ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Dan Olofsson skänkte 1,2 miljoner till KD

  • Dan Olofsson Foto: Jack Mikrut

Privatpersoner skänkte hundratusentals kronor till partierna i fjol, visar SVT Nyheters genomgång av partiernas redovisning för valåret 2018.

Den skånske näringslivsprofilen Dan Olofsson skänkte till exempel 1,2 miljoner till KD.

”Kristdemokraterna låg på 2—3 procent i opinionsmätningarna. Det hade varit olyckligt för Sverige om de inte kommit in i riksdagen i valet”, säger han till SVT.

Ytterligare en person har skänkt ett miljonbelopp, kommunpolitikern Michael Cocozza (L) i Linköping. Han motiverar gåvan till Liberalerna med att högerextrema partier får in pengar från flera håll.

”De som har möjlighet i Sverige bör kunna bidra och ställa upp med pengar för att jämna ut det förhållandet”, säger han till SVT Nyheter.

Sverige har fått kritik från Europarådet för att det har gått att hålla hemligt vilka som ger pengar till partier, men reglerna har efter det skärpts.

Större delen av partiernas pengar kommer från offentliga partistöd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer