Annons

Cykelorganisationer: ”Låt barn under 12 år få cykla till skolan”

Skrota kravet att barn ska vara 12 år för att cykla till skolan.  Det skriver företrädare för flera cykelorganisationer i en debattartikel i Göteborgs-posten. De vill också att Folkhälsomyndigheten ska bli tydligare i sin uppmaning att fler behöver cykla för att undvika smittspridning.

Foto:mostphotos

Bättre hälsa och skolresultat. Men också minskad trängsel i kollektivtrafiken. Det är tre skäl som debattörerna anger för att få Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) att ändra rådet att barn ska vara 12 år för att cykla själva till skolan. Ett förlegat råd, menar skribenterna. Det är barnens trafikmognad och hur säker trafikmiljön som ska sätta gränserna. 

Skribenterna föreslår följande förändringar för att öka cyklandet bland unga:

* Låt säker cykling ingå i läroplanen.

* Sänk hastigheten för bilar i tätort till 30 km/h.

* Utgå från barn när nya cykelbanor bygg och gamla sköts om.

* Minska fortkörning vid skolor och andra miljöer där barn rör sig genom Intelligent hastighetsanpassning och geo-fencing.

* Ta bort 12-årsgränsen. Se till att alla elever kan cykla till skolan på ett säkert sätt.

Följande skribenter står bakom debattartikeln: Moa Rasmusson, ordförande Svenska Cykelstäder, Klas Elm, vd Svensk Cykling, Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, Anna Niska, tekn dr, forskningsledare på VTI och föreståndare för Cykelcentrum, Anna-Karin Lindqvist, universitetslektor som forskar om aktiva skoltransporter, Luleå tekniska universitet, Stina Rutberg, bitr. professor som forskar om aktiva skoltransporter, Luleå tekniska universitet och  Erik Stigell, fil dr och trafikkonsult på Trivector.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?