1515
Annons

Dadgostar: "Det får vara slutpratat nu"

Vänsterpartiet lovar att slåss för sina vallöften när en ny regering ska bildas efter valet.

Ett krav är en plan för att stoppa vinstdrivande friskoleföretag.

”Det får vara slutpratat nu. Det man lovat ska man genomföra. Vi är fast beslutna att agera”, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i sitt Almedalstal i Visby.

V-ledaren Nooshi Dadgostar under talet
V-ledaren Nooshi Dadgostar under taletFoto:Henrik Montgomery/TT

Hon anser att V det senaste året visat att man inte är en dörrmatta åt Socialdemokraterna (S).

”Vi har förändrats”, säger hon.

Dadgostar pekar på att V lyckades stoppa mer marknadsanpassade hyror genom att fälla S-regeringen förra sommaren. Hon pekar också på att V lyckats få igenom en bättre sjukförsäkring och en höjning av garantipensionen.

Nu vill V se till att en S-ledd regering efter nästa val ser till att stoppa vinstdrivande skolföretag.

”Det är inte vad man säger före val som spelar roll, utan att man faktiskt gör det när valet är förbi”, säger Dadgostar.

Statsminister Magdalena Andersson (S) lovade så sent som i söndags ett vinstförbud i skolan.

”Det gjorde S i valet 2018 också. Sedan ingick de ett januariavtal där de lovade att inte lyfta frågan under mandatperioden”, säger Dadgostar.

Därför kräver V nu en överenskommelse om en plan för att stoppa vinstdrivande skolor. Den ska ingås innan riksdagens obligatoriska statsministeromröstning efter valet i höst. Annars är V inte berett att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

V vill också att överenskommelsen ingås inte bara med S, utan alla partier som stöttar en S-ledd regering. Så att det finns en majoritet för att genomföra planen. 

Dadgostar anser att Sverige inte kan fortsätta att styras av en så svag regering som den nuvarande. Hon hoppas S, V, MP och C ska kunna utgöra underlag i riksdagen för en majoritetsregering.

Men C är emot ett vinstförbud för friskolor.

”Det är kompromissande som gäller även för Centerpartiet”, säger Dadgostar till journalister.

V siktar även på att få sitta med i en S-ledd regering efter valet.

”Vänsterpartiet kommer med rätt valresultat, samarbeta med de andra partierna på vänstersidan för att ta plats i regeringen och axla ansvaret”, säger Dadgostar i Almedalstalet. 

Enligt V kommer det att skapa politisk stabilitet i Sverige.

”Vi kan inte fortsätta ha dessa svaga regeringar”, säger Dadgostar.

Enligt Expressen kräver V en plats i Magdalena Anderssons eventuella nästa regering.

”Det finns inga förutsättningar för att vi inte ska sitta i en regering. Då kommer det här att fortsätta. Den här instabiliteten och oredan”, sade Dadgostar till tidningen den 1 juli.

Centerpartiet har dock hittills vägrat ingå i alla typer av formaliserade samarbeten där V ingår.

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera