Annons

Damberg bjuder in till samtal om gängvåldet – SD nobbas

Moderatledaren Ulf Kristersson uppmanade på söndagen till samarbete för att sätta stopp för gängvåldet. Inrikesminister Mikael Damberg (S) bjuder nu in samtliga partier utom Sverigedemokraterna till samtal.

Foto:Claudio Bresciani/TT

”Gruppledarna för de partier som fick en inbjudan till terrorsamtalen kommer att få en inbjudan till ett första möte nästa vecka för att diskutera hur vi i Sverige kan mobilisera ytterligare mot gängkriminalitet och skjutningar”, säger Mikael Damberg till TT.

Ulf Kristersson ställer sig försiktigt positiv till ett möte mellan gruppledarna men är rädd för att det bara leder till samtal och långsiktiga beredningar.

”Man kan inte bara efterlysa allmän enighet. Vad exakt ska vi göra? När ska det vara klart? Vilka resurser ska anslås? Vilka lagar ska ändras?” säger han i SVT:s Agenda.

Enligt Damberg gäller inbjudan för samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

”Vid sidan av att vi har valt att jobba på det viset för att vi har en annan värdegrund än Sverigedemokraterna, så är det också så att Sverigedemokraterna i sin förklaringsmodell på det här är för grund. Det här är ganska komplexa frågor där vi också måste ta seriösa åtgärder som leder till resultat”, säger Damberg i Agenda.

Efter den senaste tidens skjutningar har flera partiledare efterlyst ett bredare samarbete politiska partier emellan. Bland annat föreslog Centerledaren Annie Lööf tidigare i veckan en trygghetsberedning.

”Jag är beredd att lyssna och samtala med de partier som visat intresse för att göra mer på det här området för att öka tryggheten men också slå tillbaka mot de kriminella gängen”, säger Damberg till TT.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?