1515
Annons

Dambergs plan för betaltiderna

Regeringen har tröttnat på de svenska storföretagens allt längre betaltider och Di kan nu avslöja åtgärdsplanen som sjösätts inom kort.
Näringslivet erbjuds att frivilligt förkorta betaltiderna, annars väntar lagstiftning, berättar näringsminister Mikael Damberg i en intervju.

”En utredning vi nyligen lät göra visar tydligt att det blivit ett allt större problem att små och medelstora företag ligger ute med stora pengar och i praktiken agerar bank åt ett antal storföretag som satt i system och gradvis förlängt sina betaltider eller helt enkelt betalar sina räkningar för sent”, säger Mikael Damberg.

Det är en lång rad av Sveriges största bolag, bland annat inom fordonsindustrin men även design- och teknikföretag, som använder metoden och håller inne med sina betalningar i flera månader, uppemot 120 dagar, uppger han utan att vilja peka ut några enskilda företag.

”Mitt och regeringens tydliga budskap är att denna utvecklingen inte är acceptabel och måste åtgärdas. Många av landets små och medelstora företag drabbas. De får svårare att växa och anställa flera och därmed skadas också samhällsekonomin.”

Regeringen lovar att agera snabbt och bestämt.

”Jag kommer inom kort, redan inom de närmaste veckorna, att bjuda in de centrala berörda aktörerna inom näringslivet till ett möte och då framföra hur vi vill att den här viktiga frågan ska lösas.”

Vad är det då för lösning regeringen vill se?
”Vi ser framför oss två spår. Ett spår jag först är beredd att diskutera är att parterna själva erbjuds att upprätta en uppförandekod för de mest utsatta branscherna och som innebär att de enas om att betaltiderna kortas väsentligt”, säger Mikael Damberg, utan att vilja ange någon exakt gräns.

Enligt tidtabellen ska parterna, bland andra organisationer som Svenskt Näringsliv, Företagarna och Fordonskomponentgruppen, träffa regeringen strax efter årsskiftet. Och sedan får de några månader på sig att nå en lösning.

”Vi räknar med att de senast till början av sommaren ska vara klara”, säger Mikael Damberg.

Vad händer om de inte lyckas eller regeringen inte ger grönt ljus?
”Då vill jag vara väldigt tydlig med att vi är beredda att i stället överväga att lagstifta i frågan. Den förra regeringen tog fram ett förslag som de valde att lägga åt sidan, så vi behöver inte börja från början”, säger Mikael Damberg.

Di har berättat om att missnöjet med storföretagens allt längre betaltider sedan länge är stort inom stora delar av näringslivet, som upprepade gånger krävt att regeringen vidtar åtgärder. Och nu ger regeringen kritikerna rätt.

Näringsministern utdelar en känga till den förra borgerliga regeringen som trots att den skärpte reglerna 2013 för att bekämpa problemet, ändå inte lyckades stoppa de långa betalningstiderna bland de privata storföretagen.

”Förra regeringen skärpte reglerna för offentliga aktörer och införde en gräns på max 30 dagar, men gjorde undantag för det privata näringslivet. Då hoppades regeringen och dåvarande näringsministern Annie Lööf att det skulle bli norm för även det privata näringslivet. Men tvärtom visar vår kartläggning att betaltiderna ökar och att det är de stora företagen driver på. Nu är det hög tid att sätta stopp för den skadliga utvecklingen.”


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?