Hoppa till innehållet

Annons

Dags att anta Dubbelutmaningen

Fysisk aktivitet tillsammans med kollegorna är en bra möjlighet till teambuilding i tider av distansarbete.

För tredje året kör Dagens industri och Vasaloppet Dubbelutmaningen. Nu är det dags att nominera ditt företag till utmaningen som varar ett helt år.

Tränaren Håkon Breistrand leder team Svenska Fönster runt Mora skidstadions 1,3 km långa slinga.
Tränaren Håkon Breistrand leder team Svenska Fönster runt Mora skidstadions 1,3 km långa slinga.Foto:Petter Cohen, Petter Cohen

I samband med Stafettvasan i vintras tog sig ett nöjt lag från Svenska Fönster i Edsbyn sig i mål i Mora. Det var avslutningen på ett år då de tillsammans i företaget fokuserat på Vasakvartetten sommaren 2019 och sedan Stafettvasan vintern 2020. Under året hade de förberett sig tillsammans med Vasaloppets coacher och dessutom fått rätt utrustning för att genomföra utmaningen. Året innan genomförde Team Ekan från Ekan Management från Göteborg samma utmaning.

Vid målgång konstaterade Team Ekans lagledare Jenny Eriksson att året varit en ny positiv injektion vid sidan av det vanliga arbetet.

”Man lär känna varandra på ett annat sätt, får en sammanhållning och en gemenskap. Man kan lita på varandra på ett annat sätt. Det är även bra i arbetslivet och inte bara i sportsammanhanget”, sa Jenny Eriksson till Dagens industri direkt efter målgång.

”Dubbelutmaningen är en fantastisk chans för att få ta del och lära känna Vasaloppet, både sommar som vinter på skidor och till fots med löpningen. Dessutom får laget utrustning och möjligheten till expertis och stöttning av en Vasaloppscoach under hela året”, säger Gabriel Jansson, produktionsledare och ansvarig för Dubbelutmaningen på Vasaloppet och tillägger:

”Det är också en möjlighet till att ta steget för det vinnande laget att ta steget och snäppa upp det interna friskvårdsarbetet på företaget och vara en del av Vasaloppets vision i att vara en motor för motion och hälsa i Sverige. Lägg därtill möjligheten detta ger till att skapa en unik teamkänsla kring att anta utmaningen tillsammans med dina kollegor”.

Nu är anmälan öppen för nästa upplaga av Dubbelutmaningen. Senast 7 oktober ska anmälan vara inne och 12 oktober kommer vinnaren att utses.

I årets Dubbelutmaning ingår Stafettvasan den 5 mars 2021 och Vasakvartetten den 21 augusti 2021.

”Det är väldigt kul att intresset för Dagens industris och Vasaloppets initiativ rullar vidare. Dubbelutmaningen borde för många företag kunna vara en kul del av deras friskvårdsarbete i företaget. Det blir spännande och intressant att följa det vinnande laget det kommande året, men också hur de jobbar med friskvårdsfrågorna genom hela företaget”, säger Jonas Jonsson, redaktionschef på Dagens industri. 

 

 

 

Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Hittat drömhuset vid Medelhavet? Ordna bostadsaffären smidigt från Sverige

Fredrik Lager på Nordea Private Banking.
Fredrik Lager på Nordea Private Banking.

Vill du förlänga sommaren genom att köpa fritidshus eller våning i utlandet? Såväl för finansieringen som det juridiska och praktiska runt affären finns det kvalificerad hjälp att tillgå.

– I praktiken kan du ordna hela bostadsaffären från Sverige, något som verkligen brukar uppskattas, säger Fredrik Lager på Nordea Private Banking.

Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande 

Fredrik Lager som är affärsutvecklare på Nordea Private Banking har specialiserat sig på att stötta Private Banking-kunder över hela Sverige som planerar att köpa ett fritidsboende utomlands. Han är jurist i grunden och har arbetat med internationell private banking sedan 2006. Innan dess var han verksam som advokat och delägare i en advokatbyrå i London under nästan 10 år.

I sin nuvarande roll ansvarar han för processen kring bostadsfinansieringen och ser till att allting sköts på ett korrekt och smidigt sätt. Sedan en tid tillbaka erbjuder Nordea Private Banking nämligen hjälp med finansiering av fastigheter i både Spanien och Frankrike och dessutom kan kunderna få hjälp med juridiska dokument och andra praktiska frågor inför sitt köp.

Vilka är de mest populära platserna för kunderna att köpa boende i?

– Vad gäller Frankrike handlar det nästan uteslutande om Rivieran, det vill säga kustremsan mellan Monaco och Saint-Tropez, även om vi också finansierat våningar i exempelvis Paris. I Spanien handlar det mest om Mallorca eller Costa del Sol på den spanska sydkusten.

Vilka förutsättningar gäller för att kunna få ett utländskt bolån?

– Först och främst måste man vara kund i Nordea Private Banking och bostaden ska alltså ligga i Spanien eller Frankrike. Vi har också som krav att man ska ha minst lika mycket pengar i förvaltning hos oss som lånebeloppet.

Hur mycket får man låna mot sitt hus i Spanien och Frankrike?

– Det finns egentligen ingen övre gräns, men minsta lånebelopp är 750 000 euro. Fastigheterna vi belånar måste ha ett fastställt värde på minst 1 100 000 euro.

Om man hittat sitt drömhus, hur går det rent praktiskt till att ta ett internationellt bolån?

– Det första vi i Private Banking gör är att värdera huset eller våningen. För detta ändamål använder vi oss av opartiska och välrenommerade värderingsinstitut i Spanien och Frankrike.

När värdet och lånebeloppet är fastställt tar Nordea fram låne- och pantavtal på svenska. Man behöver med andra ord inte skriva på något avtal på ett språk man kanske inte behärskar. När avtalen är undertecknade av både köparen och Nordea skickas de till våra advokater i Spanien eller Frankrike, beroende på var fastigheten är belägen.

Advokaterna ombesörjer översättning av dokumenten som sedan också ska skrivas under av köparen. Efter att alla dokument är undertecknade avtalas tid hos en notarie. Till skillnad mot Sverige använder sig både Frankrike och Spanien av notarier för att formellt slutföra köp av fast egendom. Hos notarien undertecknas köpeavtal och bankens advokat ombesörjer att vår pant registreras i det lokala fastighetsregistret.

Det är inget krav på att kunden själv måste närvara vid mötet hos notarien utan man kan ge fullmakt till sin egen advokat att underteckna alla handlingar.

Är det dyrt att finansiera sitt boende utomlands?

– Precis som i Sverige har banken en upplåningskostnad i den valuta som lånet görs. När det gäller Spanien och Frankrike lånar vi ut i euro vilket innebär att räntebasen är EURIBOR. Denna räntebas skiljer sig inte så mycket från den svenska. På toppen av räntebasen tar banken en marginal, precis som i Sverige. Sedan tillkommer en uppläggningsavgift för det internationella bolånet och en del andra avgifter.

Varför väljer Private Bankings kunder att låna när de kan finansiera utlandsbostaden med egna pengar?

– Jag tror att de flesta kunder inte vill binda upp alltför stor del av sin förmögenhet i sina fastigheter. Man vill sprida riskerna helt enkelt och kanske även tänker att man kan få bättre avkastning på kapitalet via sin förvaltning än vad man betalar i ränta på samma belopp. Räntan på det internationella bolånet är ju dessutom avdragsgill i Sverige.

Sedan ska man komma ihåg att både Spanien och Frankrike har kvar förmögenhetsskatt och arvsskatt. I många fall påverkar skatterna även utlänningar som äger större obelånade fastigheter i landet, trots att man faktiskt bor permanent i Sverige som inte har kvar dessa skatter, påpekar Fredrik Lager.

– Eftersom Nordea inte ger någon skatterådgivning rekommenderar jag alltid våra kunder att söka lokal expertis i dessa frågor.

Extern länk: Ta reda på mer om hur Private Banking kan hjälpa dig med bostadsköp i utlandet  

Notera att innehållet i denna artikel endast utgör marknadsföringsmaterial och generell information. Att låna i utländsk valuta kan innebära en valutarisk. Innehållet ska inte tolkas som juridisk rådgivning, skatterådgivning, anbud eller som en rekommendation i något avseende från Nordeas sida. Ingående av separata avtal och villkor krävs för att nyttja Nordea Private Bankings utbud av tjänster.

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera