1515

Dags att kora Årets företagare

Det är dags att föreslå kandidater till den prestigefyllda utmärkelsen Årets företagare. Därefter följer ett grannlaga arbete för juryn.

”Det är jättesvårt, med otroligt många bra kandidater”, säger jurymedlemmen Johan Andersson, vd för Mellby Gård.

Juryn: Till vänster Johan Andersson, Mellby Gård. Överst till höger syns Hans-Jacob Bonnier och Lotta Edling. Längst ned till höger syns Mariana Burenstam Linder, Mikael Schiller samt Caroline Berg.
Juryn: Till vänster Johan Andersson, Mellby Gård. Överst till höger syns Hans-Jacob Bonnier och Lotta Edling. Längst ned till höger syns Mariana Burenstam Linder, Mikael Schiller samt Caroline Berg.

Johan Andersson var förra året en av fyra nya medlemmar i den jury som utser vinnaren av Albert Bonniers pris till Årets företagare, som brukar kallas det tyngsta priset i svenskt näringsliv.

”Det är mycket material att läsa på för att göra sig en bild av varje persons resa. Och sedan har ju jurymedlemmarna olika preferenser när vi tittar på kandidaterna.”

”Det är inte så att vi har ett möte och sedan är det klart. Förra året hade vi flera avstämningar under våren innan vi kunde enas om vem det skulle bli.”

Utöver de generella kriterierna (se faktaruta nedan) tittar Johan Andersson i år extra på tre faktorer:

Internationell framgång.

”Det är ett plus i kanten. Jag tycker att det är viktigt att man har bevisat sig i flera länder.”

Ledarskapsförmåga.

”Man måste försöka särskilja vad personen specifikt har lyckats åstadkomma utifrån sitt ledarskap från andra faktorer i företaget som anställda och inre processer.”

Samhällsengagemang.

”Det behöver inte handla om att man försöker rädda världen, men att man till exempel visar att man har ett samhällsengagemang lokalt på den ort där företaget är verksamt.”

I år utses Årets företagare 2017 och vi kan se tillbaka på ett år av ekonomiskt goda tider.

”Det har varit fortsatt högkonjunktur generellt i Sverige och i vår egen verksamhet. Men när det gäller den politiska inblandningen är det mindre positivt”, säger Johan Andersson.

”Det kom företagsfientliga förslag från regeringen om ökat skatteuttag i och med förslag om förändrade 3:12-regler, exitskatt och arvsskatt.”

”Och så var det debatten om vinst i välfärden, där hela vinstbegreppet och vad vinst betyder för företagen ifrågasätts. En annan sak som är oroväckande är tendenserna till protektionism som man ser i vissa länder.”

Digitaliseringen är en faktor som fortsätter att påverka företagens verklighet.

”Digitaliseringen målas generellt ofta upp som ett hot mot traditionell industri, men jag vill hellre se att den skapar fantastiska möjligheter både för industrin och för andra branscher.”

Utifrån sitt perspektiv som vd för Mellby Gård tycker Johan Andersson att digitaliseringshajpen har fört med sig en negativ aspekt:

”Värderingen av techbolag har skjutit i höjden väldigt mycket de senaste åren. Det finns helt andra prisförväntningar än tidigare, och det är svårt för oss att hitta intressanta investeringar. Många förhoppningsbolag som varken har omsättning eller visar vinst får i dag orimliga värderingar.”

”Jag är rädd för att använda ordet bubbla, men jag hoppas att värderingarna på förhoppningsbolagen går ned till mer rimliga nivåer.”

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från SPPAnnons

Så undviker du onödiga administrationskostnader när företaget expanderar

Shoka Åhrman, pensionsexpert på SPP.
Shoka Åhrman, pensionsexpert på SPP.

Som arbetsgivare i ett snabbt växande bolag vilar ett stort ansvar på dina axlar. Du förväntas leda pressade medarbetare genom en förändringsresa, och samtidigt genomföra en så kostnadseffektiv expansion som möjligt. En ekvation som kan verka svår att få ihop, men med rätt verktyg går det.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide 

Shoka Åhrman är pensionsexpert på SPP och får ofta frågor från arbetsgivare som undrar hur de ska hantera den ökade administrationen kopplad till en expansion. Enligt henne är det enkla svaret att göra rätt från början.

– Med rätt förutsättningar kan företagets pensionsadministration rulla på oavsett vilka förändringar som sker på företaget. Det viktigaste är att ha en tydlig pensionspolicy på plats, en bra ansvarsfördelning och enkla digitala verktyg som effektiviserar hanteringen.

Tydlig ansvarsfördelning

För det företag som inte har grundstenarna till en enkel pensionsadministration på plats kan en expansion innebära onödiga kostnader. Otydliga processer och manuella blanketter kan skapa oreda, bristande överblick och bidra till felaktiga avsättningar. Förseningsavgifter, retroaktiva kompensationskrav och åtgärder från Skatteverket är några exempel på möjliga konsekvenser.

– För att förebygga stress och fel inför en period med större administrativ börda, såsom en expansion, är det viktigt att först och främst ha en tydlig ansvarsfördelning. Tydliga, enkla processer och gärna skriftliga rutiner är något ni sannolikt kommer få nytta av, betonar Shoka Åhrman.

En vanlig administrativ fallgrop vid en expansion är att företaget inte räknat med den extra tid och noggrannhet som krävs vid en administrativt mer intensiv period. Som växande bolag vill man självklart hålla fanan högt som trygg arbetsgivare med attraktiva förmåner. Då ska administrationen vara både enkel och rätt.

– Genom enkla, digitala företagstjänster sparar företaget tid och resurser. Just därför är det viktigt att som företag ställa krav på att er pensionsleverantör erbjuder användarvänliga administrativa tjänster.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?