Annons

Valet 2022

Damberg vill ”avslöja” företag som smyghöjer priserna

HARPSUND. När regeringen sänkte skatten på drivmedel var det en fjärdedel av pengarna som inte nådde konsumenterna - och det handlar om miljardbelopp. 

”Det är inte rimligt att företagen skor sig i ett läge där folk går på knäna”, säger finansminister Mikael Damberg (S) som sjösätter en bred granskning av företagens priser. 

Finansminister Mikael Damberg (S).
Finansminister Mikael Damberg (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

Konjunkturinstitutet har analyserat effekten av vårens skattesänkning på drivmedel och kommit fram till slutsatsen att en fjärdedel av skattesänkningen på 1 krona och 80 öre inte har nått konsumenterna utan i ”drivmedelsbolagens fickor”, enligt finansminister Mikael Damberg.

Han markerar hårt mot bolagens agerande.

”Det där gör mig lite irriterad och upprörd därför att vi måste hantera den här krigsekonomin tillsammans. Det är inte läge att passa på att höja priserna.”

”Företag får passa sig för att agera på ett sätt som gör människor förbannade. Nu går vi genom en tuff tid och då är det inte rimligt att företagen skor sig i ett läge där folk går på knäna”, säger han vidare.

Beskedet är att hela näringslivets agerande på prissättningsfronten nu kommer att utsättas för en genomlysning, i form av ett uppdrag som nyligen gått till Konjunkturinstitutet.

”Regeringen sätter inte priser i Sverige. Däremot kan man verka för ökad tydlighet och transparens, så att man avslöjar företag som gör på det här sättet. Man kan också uppmana att kunder tänker till”, säger Mikael Damberg.

Hur regeringen agerar när skattesänkningen löper ut om ett par veckor har inte Mikael Damberg tagit ställning till.

Blir det inte ett slag i luften när konsumenterna, på många stora oligopol, inte har någon annanstans att vända sig?
”Det finns också myndigheter som bevakar att konkurrensen upprätthålls i Sverige och kan agera mot branscher som inte sköter sig. Myndigheterna lär ha extra stora ögon där det finns mindre konkurrens och där det finns en extra stor chans att företag passar på”, säger han.

Senare på eftermiddagen presenterar Mikael Damberg höstens reformutrymme. Själv kallar han beskedet för en ”grimma” på valrörelsen med dess många kostsamma löften till väljarna politiken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera