1515
Annons

Dagens industri prisas för Gasellturnén

Efter en pandemi präglad av distans och digitala evenemang, blev höstens fysiska Di Gasellturné en stor succé. Nu prisas teamet bakom turnén för sitt arbete. 

Gasellfinalen i Stockholms stadshus.
Gasellfinalen i Stockholms stadshus.Foto:Cornelia Jönsson

Di Gasell kammade hem storvinsten under galan Gyllene Hjulet i kategorin ”Årets B2B”, en tävling som anordnas av branschorganisationen Ses, Sponsrings- och Eventsverige. 

”Priset betyder oerhört mycket för alla som jobbar med Di Gasell, det är ett kvitto på att vi verkligen skapade något unikt under tuffa tider. Att segra genom kreativa idéer och innovation tillsammans med ett team som vågar satsa är den absolut härligaste känslan”, säger Rebecka Forsman, affärsområdeschef för Di Gasell.

Efter den digitala, coronaanpassade prisutdelningen för Di Gasell under 2020, gjorde den fysiska Gasellturnén med nio Gasellfester runt om i landet comeback hösten 2021. Gasellföretagarna bjöds på ett helt nytt och överraskande koncept under en kväll med galamiddag, prisutdelningar och gästtalare.

”Vi tog ett helt nytt grepp om eventupplevelsen efter år präglade av pandemi och distans. Vi skalade ned en annars traditionell, stor scenlösning med sittande publik på rad, till en liten scen med sittande middagar och stort fokus på borden.” 

På borden projicerades allt rörligt material, som filmer och grafer, och deltagarna vid bordet var själva en stor del av upplevelsen. 

”Samtalen mellan deltagarna blev tätt sammanflätade med de digitala innovationerna som pandemin tvingat oss in i. Vi suddade ut gränserna mellan fysisk och digital upplevelse”, säger Rebecka Forsman. 

Den traditionsenliga avslutningsfesten på Konserthuset i Stockholm flyttades till Blå hallen i Stockholms Stadshus, känd för sina grandiosa Nobelfester. 

”Vår ambition var att skapa en nytänkande upplevelse som också kunde spegla den enorma digitala utvecklingen som pandemin inneburit för hela samhället. Vi levde ju fortfarande i rådande pandemi, vilket gjorde att vi inte heller kunde gå tillbaka till ett koncept som vi haft tidigare med stort mingel och jättestor publik.”

Nu är arbetet med höstens Gasell-turné är i full gång.

”Vi kommer att lansera tre olika eventkoncept i höst. Det är upplevelser som passar för intimare publik i våra mindre städer, storskaligare upplevelser för den större publiken i storstäderna och en magisk upplevelse under den avslutande finalgalan i Stockholms stadshus.”


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Därför är det smart att arrendera ut din mark till storskalig solenergi

Erik Rindeskär på EnergiEngagemang.
Erik Rindeskär på EnergiEngagemang.

Är du markägare i Sverige söder om Dalälven och har stora arealer i träda eller liknande? I så fall är det bara att säga grattis, för du kan sitta på en guldgruva.

– Det är ett enormt tryck på att bygga större solcellsparker nu, något som kan ge den som har mark att arrendera ut riktigt bra avkastning, förklarar Erik Rindeskär, projektutvecklare på solelsföretaget EnergiEngagemang.

Nyttja din mark till en solcellspark – läs mer här. 

Som en del i klimatomställningen ökar elanvändningen i Sverige explosionsartat, de flesta analytiker tror på en fördubbling av förbrukningen på bara 20 år. Framförallt sker ökningen söder om Dalälven där majoriteten av befolkningen bor, men där det i dag inte finns så mycket elproduktion som krävs. Därför har byggandet av större solcellsparker ökat explosionsartat.

– Vi byggde den första stora under 2020. Strax därefter blev ytterligare en klar, och jag vet att det byggs på flera ställen och planeras för ännu fler. Alla i branschen upplever ett väldigt tryck, och det kommer att poppa upp jättemånga de kommande åren.

Kommersiellt gångbart att bygga

En solcellspark är enkelt uttryck en markbit där man sätter upp solpaneler som sedan med hjälp av transformatorer och växelriktare bildar ett kraftverk som kan kopplas upp på elnätet. Tekniken i dag är relativt billig, och i takt med den ökade efterfrågan och det höjda elpriset har det blivit kommersiellt gångbart att bygga. Men för det här behövs det mark. Därför är branschföretag som EnergiEngagemang ständigt på jakt efter fler markägare som är sugna på att arrendera ut mark till en solcellspark.

– Det handlar om ganska mycket pengar, vi betalar 6 000 – 12 000 kronor per hektar och år beroende på hur lättbearbetad marken är, närhet till elnätet och solinstrålning. Markägaren behöver inte göra mycket mer än att ta den första kontakten med oss. Vi söker alla tillstånd, vi bygger och ser till att anläggningen sköts.

Vad är det då för mark som passar till en solcellspark? Frågar du Erik Rindeskär behöver det vara minst tio hektar sammanhängande yta som är enkel att påla, vilket ofta betyder gammal jordbruksmark som inte är för stenig.

– Självklart ska bra jordbruksmark användas för att odla mat, men i Sverige finns det mycket mark som i dag ligger i träda eller inte används alls, och då blir det en mycket bättre affär att bygga solcellsparker.

”Jättemöjlighet att tjäna pengar på sin mark”

Det finns också mycket mark som används för annan typ av energiproduktion, till exempel energiskogarna från 90-talet eller de stora rapsodlingarna.

– I Sverige används ungefär hundra tusen hektar till energiodling. Schablonmässigt ger exempelvis ett hektar raps fem ton rapsolja vilket motsvarar 50 000 kilowattimmar. På motsvarande yta på halvbra mark med halvbra solinstrålning får du generellt sett ut 500 000 kilowattimmar per år med solceller. Samma förhållande gäller även energiskog. Så vi behöver bara tio procent av ytan för att få ut samma mängd energi om vi har solceller istället.

Dessutom kan en solcellspark öka den biologiska mångfalden. Eftersom det området får vila från besprutning och gödsel samt slås några gånger per år gynnas en mångfald av växter.

– Och det i sin tur gynnar pollinerare som i sin tur gynnar omkringliggande odlingsmark.

Och intresset för att arrendera ut sin mark är stor, framför allt i områden där det saknas annan användning av marken.

– I snabbväxande kommuner används marken kanske till annat, men i kommuner som inte har så stor tillväxttakt är det här en jättemöjlighet för att ändå kunna tjäna bra med pengar på sin mark.

Läs mer om hur det går till – och boka ett kostnadsfritt besök här. 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?