1515
Annons

Dagens industri tar plats på bokmässan

På torsdagen öppnade Bokmässan i Göteborg, med huvudtemat respekt. I år är litteraturfesten tillbaka i högform, efter fjolårets omdiskuterade arrangemang och metoo-hösten.

Foto:Patrik olsson

När Bokmässan 2017 kommer på tal är det inte ovanligt att den man pratar med skakar på huvudet och suckar. En av anledningarna är de långdragna diskussionerna som pågick i fjol om den högerextrema tidningen Nya Tiders vara eller icke-vara – och till slut medverkan – på mässan. En annan är den nazistiska demonstrationen som gick utanför Svenska mässan under en av fjolårets mässdagar. Tillsammans lade båda händelserna sordin på fjolårets mässa, besökstalen sjönk markant och flera protestarrangemang ploppade upp runt om i Göteborg.

Men i år har man vänt blad. Nya Tider har sparkats ut från mässan och inga direkt konkurrerande arrangemang kommer att hållas. Samtidigt har den nya mässansvariga Frida Edman fått sätta sin prägel på Bokmässan.

Och kanske ligger minnet från fjolåret, i kombination med att detta är den första mässan post-metoo, också till grund för valet av årets huvudtema: respekt.

Ett tema som redan började diskuteras under Bokmässans invigning på torsdagen då Alma-pristagaren Jacqueline Woodson, vars bok ”Brun flicka drömmer” nyligen givits ut på svenska, samtalade med bland annat Ingrid Lomfors på Forum för levande historia.

”På det temat är vi också oerhört glada över att få hit den ryskamerikanska författaren Masha Gessen. En annan personlig favorit är egyptiska Nawal El Saadawi. Jag har träffat henne tidigare och hon är en stridbar feminist som är otroligt spännande och inspirerande att lyssna på”, säger Oskar Ekström, ny programchef för Bokmässan sedan i våras.

Han berättar att en nyhet i år är att man har ökat antalet långa samtal och minskat de korta, för att skapa bättre förutsättningar för mer djuplodande samtal.

En annan stor nyhet är att deckarfestivalen Crimetime i år flyttar från Gotland, där den arrangerats i många år, och in på mässgolvet i Göteborg.

”Där kommer nästan hela den svenska deckareliten att vara på plats, och även en del internationella författare, så gillar man deckare är lyckan gjord på Bokmässan”, säger Oskar Ekström.

Bland författarna som kommer att synas där finns den svenska deckardrottningen Viveca Sten, som i våras gav ut sin nionde bok i serien om morden i Sandhamn, samt den norske succéförfattaren Jørn Lier Horst. Båda kommer också gå att träffa i Di Weekends monter, där Viveca Sten intervjuas klockan 15.30 på fredagen och Jørn Lier Horst klockan 15.00 på lördagen.

En annan tematik under årets bokmässa är bild, där bland andra den internationellt erkände konstnären Jockum Nordström, som är aktuell som illustratör till ”Fabler och andra berättelser” av Lev Tolstoj, kommer att delta i ett seminarium.

Andra väletablerade namn som gästar mässan i år är bland annat författarna Jonas Gardell och Jonas Hassen Khemiri, samt poeten Johannes Anyuru. Från utlandet kommer också den populära feelgood-författaren Jojo Moyes och den aktade juristen och skribenten Philippe Sands.

Ett inofficiellt tema på årets Bokmässa verkar också vara musikartister. Rapparen Silvana Imam sitter med i flera samtal under lördagen och söndagen. Samtidigt är Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöv, poptrubaduren Magnus Uggla samt den trallvänliga duon Samir och Viktor alla på plats för att promota sina nya böcker.

”Uggla har släppt en biografi, Samir och Viktor en bok om artistlivet bakom scenen och Måns Zelmerlöw om den moderne gentlemannen.”

Sedan fjolårets mässa har två händelser, som delvis hänger samman, skakat om den svenska litteraturbranschen. Den ena är metoo-upproret som ledde till anklagelserna mot den så kallade ”kulturprofilen”. I förra veckan startade rättegången där mannen står åtalad för två våldtäkter.

De nära band ”kulturprofilen” hade till Svenska Akademien ledde också, i förlängningen, till att flera ledamöter i våras valde att lämna sina stolar. I maj i år meddelade också den decimerade skaran att man inte kommer att dela ut något Nobelpris i litteratur under 2018.

Bokmässan brukar vanligtvis vara en plats för vida spekulationer om vilken författare som ska föräras litteraturvärldens finaste pris. I år pågår inga sådana diskussioner, av naturliga skäl, men på fredagen arrangeras ett samtal där man kan fördjupa sig i vad Alfred Nobels testamente säger och hur arbetet bakom kulisserna till Nobelpriset ser ut.

Desto fler är däremot samtalen som på olika sätt behandlar metoo. På torsdagen diskuterade till exempel författaren Lena Andersson följderna av mediernas granskningar i metoo:s kölvatten och på lördagen diskuterar bland annat Suzanne Brögger och Caroline Ringskog-Ferrada Noli hur litteraturen och författare bör förhålla sig till metoo.

”Vi har verkligen ett fullspäckat program i år, vilket jag tycker känns fantastiskt kul. Det enda bekymret är hur man ska hinna gå på allting”, säger Oskar Ekström.

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera