1515
Annons

Dan Olofsson sågar vännen Reepalus välfärdsutredning

Entreprenören Dan Olofsson sågar nu Ilmar Reepalus välfärdsutredning längs med fotknölarna – trots att de sedan länge varit goda vänner och driver gemensamt bolag. 

”Hade hans teorier tillämpats på detta företag kan jag garantera att det aldrig hade startats”, skriver Olofsson i ett debattinlägg.

Bild:TT

Ilmar Reepalu presenterade tidigare i höstas sin utredning kring de svenska välfärdsföretagen. Förslaget, som det tidigare S-kommunalrådet i Malmö lämnade över till regeringen, innehöll bland annat ett vinsttak på 7 procent för de privata bolagen inom välfärdssektorn. 

Många företagare och experter, som vissa själva medverkade i utredningen, har därefter kritiserat Reepalus slutsatser. Nu inställer sig entreprenören Dan Olofsson i ledet.

 ”Med den vänsterpolitik regeringen driver tycks ägare till välfärdsföretag vara rättslösa villebråd. De ska bara acceptera att värdet på deras yrkesmässiga livsverk elimineras utan någon kompensation”, skriver han i ett debattinlägg i tidningen Sydsvenskan.

Dan Olofsson är bland annat förvånad över att utredningen inte innehåller någon konsekvensanalys över vad som händer med företagen om förslaget blir verklighet.

”Det är möjligt att det i decennier går att driva kommunala verksamheter med ständiga förluster, eftersom skattebetalarna får ta notan, men för privata företag går det inte. Det blir avveckling.”

Som exempel använder han ett välfärdsföretag som har 15 anställda och omsätter 10 miljoner kronor årligen, med ett rörelseresultat efter skatt på 400.000 kronor. Dan Olofsson menar att detta är det absolut minsta belopp som krävs för att säkra bolagets framtid, utveckla verksamheten och ge avkastning till investerare.

”Med Reepalus förslag ska dessa 400.000 kronor drastiskt minskas till något som närmar sig noll. Vi talar om några enstaka tiotusen kronor”

Dan Olofsson berättar också att han känt Ilmar Reepalu i närmare 30 år och ”uppskattar honom som person”. För tre år sedan grundade de dessutom konsultbolaget Sigma Civil tillsammans. I dag har företaget omkring 100 anställda med Reepalu som styrelseordförande och delägare.

”Hade hans teorier tillämpats på detta företag kan jag garantera att det aldrig hade startats”, skriver Dan Olofsson med hänvisning till förslaget om ett vinsttak.

Han menar vidare att det finns stora likheter mellan Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedts "ideologiska mål om offentliga monopol" och Ilmar Reepalus ekonomiska teorier. Dan Olofsson tycker att det är viktigt att avvisa dessa idéer eftersom ingen, enligt honom, lyckats bevisa att privata vårdföretag generellt levererar sämre kvalitet än motsvarande kommunala verksamheter.

”Vi ska vara tacksamma för att det finns en majoritet i riksdagen med allianspartierna i spetsen som kommer att göra just detta”, skriver Dan Olofsson i Sydsvenskan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?