Annons

Damerna tar revansch i Båstad när WTA-tennisen kommer tillbaka

Redan nästa sommar spelas det damtennis på högsta nivå i Tennismetropolen Båstad igen.

“Jag är extremt nöjd med att vi fått tillbaka WTA-licensen”, säger Christer Hult som leder Arena Båstad.

Johanna Larsson höjer bucklan efter att ha vunnit damsingelfinalen i Swedish Open i Båstad 2015.
Johanna Larsson höjer bucklan efter att ha vunnit damsingelfinalen i Swedish Open i Båstad 2015.Foto:Björn Larsson Rosvall/ TT
Christer Hult.
Christer Hult.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Besvikelsen var stor i Tennissverige när den det franska sport- och eventkoncernen Lagardère Sports sålde licensen för WTA-turneringen för ett år sedan till Moskva. 

Få trodde då att en tävling på högsta nivå för damer skulle bli av inom överskådlig tid i Sverige.

Men Christer Hult, som länge varit tongivande i såväl herrarnas ATP-turnering som i WTA-tävlingen, ansåg att det fanns en chans.

“Jag var i och för sig ganska osäker om det skulle gå, men det började lossna vid möten i samband med US Open. WTA bad oss skicka in ansökan.”

Nu har klartecken kommit. Tävlingen hålls vecka 28, alltså veckan före herrarnas ATP-tävling i Båstad.

“Det är perfekt dels för att vi inte konkurrerar med någon annan WTA-turnering då, dels för att det är andra veckan i Wimbledon. De storspelare som eventuellt slagits ut kan vi erbjuda wild card till i Båstad. Vi kommer att ha sex wild card, varav två till topp 50-spelare”, säger Christer Hult.

Vad kostar det?
“Vårt åtagande ligger på drygt 2 miljoner kronor. Initialt leasar vi  turneringslicensen från touren och behöver alltså inte köpa den. Vad som händer framöver vet vi inte ännu. Vi planerar på lång sikt och vill ett tvåveckorsevent med tennis för herrar och damer och ha en partnerstruktur som löper över båda tävlingarna.”

Damveckan har tidigare haft det lite motigt. Vad talar för att det skulle fungera bättre nu?
“Förutsättningarna för att ha en sådan här tävling är att man lägger den i anslutning till en ATP-tävling där man kan dra nytta av synergier. Dessutom lider vi inte av de overheadkostnader som Lagardère hade. Vi kan slimma de administrativa kostnaderna."

Hinner ni bli klara med allt redan till i sommar?
“Processen sattes i gång redan i augusti. Vi har krattat utifrån att få ett godkännande. Det stora jobbet redan gjort. Vi startar inte från noll.”

Störst vinnare är kanske de unga tjejer som är på väg att komma i gång med sin tenniskarriär och kanske ta plats i en stor turnering.

“Med tanke på att vi har ganska många bra tjejer i Sverige nu är det en fin plattform för dem som är på väg att slå igenom”, säger Christer Hult.

”Svensk damtennis är just nu starkare än på många år. WTA tävlingen i Båstad blir därför ett positivt tillskott i den internationella kalendern och kommer att fungera som viktig inspirationskälla för både dagens och morgondagens spelare", säger Christer Sjöö, generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?