1515
Annons

Damberg kallar till sig storbankerna

Bristen på kapital ställer till det för många småföretag. Nu väljer näringsminister Mikael Damberg att kalla till sig bankerna. ”Jag vill ha en diskussion om bankernas syn på sin strategi för att jobba med företagsfinansiering framöver”, säger han.

Bild:Evelina Carborn

Som näringsminister har Mikael Damberg täta kontakter med många entreprenörer och företagare. Ett återkommande tema som ofta lyfts fram är bristen på kapital, som gör det svårt för många mindre företag att växa.

Enligt Mikael Damberg har det gått så långt att regeringen nu känner sig manad att agera.

”Vi vill ha en bankdialog. I ett första skede kallar vi till oss både de stora bankerna och de statliga aktörerna som jobbar med företagslån”, säger han.

Ett första så kallat dialogmöte kommer att hållas på näringsdepartementet den 3 februari.

Enligt Mikael Damberg har de statliga aktörerna ökat sin utlåning kraftigt till små och medelstora företag de senaste åren. Men mycket tyder på att de privata bankerna inte hängt med.

Tvärt om vittnar många företagare om att är svårt att få lån, inte minst i de glesare delarna av landet där bankkontoren blivit färre.

”Den strukturomvandling som har skett på banksidan menar många företagare har inneburit sämre och försvårade möjligheter till finansiering”, säger näringsministern.

Mikael Dambergs förhoppning är att hitta en modell där staten och de privata bankerna kan jobba tillsammans med kapitalförsörjningen.

Ett tidigare förslag om att dela riskerna föll inte i god jord hos bankerna, men nu säger sig Mikael Damberg vara öppen för nya lösningar.

”Det kan inte vara så att vi i framtiden har en situation där det är statliga aktörer som övertar ansvaret för små och medelstora företags finansieringsmöjligheter”, säger han.

Som politiker brukar det vara populärt att skälla på bankerna, men Mikael Damberg säger att han inte vill inleda samtalen med att peka finger. Däremot gör han klart att förväntningarna från regeringens sida är högt ställda.

”Historiskt sett så har banksektorn stått för ett risktagande och en möjlighet för företagen att växa och utvecklas i hela Sverige”, säger han.

”Jag vill gärna hitta tillbaka till en ordning där samhället och affärsbankerna tillsammans hjälps åt att bygga fler privata företag runt om i Sverige”, fortsätter han.

Vid sidan om de stundande banksamtalen blickar Mikael Damberg fram mot ett nytt svenskt näringslivsår. Och förutsättningarna är goda, anser han.

”Det är ett bra tryck i svenskt näringsliv, det skapas väldigt mycket nya jobb, vi ser fortsatt stora investeringar och har en bra BNP-tillväxt”, säger han.

Samtidigt slår han fast att det kommer att behövas fler insatser från regeringens sida för att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. De största orosmolnen finns just nu i omvärlden, anser han.

”Det är en oro för vart världshandeln tar vägen och för protektionismen som breder ut sig. Och vi har fortsatt stora ekonomiska oroshärdar i banksektorn, som skulle kunna få smittoeffekter”, säger Mikael Damberg.

”Sverige har å andra sidan väldigt goda makroekonomiska förutsättningar att hantera detta, så vi har bättre förutsättningar än många andra länder att gå stärkta ur den här osäkerheten.”

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera