1515

Då kan tidigare sjuka vaccineras mot covid

Personer som har haft covid-19 kan vaccinera sig när de är friska, enligt Folkhälsomyndigheten. Men vad är frisk när många symptom dröjer sig kvar?

Den generella rekommendationen att inte vaccineras när man är sjuk gäller även för covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten ska man inte ta vaccinationen om man inte är fullt frisk eller om man har tecken på pågående infektion.

Många som varit sjuka i covid-19 har dock långvariga symtom som andfåddhet, luktbortfall, hosta eller trötthet. Räknas man då som sjuk eller frisk nog att ta sprutan?

”Rådet att inte vaccinera sig när man är sjuk handlar om akutsjukdom. Har man kvarstående symptom så är det inte det man menar”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

TT: Så lite hosta och risigt tillstånd är ok?
”Ja om det inte är början på en förkylning eller liknande för då är det bättre att vänta.”

De symtom man framför allt ska vara uppmärksam på är feber eller andra tecken på en pågående inflammation i kroppen, som smärta eller att man rent allmänt mår dåligt. Det säger Helena Hervius Askling, överläkare på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset, som sitter i Region Stockholms expertgrupp för vaccinationer.

I övrigt är det fritt fram att ta sprutan, så länge man känner sig frisk och mår bra.

”Lite lindrigare symtom som att man lätt bli andfådd, är hostig, eller kanske har tappat lukt och smak, det skulle inte jag säga är någon risk”, säger hon. 

Samtidigt anser både Hervius Askling och Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, att det inte är någon brådska med att ta sprutan efter att man varit sjuk.

”Nu har ju Folkhälsomyndigheten en policy om att alla ska ta två doser oavsett om man haft covid-19 eller inte. Men har man nyligen haft covid-19 finns inget vettigt argument för att man ska springa och vaccinera sig. Man kan lika gärna vänta en månad eller två”, säger Sällberg. 

För långtidssjuka finns hittills ingen nationell rekommendation kring vaccination. Dit räknas de som har symtom i fler än 12 veckor efter insjuknande och där symptomen inte kan förklaras av någon annan diagnos.

”Den här gruppen med allvarliga kvarstående symptom efter covid eller vad man möjligen tror är efter covid – den gruppen vet man än så länge ganska lite om i vilken utsträckning vaccination påverkar dem”, säger Anders Tegnell.

Enligt Socialstyrelsen, som arbetar med frågan, behöver den behandlande läkaren göra en samlad bedömning av patientens symtom, hälsostatus och risk att drabbas av svår sjukdom vid en eventuell ny covid-19-infektion.

”Man kan få biverkningar som gör det svårt att bedöma hur grundsjukdomen utvecklas. Därför är det olämpligt att vaccinera sig när man är sjuk”, säger Anders Tegnell. 

Region Stockholm rekommenderar att man inte vaccinerar vid pågående kraftiga symtom som är under utredning, oavsett orsak till symtomen.

Ett problem med just postcovid är att begreppet rymmer så många olika tillstånd. Helena Hervius Askling efterlyser därför en större tydlighet från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen när det gäller vaccinationen av de olika grupperna.

”En del har besvär, men inte så mycket besvär efter ett halvår. Andra har kraftig inflammation med pågående feber och andningsbesvär, så man kan inte ge en rekommendation för hela gruppen.”


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?