1515

Dämpade förväntningar på bopriser

Hushållens förväntningar på bostadspriserna har dämpats till den lägsta nivån sedan i höstas. Det framgår av SEB:s boprisindikator.

Bild:TT

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande respektive fallande priser, sjönk till 58 i augusti jämfört med 63 i juli. Nivån i augusti var den lägsta sedan i oktober i fjol.

Som högst det senaste året stod boprisförväntningarna i maj, då indikatorn nådde 69.

"Sommarens lägre aktivitet på bostadsmarknaden kan ha påverkat hushållens prisförväntningar som sjunker i månadens mätning. Förväntningarna är dock fortsatt höga och det går ännu inte att tala om något tydligt trendbrott", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Av de tillfrågade hushållen svarade 69 procent att de tror på stigande priser under det kommande året. Det var nedgång med fyra enheter jämfört med föregående månad.

Andelen som tror på fallande priser steg från 10 till 11 procent. Andelen som tror på oförändrade priser steg med en enhet och ligger denna månad på 12 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?