Annons

Dämpat Gasellfall i Skåne – ”Innovationskraften har varit enorm”

Innovationskraft, i kombination med snabba åtgärder från kommunerna, dämpade fallet i Skåne under Corona-krisen. Samtidigt återstår tuffa utmaningar för den tillverkande industrin i Blekinge.

Klockan 22 på måndagskvällen presenterades Gasellvinnarna i Skåne och Blekinge.

Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna Syd.
Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna Syd.Foto:Evelina Carborn

Precis som i majoriteten av länen minskar i år antalet Gaseller i Skåne: från 102 Gasellföretag 2020 till 93 i år. Men minskningen, som är mindre än tio procent, tyder på att nedgången under pandemin inte blev lika brutal som på många andra håll.

”Det här stämmer väl överens med min bild av läget i Skåne”, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna Syd. 

”Innovationskraften har varit enorm. Det är riktigt häftigt att se förmågan till omställning och anpassning, hur man som företagare utmanat gamla sätt att göra saker och ting på och snabbt kommit på nya idéer.”

Magnus N:son Engelbäck berömmer samtidigt landets sydliga kommuner, som lika snabbt lyckades följa med i den nya verkligheten. 

”Kommunerna, framför allt i Skåne, var väldigt snabba på bollen med att vilja hjälpa till. Man gjorde olika anpassningar och stödköpte exempelvis presentkort för att stödja den lokala handeln. Man tillgängliggjorde också mer personal för att snabbare kunna hantera exempelvis tillståndshantering och tillfälliga regler”, säger han. 

”Ett tydligt exempel på hur man utmanade sig själva, och gjorde avsteg från det vanliga, är att man gav tillfälliga tillstånd till restauranger för hemleverans av alkohol. Det sände en tydlig signal.”

I Blekinge finns i år sex företag bland årets Gaseller, att jämföra med nio året innan. Magnus N:son Engelbäck hyllar Blekingeföretagens förmåga att hålla ut.

”Jag är imponerad över att det blivit så få konkurser i Blekinge. Här finns mycket tillverkande industri, med många underleverantörer till exempelvis Volvo, och när produktionen står stilla i några veckor slår det enormt hårt mot en bransch som redan har låga marginaler. Många småföretagare har tömt sina reserver, lånat från nära och kära och låtit bli att ta ut lön för att kunna hålla ut.”

Samtidigt fortsätter komponentbristen, och ett minst sagt svajigt logistiksystem globalt, att pressa verksamheterna.

”Ja, vi har inte sett de långsiktiga effekterna av detta än. Det är fantastiskt kul att besöksnäringen kommit igång igen, men man glömmer lätt bort de traditionellt tillverkande företagen. Blir det här långvarigt, med en containerkostnad från Kina som ökat med 17-18 gånger pengarna, kommer vi att få stora problem på sikt”, säger Magnus N:son Engelbäck.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera