1515

Damberg: "Det råder en osund balans mellan Kina och EU"

Sverige bör vara en fortsatt röst för öppen handel.

Det säger näringsminister Mikael Damberg, samtidigt som han välkomnar den utredning som tittar på vilka som bör äga kritisk infrastruktur i Sverige.

Mikael Damberg.
Mikael Damberg.Foto:Erik Simander/TT

Näringsminister Mikael Damberg slår vakt om Sveriges position som frihandelsnation.

”I dessa dagar när handel och tullar diskuteras bör Sverige fortsätta vara en röst för öppen handel”, säger han.

”2017 ökade Sveriges export till Kina med 27 procent. Och hälften av den förväntade tillväxten i världen kommer att ske i Asien med Kina och Indien som lokomotiv. Kina är inte en oviktig marknad för Sverige att ha tillgång till”, fortsätter han.

Samtidigt anser han det angeläget att Sverige får jämlika handelsvillkor med Kina. Men det bör i första hand ske genom EU, enligt ministern.

”Vi får inte vara naiva i förhållandet till Kina. Det råder en osund balans mellan Kina och EU”, säger han.

”Det är därför som Europa driver på för att vi ska ha ett investeringsavtal som ger europeiska företag mer likvärdiga villkor på den kinesiska marknaden”, fortsätter han.

Men arbetet går enligt EU-kommissionen trögt. Kan Sverige snällt vänta på EU här?
”Jag tror att det är viktigt att vi agerar som Europa här och inte enskilda länder”, säger han.

Inom EU pågår även ett initiativ som syftar till att skapa gemensamma riktlinjer för granskningar av bland annat kinesiska investeringar ur säkerhetsaspekt. Samtidigt är det upp till varje EU-land att gå vidare med egna restriktioner. Men i Sverige finns det än så länge knappt några begränsningar för utländska investerare. Hur ser du på det?
”Vi har sjösatt en utredning där vi tittar på den kritiska infrastrukturen i Sverige. Det kan handla om kinesiska, ryska eller andra typ av intressen som vi inte tycker bör ha tillgång till kritisk infrastruktur”, säger ministern.

Men kan Sverige snällt vänta på en utredning? Investors ordförande Jacob Wallenberg varnar för ett exempel där kinesiska företag erbjuder gratis wifi till svenska universitet och därmed lätt kommer åt datatrafik från lärosätena.

”Om det finns infrastruktur eller annan teknologi vi anser säkerhetspolitiskt motiverad att skydda måste vi föra den diskussionen men det gäller inte bara Kina utan även andra länder”, säger Mikael Damberg.

”Framför oss har vi en tid där både institutioner och andra måste fundera över hur viktigt det är med den blågula flagga. Här tror jag även att det statliga ägandet spelar roll i företag som Vattenfall, Telia och Sveaskog”, fortsätter han.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?