1515

Dagen D för Trumps inreseförbud

Sanningens timme närmar sig för president Donald Trumps inreseförbud. Förbudet för personer från sex i huvudsak muslimska länder är tänkt att träda i kraft på torsdag men har utmanats i domstol.

I nuläget är inreseförbudet, som även inkluderar ett 120 dagar långt stopp för USA:s flyktingmottagande, föremål för stämningar i två federala domstolar; i delstaterna Hawaii och Washington. Båda har aviserat att det kommer att tas upp på onsdagen. Presidentdekretet är det andra i ordningen, det första var mer omfattande men stoppades som grundlagsvidrigt.

Hawaiis stämning - i vilken delstaten hävdar att dekretet skadar dess muslimska befolkning, turismen och de utländska studenterna samt bryter mot invandringslagar och lagar om religionsfrihet — har stöd från 13 andra delstater och huvudstadsområdet Washington DC. En av de medkärande är Ismail Elshikh, som är imam på Hawaii och har uppehålls- och arbetstillstånd i USA. Han gör gällande att förbudet hindrar hans syriska svärmor från att hälsa på.

Trumpregeringen har manat den federale domare som ska ta upp fallet på onsdagen att neka Hawaiis begäran om ett tillfälligt stopp för dekretet. Regeringen hävdar att argumenten om negativa effekter för turismen och universiteten är spekulativa samt att Elshikhs svärmor inte drabbats, då hon (ännu) inte nekats inresetillstånd, skriver The New York Times.

I Seattle i Washington har den federale domaren James Robart, samma man som stoppade Trumps första inreseförbud, sagt att han inte tar upp fallet "före onsdag". I stämningen begär delstaten att även det andra dekretet ska omfattas av det stopp som utfärdades för det första. Washington anser att inreseförbudet strider mot USA:s grundlag och skadar delstatens invånare, universitet och företag - särskilt teknik- och nätjättar som Microsoft och Amazon som är beroende av utländsk arbetskraft. Kalifornien, Maryland, Massachusetts, New York och Oregon står bakom Washingtons begäran.

James Robarts stopp av det första inreseförbudet upprätthölls av en appellationsdomstol i San Francisco. I stället för att överklaga vidare lade Vita huset fram ett nytt, mindre omfattande invandringsdekret med formuleringar som tagit fasta på domstolens anmärkningar. Irak har tagits bort från listan, men Vita huset vill fortfarande stoppa medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Personer med visum och uppehållstillstånd får dock resa in i USA.


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?