1515

Dadgostar om kompromissen: ”Ovärdigt av Löfven”

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar sade under en presskonferens på söndagen att ”det är ovärdigt att en regering ägnar sig åt politiskt spel i en sådan allvarlig situation, istället för att lösa ut den här frågan på riktigt. Detta handlar om en punkt av 73, en punkt som vi tycker ska strykas.”

Foto:Henrik Montgomery/TT

”Vi har visat på en helt övermänsklig kompromissvilja”, säger Nooshi Dadgostar.

Hon hänvisar till att V bara vill att en punkt av januariavtalets 73-punktsprogram ska strykas.

Hyresgästföreningen har avvisat förhandlingarna, vilket man får ha mycket stor förståelse för. Det är inte meningsfullt att förhandla under sådana omständigheter.

Hon kallar statsministerns förslag om partsförhandling utan att parterna tillfrågats ”oseriöst”.

”Jag tycker att det är ovärdigt, olämpligt att en regering på det här sättet ägnar sig åt politiskt spel mitt i en så här allvarlig situation”, säger Nooshi Dadgostar. ”Jag är förvånad över att Stefan Löfven gått fram med den här lösningen.”

”Vänsterpartiet kommer i morgon att rösta rött till Stefan Löfven.”

Under Nooshi Dadgostars presskonferens var det Centerpartiets Annie Lööfs tur att sätta sig vid tangentbordet. På Twitter skriver partiledaren så här:

”Dadgostars argument håller inte, V framförde samma kritik mot den statliga utredningen vid LAS. Då tog parterna ett brett ansvar och gjorde upp - PTK, Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal tog ansvar och landade i en bred uppgörelse. Nu får parterna möjlighet att göra upp.”

Efter beskedet uttalar sig även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

”I morgon (måndag, reds. anm.) blir det sannolikt misstroendeomröstning och i så fall faller regeringen. Och när regeringen har fallit så menar vi att då har också januariavtalet fallit. Det betyder att nu kan alla partier i riksdagen tillsammans med svenska folket konstatera att samarbeten som bygger på att isolera andra partier i riksdagen kommer framåt inte att fungera”, uppger hon för TT.

Hon säger att Vänsterpartiet hela tiden varit en del av regeringsunderlaget, men har inte fått vara med på att ta fram den politik som regeringen nu genomför. Att Vänsterpartiet nu reagerar på detta ser hon därför inte som förvånande.

Är det så att punkt 44 i januariavtalet måste bort innan ni ska sätta er ner och prata om vad ni nu ska prata om? frågar en reporter Nooshi Dadgostar.

”Misstroendet är ju i morgon, det är svårt att inleda någonting nu om det här ska ske med ett avslut”, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter: ”Punkt 44 måste bort för att vi ska rösta gult i morgon. Vi har tappat förtroendet för statsministern för vi har insett att de inte under några omständigheter vill tala med oss”, säger Dadgostar.

En annan reporter frågar hur Vänsterpartiet visat sig kompromissvilliga angående punkten om fri hyressättning för nyproduktion.

”Vi ska sätta oss ner under två och ett halvt års tid ska kunna prata. Men när det inte gått att göra, då är det här den enda utvägen för oss. Jag önskar att regeringen omedelbart drar undan marknadshyrorna.”

Om det skulle ske kommer V inte att rösta för misstroende under måndagen, uppger hon.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?