den som köper en bostad före 2021 får en skatterabatt och påverkas inte av den höjda skatten, som för en typisk Köpenhamnslägenhet beräknas stiga med 76 procent till 22.900 danska kronor per år.

Flera ekonomer varnar för att folk kommer att spekulera i sin framtida bostadssituation och att det driver upp priserna ytterligare, framför allt på större lägenheter.

Under slutet av året har sysselsättningen i Danmark ökat, kurvorna pekar uppåt och närmar sig enligt Danmarks Statistik 2008 års höga nivå.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?