Annons

Damberg: Regionerna får ta kostnaden för anlitade väktare

En av landets största offentliga beställare av ordningsvakter riktar skarp kritik mot regeringen sedan statistik visat att landets kommuner allt oftare använder väktarbolag.

Men inrikesminister Mikael Damberg menar att väktarna inte har eller ska ta över polisens jobb.

Inrikesminister Mikael Damberg
Inrikesminister Mikael DambergFoto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Allt fler kommuner och företag väljer väktarbolag som lösning på en växande otrygghet och oro. Landets väktare och ordningsvakter gjorde över 300.000 ingripanden under 2019, en ökning med 76 procent på årsbasis, enligt statistik från branschorganisationen Säkerhetsföretagen.

Storstockholms lokaltrafik, SL, och region Stockholm är en av landets största beställare av ordningsvakter och förra året lade man uppemot 300 miljoner på trygghetssatsningar.

Kristoffer Tamsons (M) är trafikregionråd i Stockholm och ordförande för SL och anser att utvecklingen är oacceptabel.

”Arbetsuppgifter som förut låg på polisen görs av väktare och ordningsvakter. De gör ett fantastiskt jobb, men kommer aldrig att kunna fylla polisens funktion. De saknar utbildning och verktyg för att ta det ansvar som läggs på dem i dag”, säger han.

Han menar att det är problematiskt att polisen ”drar sig alltmer tillbaka.”

”Vi går från en rättsstat till en väktar- och ordningsvaktsstat. Polisen har nu helt lämnat tunnelbanan till väktare och ordningsvakter.”

Kristoffer Tamsons är också kritisk till att Polismyndigheten höjt kostnaderna för utbildningen av väktare och ordningsvakter.

”Det är ett hårt slag för den som ska gå utbildningen, men också för oss som ska betala. Regeringen lägger över ansvaret på landets regioner och kommuner och det borde vara deras förbaskade ansvar att täcka kostnaderna.”

Men inrikesminister Mikael Damberg (S) håller inte med.

”Då måste man budgetera för en kostnadstäckning eller ändra det regelverk som finns i dag. Jag tycker också att det var olyckligt att polisen gjorde en kraftig höjning i ett slag, men myndigheten fattar beslut efter regelverket. Polisen måste också få ersättning för väktarutbildningarna och det hade inte gjorts någon höjning på väldigt länge.”

Han tycker också att landets regioner, framför allt stora aktörer som SL och region Stockholm, bör vara med och ta ansvar för tryggheten i kollektivtrafiken.

”Det är ett gemensamt arbete och Kristoffer Tamsons är en del i det. Jag ser ordningsvakterna som ett komplement, de ska inte ta över brottsbekämpande arbete. Men vi kan ändra deras arbetsuppgifter i gränslandet mellan väktare och polis och det har jag uppfattat som att Moderaterna är med på.”

Mikael Damberg vill att väktarna ska avlasta polisen.

”Det handlar till exempel om att ta hand om folk på fyllan. På nationell nivå är regeringen och Moderaterna helt överrens i den här frågan. Om Kristoffer Tamsons har en annan uppfattning får de stå för honom”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?