Annons

Dan Olofsson ska stoppa avfolkningen i barndomsbyn: “Tragiskt”

40 nya hus för barnfamiljer och uppåt 100 nya jobb inom en femårsperiod. I den lilla byn Kaxås i Jämtland vill it-entreprenören Dan Olofsson hjälpa till att vända befolkningsutvecklingen. 

Om allt går vägen måste den i dag nedläggningshotade skolan bygga ut.

It-entreprenören Dan Olofsson har inlett ett projekt för att vända avfolkningstrenden i Jämtländska Kaxås.
It-entreprenören Dan Olofsson har inlett ett projekt för att vända avfolkningstrenden i Jämtländska Kaxås.Foto:Claes Jörnskiöld

En klar dag kan man se Åreskutan från höjden ovanför familjen Bångmans hus i Kaxås. I backen, som rullar ner mot byn, ska 40 nya villor för barnfamiljer byggas – om it-entreprenören Dan Olofsson får som han vill. Dessutom vill han, i samarbete med lokala företag, skapa nya jobb genom entreprenörsprojektet Uppstart Kaxås.

”Man kan inte bara sitta på läktaren och se hur så här fina bygder avfolkas, det är tragiskt. Jag är uppe här flera gånger varje år och har nu i femtio år sett hur det avfolkas”, säger Dan Olofsson när vi möts runt bordet i familjen Bångmans kök som är högkvarter för Projekt Kaxås sedan den 12 juni.

Bert-Ola Bångman, kusin med Dan Olofsson, och hans fru Karin Bångman arbetar som projektmotorer och i byarna runtomkring finns ambassadörer för projektet. Engagemanget i bygden är stort.

Dan Olofsson pekar mot den röda gården intill, där bodde mormor och morfar. Båda hans föräldrar kommer från Kaxås, själv föddes han i Finland och växte upp i Malmö där han fortfarande bor. Familjen Dan Olofsson är ägare till Danir Development, en koncern som omfattar ett 60-tal bolag och 2018 omsatte över 5,5 miljarder kronor.

Hans föräldrar byggde en sommarstuga i hembyn, på södra sidan om Hällsjön.

”Det är därför jag har varit här varje sommar”, säger Dan Olofsson.

Numera blänker en hel samling hustak där på södra sidan om sjön. Dan Olofsson kallar den för kusinbyn. 15 hus där hans 15 syskonbarn och deras barn och barnbarn ryms. Idén fick han när han lärde känna Kennedyfamiljen i USA som låtit det ursprungliga sommarhuset i Hyannis Port växa till många i takt med att familjen blev allt större.

”De små barnen leker ihop ett par veckor varje sommar och på så vis håller de ihop släkten. När jag såg det där tänkte jag att det där är ju en lysande ide. Den får jag göra i Kaxås och så gjorde jag det.”

Och från fritidshus för släkten till hus för nyinflyttade barnfamiljer var steget inte så långt.

”Kan vi bygga 15 hus ’sönnasjön’ (söder om sjön) så borde vi kunna bygga 15 hus ’nolasjön’ (norr om sjön) också.”

Det var hotet om skolnedläggning i våras som satte Projekt Kaxås i rullning.

”Stängs skolan stängs butiken, sedan stängs bensinmacken och sedan är det ingen som flyttar hit och då accelererar det här och det kan gå fort”, säger Dan Olofsson.

I dag bor runt 100 personer i Kaxås by och runt 500 i de sex byar som är upptagningsområde för skolan. Elevantalet har varierat över åren, men när Migrationsverket i våras beslutade att stänga sin verksamhet i Jämtlands län tappade Kaxås skola i ett slag 6 av sina 43 elever och kommunen sänkte antalet lärartjänster från 2,8 till 2,1.

”2,8 lärartjänster är ett minimum för att driva en F6-skola med bra kvalitet. Vi vill inte bli nån b-skola, det är vi inte intresserade av. Det ska vara den bästa”, säger läraren Peter Hallberg när vi möter honom i den röda skolbyggnaden.

Byn har haft en skola sedan 1797 och på den här platsen sedan förra sekelskiftet. Med minskat tjänsteutrymme ville en del lärare inte stanna och kommunen bestämde sig för att bussa barnen till Änge, en dryg mil bort. Efter att ha blivit kontaktad av folk från bygden skrev Dan Olofsson en debattartikel där han lovade att skjuta till pengar: ”Kan kommunen inte ta den nästan försumbara kostnadsskillnaden mellan busstransporter och extra lärarresurser så vill jag härmed meddela att jag är beredd att täcka upp denna årliga kostnadsskillnad.”

Krokoms kommun tackade nej till pengarna men efter debattinlägget och massiv kritik från engagerade föräldrar backade kommunen och tog pengar ur kommunens utvecklingsfond för att hålla skolan öppen ett tag till.

”Men det är klart, fortsätter elevunderlaget att minska så stängs ju skolan förr eller senare, det är inte så mycket att be för. Då måste vi vända befolkningsutvecklingen”, säger Dan Olofsson.

Själv tycker han att Kaxås har ett perfekt läge mellan Östersund och Åre med runt 50 minuters restid med bil åt båda hållen. Arbetslösheten i Krokoms kommun var enligt Arbetsförmedlingens statstik bara 4,2 procent nu i juli, att jämföra med rikssnittet på 6,9 procent. När projektet inleddes fanns 400 lediga jobb i Östersund, Krokom och Åre.

”Vilken är den mest intressanta gruppen om du ska vända befolkningsutvecklingen? Jo det är unga familjer. Och vem investerar i unga familjer i dag? Har du sett payoffen ’Vi investerar i unga familjer’ nånstans? Nej. Men det är det vi ska fokusera på”, säger Dan Olofsson.

När projektet startade fanns bara ett hus i området ute till försäljning. Genom ambassadörernas dörrknackning kunde ytterligare åtta hus komma ut till försäljning.

”Vi har identifierat och fått in sådant som inte har legat ute på marknaden tidigare som folk är villiga att sälja till barnfamiljer nu”, säger Karin Bångman.

Två av husen är redan sålda till barnfamiljer.

”Men vi har sex, sju till som vi inte lagt ut än”, säger Bert-Ola Bångman.

Mest anmärkningsvärt i projektet är planen för de 40 nybyggda villor som går under namnet Ekobyn Ladriket. När den igenvuxna betesmarken i Kaxbacken plötsligt var till salu för 700.000 kronor slog de till. En äldre kvinna skänkte mer mark intill eftersom hon gillar projektet. Sedan starten har 70 familjer skickat in intresseanmälan och familjer från bland annat Skåne, Stockholm och Göteborg varit på besök i Kaxås.

”Vi har fem, sex, sju stycken som vill skriva kontrakt, lite försiktigt räknat”, säger Bert-Ola Bångman som är övertygad om att det blir 40 hus till slut.

Än återstår bygglov och detaljplaneändring, men förhoppningen är att de första husen kan börja byggas redan i höst. Huspriserna ligger mellan 2,4 och 3,3 miljoner kronor.

”Ska du ha ett sådant här hus i Åre så kostar det dubbelt så mycket eller tredubbelt”, säger Dan Olofsson.

Ett problem med att bygga nytt på landsbygden är att husen inte värderas lika högt som i städer vilket gör det svårt att få lån för nybyggnation. Projekt Kaxås försöker skräddarsy individuella lösningar, vilket också kan innebära att Dan Olofsson kan gå in som garant för ett lån.

”Staten driver kravet på 15 procents kontantinsats och amorteringar på det. Det gör att det är bara unga familjer med förmögna föräldrar som kan köpa hus i dag. Det är ett klassamhälle på väg. Kommunen sitter med bakbundna händer med sin formalia, och bankerna sitter med sina regler. Det är inte konstigt att ingenting händer”, säger Dan Olofsson.

En familj från Sala som är intresserad av att flytta till Kaxås ska äta middag med Bångmans före kvällens konsert i Offerdals kyrka. Den arrangeras till förmån för Star for life, ett annat av Dan Olofssons hjärteprojekt, som arbetar mot hiv och aids i Sydafrika och Namibia.

Det var när Dan Olofsson köpte mark i Sydafrika som hiv/aids-problematiken blev påtaglig:

”Det var ju katastrof. 30-40 procent av befolkningen hade hiv. Då är det inte så lätt att sitta på läktaren och säga 'det får samhället sköta'. Vi funderade på om det är något litet vi kan göra i närområdet, det var så det började.”

Han tycker att fler entreprenörer borde engagera sig i samhällsfrågor då det ger mycket tillbaka.

”Jag byggde upp it-konsultbolaget Sigma och hade 170 procents jobb med det tills jag fyllde 50. Då hade jag börsnoterat bolaget och allt flöt på och då började man tänka lite större tankar.”

Tidigare i år gick han och affärsmannen Lennart Blecher ut med att de donerar sammanlagt 40 miljoner kronor under en tioårsperiod till Judiska församlingen i Malmö, som har stora problem med antisemitism.

Nu i dagarna drar också Uppstart Kaxås igång, inspirerat av entreprenörsprojektet Uppstart Malmö. För att motverka utanförskapsproblemen i Malmö samlade Dan Olofsson 15 företagare år 2011.

”Vi satte upp ett rätt så kaxigt mål i Malmö, att 1.000 personer skulle komma i jobb på tre år. Det är mycket. Och det fixade vi efter två och ett halvt år. Nu är vi uppe i 2.600”, säger han.

Tanken är att stötta mindre företag för att de ska kunna anställa och växa samt få nya företag att flytta in. I Kaxås samlas fyra företagare utifrån och nio lokala företag. Målet är att skapa mellan 50 och 100 arbetstillfällen i Offerdal (den socken Kaxås ingår i) de kommande fem åren.

”Det kommer att bli ett antal jobb, men den stora jobbmarknaden kommer ändå vara den regionala”, säger Dan Olofsson.

Uppe i backen där husen ska byggas klarnar sikten mot Åreskutan och Offerdalsfjällen. Molnen speglar sig i Hällsjöns lätt krusade yta. Det luktar sött av älgört. Tanken är att villorna ska ingå i en samfällighet med tillgång till bakstuga, vallabod och skidspår. Möjlighet att köpa till stallplats finns. Dan Olofsson pekar mot en liten, grå timmerstuga vid vägkanten och säger med ett leende:

”Det lilla huset där, det ska vi ha som lekstuga på lekplatsen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?