Hoppa till innehållet

Annons

Damberg blir finansminister – Thorwaldsson näringsminister i Anderssons regering

Mikael Damberg är finansminister och Karl-Petter Thorwaldsson näringsminister i Magdalena Anderssons nya rejält ommöblerade regering. Den tidigare statssekreteraren Max Elger blir finansmarknadsminister. 

Ministrar på nya uppdrag i S-regeringen: Annika Stranhäll blir miljöminister, Mikael Damberg finansminister och Karl-Petter Thorwaldsson näringsminister.
Ministrar på nya uppdrag i S-regeringen: Annika Stranhäll blir miljöminister, Mikael Damberg finansminister och Karl-Petter Thorwaldsson näringsminister.Foto:Petronelle Halvorsen; Emma-Sofia Olsson; Amanda Lindgren

Under tisdagens regeringsförklaring presenterade statsminister Magdalena Andersson sin nya regering. 

Den tidigare inrikesministern Mikael Damberg ersätter henne själv på uppdraget som finansminister. Den tidigare statssekreteraren Max Elger kliver in som finansmarknadsminister på finansdepartementet.

Den före detta LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson blir näringsminister. Karl-Petter Thorwaldsson rekryterades i februari till SSAB som Senior Advisor, för att stärka företagets samhällskontakter i Sverige, Norden och på EU-nivå. Rekryteringen var enligt SSAB även ett led i stålbolagets ambition att leda den gröna omställningen i stålindustrin, vilket då kräver god dialog mellan industrin och samhället i övrigt, skrev bolaget i ett pressmeddelande. 

Annika Strandhäll, riksdagsledamot, är ny miljöminister. Vidare blir Anders Ygeman integrations- och migrationsminister i justitiedepartementet. Samtidigt växer Morgan Johanssons portfölj i den nya rollen som inrikes och justitieminister. 

Ida Karkiainen ersätter Lena Micko, som civilminister i den nya regeringen. 

Khashayar Farmanbar blir ny energi- och digitaliseringsminister.

När Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi – med fem ministrar i Löfven-regeringen – gav beskedet att de går i opposition stod det klart att Magdalena Andersson skulle göra en stor regeringsombildning.

Men hon hade även fler möjliga vakanser: Näringsministerposten efter Ibrahim Baylans avgång, men också posten som, landsbygdsminister efter Jennie Nilsson och uppdraget som civilminister efter Lena Micko.

Det var den 10 november som Stefan Löfven begärde att få lämna statsminister. Två veckor senare – under vad som numera går under namnet den politiska superonsdagen den 24 november – accepterades Magdalena Andersson som statsminister i en rödgrön regering, men sakerna tog en oväntad vändning när Miljöpartiets språkrör på eftermiddagen gav beskedet att partiet lämnar regeringen.

Det fick även till konsekvens att Magdalena Andersson bad att få lämna det uppdrag som statsminister hon ännu inte tillträtt samma eftermiddag.

 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera