1515
Annons

Cyxones nettoresultat sjönk under fjärde kvartalet

Forskningsbolaget Cyxone redovisar ett resultat efter skatt för det fjärde kvartalet 2020 på -12,0 miljoner kronor (-9,1).

Bolaget saknade intäkter under perioden i likhet med året innan.

Under helåret 2020 hade bolaget ett kassaflöde från den löpande verksamheten på -44,9 miljoner kronor (-18,0). Likvida medel uppgick till 56,3 miljoner kronor (61,8) vid rapportperiodens utgång.

”Vi ser fram emot ett produktivt år fyllt av fortsatta framsteg i ett ökat tempo. Ett intensivt arbete pågår tillsammans med kliniker i covid-19-studien för att säkerställa en snabb patientrekrytering och en framgångsrik studie. Vår plan för att utveckla Rabeximod som en ny behandling av ledgångsreumatism är snart färdigställd, och vi kommer inom kort att initiera förberedande aktiviteter inför start av en klinisk studie senare i år”, skriver Tara Heitner i vd-ordet i rapporten.

Cyxone fick under fjärde kvartalet ett regulatoriskt godkännande att initiera en fas 2-studie av Rabeximod i covid-19-patienter och rekryteringsprocessen har inletts, uppger bolaget. 

Studien kommer att omfatta 300 patienter vid kliniska center i Polen, Slovakien och ytterligare länder. Rabeximod utvärderas i patienter med måttlig covid-19-sjukdom som behöver syrgasbehandling men inte har behov av respiratorvård. 

Preliminära resultat förväntas under tredje kvartalet 2021, skriver bolaget.

”Vi söker nu en strategisk partner för den framtida potentiella kommersialiseringen och distributionen, men även för att säkra finansiering av ytterligare utveckling och ge oss hjälp att förbereda de kommande studier som behöver genomföras”, skriver Tara Heitner om Rabeximod för covid-19-patienter.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera