1515

Dags att ansöka om stöd för laddningsstationer

Nu är det dags för svenska kommuner att ansöka om stöd för att bygga ut sin laddningsinfrastruktur. Totalt 150 miljoner ska betalas ut. Först ut är Norrbottens län.

Målet för svensk laddinfrastruktur är att det aldrig ska vara mer än 10 mil mellan laddningsmöjligheterna.
Målet för svensk laddinfrastruktur är att det aldrig ska vara mer än 10 mil mellan laddningsmöjligheterna.

I måndags kunde en rad svenska kommuner för första gången ansöka om stöd för uppbyggnad av laddningsstationer för elbilar. De första kommunerna som har möjlighet att ansöka om stödet är Kiruna, Gällivare, Överkalix och Kalix, som ligger längs med E10.

Näst på tur står en rad andra kommuner i norra Sverige, då regionen anses vara den där det finns störst brister laddningsinfrastrukturen. 

Stödet, som delas ut av Trafikverket, täcker upp till 100 procent av kostnaderna och riktar sig bland annat till näringsidkare, kommuner och kommunala bolag. Ett krav för att få stöd är att laddstationerna ska vara i drift under minst fem år.

Syftet med stödet är att täcka de ”vita fläckar” på laddinfrastrukturkartan där publika laddstationer annars inte byggs. Målet är att det inte ska vara längre än 10 mil mellan laddstationerna. 

De största ”vita fläckarna” finns i dag just i Norrland, men även på sina håll i Småland, Värmland och Gävleborg, vilket innebär att en elbilsförare som passerar igenom områdena måste planera sin resa noga. 

Enligt en analys som Trafikverket gjorde i fjol behövdes det då ytterligare 130–140 snabbladdningsstationer till en investering om 70–80 miljoner kronor för att garantera en snabbladdning inom 10 mil – om man väljer den kortaste vägen.

Nästa ansökningsperiod sker våren 2021.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?