1515
Annons

Dadgostar: Vi riskerar dras in i andras krig

Socialdemokraternas svängning i Natofrågan får delar av oppositionen att jubla – men alla är inte lika övertygade.

”Ett dystert men väntat besked från S”, säger Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Foto:Paul Wennerholm/TT

Det mesta pekar på att Socialdemokraternas beslut sätter punkt för tvåhundra år av svensk alliansfrihet.

Centerledaren Annie Lööf hyllar beskedet som ”historiskt” i ett inlägg på Twitter, och Kristdemokraternas Ebba Busch kallar det ”klokt, om än kraftigt försenat”.

Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar talar i sin tur om ett historiskt felbeslut efter två århundraden av fred.

”Det ska Socialdemokraterna nu överge och i stället föra in Sverige i en kärnvapenallians.” 

Vad betyder det här för Sverige som du ser det?

”Det innebär risk för militarisering av Östersjön, eskalering av konfliktnivån i vårt närområde och att Sverige blir mer otryggt. Vi riskerar att dras in i andras krig och konflikter.”

Dadgostar kallar riksdagens säkerhetspolitiska analys, som presenterades i veckan och som Socialdemokraterna stött sig på, för en samling ”illa underbyggda påståenden” där riskerna med ett Natomedlemskap lyser med sin frånvaro.

”I analysen stod bland annat att Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik skulle vara intakt även om vi gick med i Nato, men redan timmar senare krävde Turkiets ledare Erdogan eftergifter för att Sverige skulle få ett ja från Turkiet.” 

Risken för att Turkiet ska ställa sig i vägen för ett svenskt Natomedlemskap har diskuterats flitigt de senaste dagarna. Enligt Dadgostar innebär en Natoansökan att Sverige utsätter sig för turkisk ”utpressning” som syftar till att förfölja kurder.

”Därför är det oerhört viktigt att Sverige tydligt markerar mot att Erdogan lägger sig i svenska angelägenheter”, säger hon.


Uppgifter: 900 SAS-piloter kan gå i strejk

Pilotförbunden i Norge varslar SAS om att ta ut samtliga medlemmar i strejk från och med onsdag, rapporterar norska medier.

Om parterna inte kommer överens kan närmare 900 piloter från Sverige, Danmark och Norge lägga ned arbetet den 29 juni.

Foto:Johan Nilsson/TT

Totalt handlar det om 402 norska piloter som kan tas ut i strejk vid midnatt på onsdag, enligt Aftenposten/E24.

”Vi har varslat alla våra piloter för att få in maximal press i den medling som nu pågår. Förhoppningen är att undvika en strejk”, säger Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF) till nyhetssajten.

Även i Sverige och Danmark har pilotförbunden varslat SAS om strejk på onsdag. Svensk pilotförening lämnade in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet för cirka två veckor sedan.

Till skillnad mot i Sverige och i Danmark måste de norska fackföreningarna specificera listor om vilka som omfattas av varslet fyra dagar innan stridsåtgärderna tar vid.

Sammanlagt kan närmare 900 piloter i Skandinavien tas ut i strejk på onsdag, enligt Aftenposten/E24.

Blir strejken verklighet kan det komma att påverka uppemot 250 avgångar och 45 000 resenärer per dygn.

”Medlingen pågår. Vi har inget nytt att säga om det. Men vi hoppas så klart på att kunderna inte ska drabbas av detta och att inte pilotföreningarna går ut i konflikt”, sade Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till TT på onsdagen.

SAS är sedan pandemin i en ekonomisk knipa, och nyligen presenterade bolaget delårssiffror som visade på fortsatt kraftig ekonomisk förlust.

Flygbolaget är verksamt i Sverige, Norge och Danmark och i alla tre länder har förhandlingar om nya kollektivavtal strandat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?