1515
Annons

Då kan räntan knäcka börsen – på riktigt

Räntemarknaden har till slut vaknat till liv. Det har kastat om spelplanen för börsen totalt. Utbombade aktier har plötsligt rusat medan börsraketerna fått storstryk.
Räntan är något du bör hålla stenkoll på framöver. 

Aktiemäklare på New York-börsen.
Aktiemäklare på New York-börsen.Foto:AP

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från LerniaAnnons

Vi behöver få ut fler människor i arbetslivet

Sysselsättning och ekonomisk självständighet är centralt när vi ska skapa ett mer hållbart samhälle. Genom att ligga i framkant och samarbeta med olika aktörer för att möta arbetsmarknadens förändrade behov, idag och imorgon, bidrar Lernia till att öka individens möjligheter i samhället, minska utanförskapet och skapa ett konkurrenskraftigt näringsliv.

– Arbetsmarknaden måste ställa om snabbare för att säkerställa rätt kompetens, inte minst i den gröna omställning som pågår just nu inom industrin. Vi behöver tillsammans bli bättre på att hitta de som står utanför arbetsmarknaden, och möjliggöra för dem att komma ut snabbare i arbetslivet, säger Cecilia Hedin, hållbarhetschef på Lernia.

Lernia, som arbetar med bemanning och rekrytering, vuxenutbildning samt omställning, matchning och karriärväxling, samarbetar med företag, organisationer och kommuner för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Något som är otroligt viktigt, inte minst nu och framöver när nya gröna industriföretag som skapar många nya jobb växer upp i exempelvis norra Sverige. 

– Vi har jobbat länge med företag och kommuner i norra Sverige och det är ett av våra största satsningsområden framåt. Området har idag låg arbetslöshet och har ett större behov av att hitta personal än tidigare. Det här gör att vi måste titta på kompetens med nya ögon, och vara mer flexibla för att möta behoven, menar Cecilia Hedin.

Vuxenutbildningar allt viktigare

Människor behöver incitament för att flytta dit jobben finns, men minst lika viktigt är att de snabbt kan utveckla den nya kompetens som krävs.. 

– Vi har kandidatbrist, men inte brist på individer. När vi, våra samarbetspartners, branschkollegor, kunder och kommuner med flera samarbetar kan vi snabbt få ut människor i arbete. Här blir Lernias vuxenutbildning ett viktigt verktyg för att hjälpa personer att lättare komma in på arbetsmarknaden.

Ett av Lernias ben är yrkeshögskoleutbildning. Och det är något som Cecilia Hedin skulle vilja lyfta lite extra då många fortfarande inte känner till det större utbud som finns idag. 

– Det finns ett flertal yrkeshögskoleutbildningar att söka till, det är ett bra komplement till de akademiska utbildningarna och gör att folk kommer ut i arbetslivet snabbare. Utbildningarna tar cirka 1,5 år och är skapade i samarbete med näringslivet efter deras kompetensbehov vilket medför att många får anställning direkt efter avslutad utbildning.

Social hållbarhet en viktig samhällsaspekt

Lernias vision är att företagets verksamhet ska bidra till ett socialt hållbart samhälle, och företaget har hållbarhet som ett centralt fokus inom organisationen. 

– Hållbarhet ur alla aspekter är viktigt för oss, men det är i den sociala dimensionen vi kan göra störst avtryck. Att hjälpa fler människor att hitta jobb, minska antalet arbetsolyckor genom att säkerställa att vår personal har rätt kompetens för det jobb de ska utföra, motverka ungdomsarbetslöshet och jobba för ökad mångfald, avslutar Cecilia Hedin. 

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 90 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. 

Läs mer på lernia.se  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lernia och ej en artikel av Dagens industri

Statsvetare: "Ganska god utdelning för SD"

Beskedet att de fyra högerpartierna nominerar Andreas Norlén (M) till fortsatt talman kan innebära att Sverigedemokraterna får någonting i gengäld, enligt statsvetaren Tommy Möller.

”SD har en stark förhandlingsposition”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna nu går fram med en gemensam nominering visar på att man haft en samsyn, enligt Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

”Det är väl viktigt också i det här läget, i en ganska polariserad situation efter en valrörelse, att man kan ha en sorts samsyn kring talmansämbetet”, säger Tommy Möller.

Norléns tid som talman har varit svår med många olika regeringsbildningar, något han hanterat på ett förtjänstfullt sätt, säger Tommy Möller.

”Han har ju varit respekterad i alla partier vad jag förstår”, säger han. 

Att det är en moderat, och inte en sverigedemokrat som nominerats, tror Tommy Möller kan leda till att SD får igenom andra frågor.

”Det är klart att, de får inte ingå i regeringen, de får inte utse talmannen, så rimligen, om de inte är väldigt svaga i förhandlingarna, så kommer det naturligtvis betyda att de kan få betalt när det gäller sakpolitik tänker jag mig.”

Samtidigt har partierna enats om att ge Sverigedemokraterna åtta av de 16 presidieposter som högerblocket förfogar över i riksdagens utskott.

”Det är en ganska god utdelning för SD, konstaterar Jonas Hinnfors”, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Eftersom talmansposten och presidieposterna kom samtidigt är det uppenbart att det skett ett givande och tagande, poängterar Hinnfors.

”Vi vet heller inte om det här är en isolerad förhandling, eller en del i ett större spel.”

Regeringsbildning och sakpolitik, men också utnämningar i statliga myndigheter kan bli pusselbitar i ett större förhandlingsspel, spår Hinnfors.

”Allting kan bli föremål för förhandlingar. Det är det vi börjar se nu.”

”Och SD har en stark förhandlingsposition.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera