1515
Annons

Dagens industri återförenas med europeiska systertidningar

Dagens industri återförenas med den europeiska systerverksamheten.

Bonnier News internationella verksamhet inom affärsområdet B2B samordnas med Di-gruppen, där Dagens industri ingår.

”Det finns mycket att hämta för båda delarna genom att samordna våra strategier”, säger Dagens industris chefredaktör Peter Fellman som blir affärsansvarig för den sammanslagna verksamheten.

Peter Fellman, affärsområdeschef Di-gruppen och chefredaktör för Dagens industri.
Peter Fellman, affärsområdeschef Di-gruppen och chefredaktör för Dagens industri.Foto:Pontus Höök
Alexander Lydecker.
Alexander Lydecker.Foto:Pressbild.

Dagens industri etablerade redan under 1980-talet ett antal systertidningar runt om i de östra delarna av Europa. Först ut var Estland och därefter följde etableringar i till exempel Ryssland, Lettland och Litauen. Samtidigt har Bonnier-koncernen sedan 1969 ägt den anrika affärstidningen Dagbladet Børsen i Danmark.

Sedan ett antal år har de titlarna samlats inom B2B med bland annat stor verksamhet i till exempel Danmark med affärstidningarna Börsen och Dagens Medicin samt i Polen med affärstidningen Puls Biznesu. På senare år har nya verksamheter tillkommit, framför allt inom området för hälsoinformation. 

I dag omsätter verksamheten inom B2B 1,1 miljarder kronor och redovisade under 2020 ett rörelseresultat på 95 Mkr. Verksamheten har cirka 900 medarbetare i 9 länder.

I Sverige har Di-gruppen på senare år vuxit till en verksamhet med närmare 20 affärstidningstitlar. Förutom Dagens industri ingår till exempel Dagens Samhälle, Dagens Medicin, Aktuell Hållbarhet och Privata affärer i verksamheten. Under 2020 omsatte Di-gruppen 1,1 miljarder kronor och redovisade ett rörelseresultat på 160 Mkr.

Genom samgåendet bildas en grupp med 2,3 miljarder kronor i omsättning och omkring 400.000 prenumeranter i norra Europa.

”Vi ser att det finns stor outnyttjad potential i att arbeta närmare tillsammans, och det finns en tydlig logik i att samordna våra verksamheter som främst riktar sig till professionella användare. Vi arbetar på olika marknader, men har liknande utmaningar, och jag är övertygad om att vi genom ett närmare samarbete har mycket att lära av varandra”, säger Peter Fellman, affärsområdeschef Di-gruppen och chefredaktör för Dagens industri.

Vad ser du för potential med att slå ihop den svenska verksamheten med den internationella?
”Förutom att dela och skala upp bra idéer och verksamheter finns mycket synergier att hämta inte minst inom it och utveckling, men även inom stödfunktioner som ekonomi, hr och legal. De är både naturligt och logiskt att slå ihop verksamheterna inte minst med tanke på den tekniska transformationen vi alla genomgår”, säger Peter Fellman.

Bonnier News vd Anders Eriksson ser det nya affärsområdet som en grund för fortsatt expansion som ett av de ledande medieföretagen inom affärsmedia i Europa.

”Jag ser möjligheter att dra nytta av utveckling på en marknad över hela verksamheten. Vi skapar genom detta Europas näst största affärsmediaföretag efter Financial Times och det ger stora möjligheter att dela erfarenheter och skala upp framgångsrika produkter och koncept på många marknader.”

Alexander Lydecker,
Alexander Lydecker,Foto:Pressbild.

 

På fredagen meddelade samtidigt Bonnier News, som äger Di-gruppen och Bonnier Business Press, att organisationen för koncernens svenska läsarintäkter samlas i en central organisation under ledning av Alexander Lydecker, i dag kommersiell chef på Bonnier News. Därmed får Alexander Lydecker ansvar både får annons- och prenumerationsintäkterna inom Bonnier News.

”Vi ser att vi har stor potential att växa våra läsarintäkter. Fram till nu har vi jobbat med kunder och produkter i silos, men genom den här samordningen skapar vi synergier och ökade chanser till kunskapsutbyte”, säger Alexander Lydecker och tillägger:

”Nyttan är främst att se över alla våra strategiska projekt, dels på tekniksidan, men även att få ihop läsarintäktsavdelningarna för att maximera potentialen i organisationen.”

Du har ju tidigare genomfört en liknande förändring av annonsförsäljningen inom Bonnier News. Hur ser du framför dig att den ska fungera på prenumerationssidan?
”När vi drev igenom en gemensam organisation på annonsförsäljningssidan så var det för att maximera samarbetet och fokusera på att göra rätt saker i stället för att göra flera saker rätt. Nu vill jag göra på samma sätt på läsarintäktssidan.”

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Ukrainas president: ”Det är nukleär terrorism”

Anklagelserna om vilken sida som attackerar kärnkraftverket Zaporizjzja fortsätter. Medan Ryssland hävdar att Ukrainas agerande stoppar inspektioner, säger Ukraina att riskerna för en katastrof bara ökar.

Kiev och Moskva har åter beskyllt varandra för attacker mot det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Rysslands sändebud i Wien, där Internationella atomenergiorganet (IAEA) har sitt huvudkontor, uppmanar Ukraina att sluta beskjuta anläggningen så att inspektörer från IAEA kan släppas fram till anläggningen.

”Ett internationellt team kan inte skickas att arbeta under fortsatt artilleribeskjutning, säger Michail Uljanov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på lördagen att risken för en katastrof ökar för varje dag, och det budskapet upprepades på söndagen av borgmästaren i Energodar, staden där Zaporizjzja kärnkraftverk är beläget.

”Det som händer nu är nukleär terrorism, och det kan få ett oförutsägbart slut vilken sekund som helst. Riskerna ökar för varje dag, säger Dmytro Orlov till AFP.

Zelenskyj säger på lördagskvällen i sitt dagliga tal att Ryssland cyniskt utpressar omvärlden med hot om radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket Zaporizjzja.

”Ockupanterna försöker skrämma människor på ett ytterst cyniskt sätt, genom att använda kärnkraftverket i Zaporizjzja. De gömmer sig bakom kraftverket.”

Under söndagen lämnade ett skepp med spannmål Ukraina, det gäller ett FN-chartrat fartyg med destination Djibouti som är lastat med 23.000 ton vete, som ska transporteras till Etiopien.

Det blir därmed det första fartyget att lämna Ukraina med destination Afrika.

”Jag hoppas att andra FN-fartyg kan komma till våra hamnar. Jag hoppas att vi snart får se två, tre nya fartyg”, säger Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på plats i hamnen i Juzjne, öster om Odessa.

Guvernören i Mykolajivregionen, Vitalij Kim, uppger att delar av det ryska ledarskapet i grannregionen Cherson i söder omgrupperat till östra sidan av floden Dnepr. Det kan enligt analytiker tyda på att man är orolig att fastna på fel sida av floden vid en ukrainsk framryckning.

Ukrainska styrkor har attackerat flera broar över floden, och skadat de två huvudsakliga i Chersonområdet så pass att det inte längre går att föra över tung militär utrustning på dem, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Läs mer: Risk för totalstopp på Europas torkade floder – handlar om centimetrar 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera