1515

Cypern sålde ”gyllene pass” till bin Laden-släkting

Cypern har länge fått kritik för sin försäljning av så kallade gyllene pass, som inneburit att medborgare i länder utanför EU kunnat köpa sig ett cypriotiskt pass för omkring 20 miljoner kronor. Då Cypern är ett EU-land ger passet rätt att leva och resa fritt i hela EU.

Ett gyllene pass ger rätt att leva och resa fritt i hela EU.
Ett gyllene pass ger rätt att leva och resa fritt i hela EU.Foto:Yves Logghe

Nu framkommer nya uppgifter om vilka som egentligen köpt sig inträde i Europa. Av de minst 2.500 gyllene pass som utfärdats mellan 2017 och 2019 har flera gått till personer som skulle kunna utgöra säkerhetshot, rapporterar Ekot i samarbete med al-Jazira och Utrikesmagasinet.

Bland annat har en medlem i familjen bin Laden köpt ett pass, uppger al-Jazira. Även omkring tusen högt uppsatta ryska medborgare, flera av dem med starka kopplingar till Kreml, ska finnas bland ”kunderna”, enligt det Qatar-baserade tv-bolaget.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på nyheten.

”Jag får nog säga att jag tycker det är en helt bisarr verksamhet som vissa medlemsländer ägnar sig åt, och att det luktar korruption lång väg”, säger ministern till Ekot, som också påpekar att även Malta och Bulgarien säljer pass.

Cyperns inrikesminister Nicos Nouris försvarar sig med att det hela har skett enligt gällande regelverk, samtidigt som han påpekar att landet nu har stramat upp passförsäljningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?