ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Damberg: ”Vi har förlorat två val på fastighetsskatten”

  • Mikael Damberg. Foto: TT

Socialdemokraterna har inget intresse av att återinföra fastighetsskatten. Frågan är för politiskt knepig, slår näringsminister Mikael Damberg fast.

”Vi har förlorat två val på att driva frågan om fastighetsskatt och tänker inte göra det igen”, konstaterade Mikael Damberg (S) under ett panelsamtal på Di:s världenkonferens i Stockholm på onsdagen.

Däremot hoppas näringsministern att fastighetsskatten kommer att ingå i en större diskussion om hur skattesystemet bör reformeras efter valet i höst.

En översyn av skattesystemet är nödvändig för att Sverige ska kunna möta demografiska utmaningar och de stora offentliga åtaganden som dessa medför, menar Mikael Damberg.

”Jag tror att vi kan klara oss på oförändrat skattetryck, men det är lite på gränsen om det räcker”, spekulerade han.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, som också deltog i samtalet, medgav att en djupare diskussion om kapitalbeskattning är nödvändig.

”Självklart finns det delar på skattesidan som måste diskuteras”, konstaterade Elisabeth Svantesson, men underströk att det ”viktigaste just nu är att få ned skatten på inkomst”.

Svantesson bekräftade också att Moderaterna inte har några planer på att avskaffa LAS om Alliansen tar makten i höst. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies