ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Damberg: Turismen skapade 11.000 nya jobb i fjol

Besöksnäringen skapade 11.000 nya jobb i fjol och växte till en sysselsättning på cirka 170.000 personer.

En särskild utredare föreslår nu nya strategier, för att samla politiken vad gäller hållbarhet, innovation och kompetens inom besöksnäringen.

Vi pratar inte om någon krishantering här, utan tvärtom. Vi ska boosta det som redan är bra, säger utredaren Britt Bohlin när hon lämnar över sin utredning "Ett land att besöka" till näringsminister Mikael Damberg.

I utredningen ingår 50 förslag för att stärka sektorn i framtiden, bland annat ett nytt politiskt mål för hållbar turism och en växande besöksnäring i hela landet, som Britt Bohlin vill att riksdagen ställer sig bakom.

Hon ser ett behov av insatser inom digitalisering, kompetensförsörjning, forskning och utbildning inom besöksnäringen. För att säkra detta föreslår hon att regeringen inrättar ett nationellt besöksnäringsforum.

Enligt Mikael Damberg är besöksnäringen enormt viktig för Sverige.

Inte bara för jobben utan också för exportsektorn, säger han på en pressträff som han håller ihop med Britt Bohlin på Djurgården i Stockholm.

Han tillägger att 11.000 nya jobb skapades i besöksnäringen i fjol och att turismen totalt sysselsätter cirka 170.000 personer.

Exportvärdet från besöksnäringen beräknas till 120 miljarder kronor i fjol, dubbelt så mycket som värdet på all svensk export av stål, bilar och järn under året. Och statliga momsintäkterna från försäljning till utländska besökare uppgick i fjol till 17,3 miljarder kronor.

Lägger man till momsintäkter på det blir det ganska roligt för statskassan och finansminister Magdalena Andersson, säger Mikael Damberg.

Britt Bohlins utredning går nu ut på remiss till början av april nästa år. Därefter tar regeringen över för att gå vidare med skarpa beslut baserade på förslagen.

Utredningen bygger på kontakter med cirka 800 företagare, ideellt engagerade och offentliga företrädare i Sveriges 21 län.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer