Annons

Dags att släcka – priset på väg upp

Dra ner värmen och släck ljuset. Det finns en hel del att göra om man vill hålla kostnaderna nere.
För den som valt ett rörligt elpris har högre elräkningar att vänta framöver.

Bild:TT

"Varenda åtgärd kanske inte ger så mycket i din plånbok, men sammantaget kan det ge en hel del", säger Helena Holm, handläggare för energieffektivisering på Energimyndigheten.

Kanske är det läge att fundera över uttrycket "många bäckar små". För nu verkar elpriserna vara på väg uppåt.

Nivåerna i kraftverkens vattenmagasin är, efter en relativt torr sommar, låga. Hösten har inte heller bjudit på någon väta. Nu kommer kylan — och med den troligtvis allt styvare elräkningar. Åtminstone för ungefär hälften av landets hushåll, som enligt SCB valt rörligt elpris.

Blir det riktigt kallt riskerar priserna att skena, säger Faraz Azima, vd för prisjämförelsesajten Elskling.

"Det är klart att det är läskigt. Blir det kallt och en störning i kärnkraften så kan ju priset bli hur högt som helst."

Enligt Elskling låg medelspotpriset på el på runt 35 öre per kilowattimme för oktober - vilket är 60 procent högre än oktober i fjol.

"Om priset är 35 öre nu, så krävs det inte mycket för att det blir dubbel så högt i januari", säger Faraz Azima och fortsätter:

"Har man inte så mycket marginal i privatekonomin påverkas man av det här. Ett hushåll med tajt marginal ska nog binda elpriset."

Oavsett avtalstyp bör alla anstränga sig för att spara mer energi. Inte nog med att elräkningen blir billigare - det är bra för miljön också, påpekar Helena Holm.

"Om man bor i småhus och villa kan man göra mer än om man bor i flerfamiljshus. Men vi kan alla göra mer", säger hon och fortsätter:

"Titta på dina egna vanor och beteenden, som att släcka lamporna i tomma rum. Sätt ett tjockt draperi vid ytterdörren så slipper du kalldrag. Och när du ska köpa nytt — tänk långsiktigt."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?