1515

Dämpat Gasellfall i Skåne – ”Innovationskraften har varit enorm”

Innovationskraft, i kombination med snabba åtgärder från kommunerna, dämpade fallet i Skåne under Corona-krisen. Samtidigt återstår tuffa utmaningar för den tillverkande industrin i Blekinge.

Klockan 22 på måndagskvällen presenterades Gasellvinnarna i Skåne och Blekinge.

Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna Syd.
Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna Syd.Foto:Evelina Carborn

Precis som i majoriteten av länen minskar i år antalet Gaseller i Skåne: från 102 Gasellföretag 2020 till 93 i år. Men minskningen, som är mindre än tio procent, tyder på att nedgången under pandemin inte blev lika brutal som på många andra håll.

”Det här stämmer väl överens med min bild av läget i Skåne”, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna Syd. 

”Innovationskraften har varit enorm. Det är riktigt häftigt att se förmågan till omställning och anpassning, hur man som företagare utmanat gamla sätt att göra saker och ting på och snabbt kommit på nya idéer.”

Magnus N:son Engelbäck berömmer samtidigt landets sydliga kommuner, som lika snabbt lyckades följa med i den nya verkligheten. 

”Kommunerna, framför allt i Skåne, var väldigt snabba på bollen med att vilja hjälpa till. Man gjorde olika anpassningar och stödköpte exempelvis presentkort för att stödja den lokala handeln. Man tillgängliggjorde också mer personal för att snabbare kunna hantera exempelvis tillståndshantering och tillfälliga regler”, säger han. 

”Ett tydligt exempel på hur man utmanade sig själva, och gjorde avsteg från det vanliga, är att man gav tillfälliga tillstånd till restauranger för hemleverans av alkohol. Det sände en tydlig signal.”

I Blekinge finns i år sex företag bland årets Gaseller, att jämföra med nio året innan. Magnus N:son Engelbäck hyllar Blekingeföretagens förmåga att hålla ut.

”Jag är imponerad över att det blivit så få konkurser i Blekinge. Här finns mycket tillverkande industri, med många underleverantörer till exempelvis Volvo, och när produktionen står stilla i några veckor slår det enormt hårt mot en bransch som redan har låga marginaler. Många småföretagare har tömt sina reserver, lånat från nära och kära och låtit bli att ta ut lön för att kunna hålla ut.”

Samtidigt fortsätter komponentbristen, och ett minst sagt svajigt logistiksystem globalt, att pressa verksamheterna.

”Ja, vi har inte sett de långsiktiga effekterna av detta än. Det är fantastiskt kul att besöksnäringen kommit igång igen, men man glömmer lätt bort de traditionellt tillverkande företagen. Blir det här långvarigt, med en containerkostnad från Kina som ökat med 17-18 gånger pengarna, kommer vi att få stora problem på sikt”, säger Magnus N:son Engelbäck.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?