Annons

Cykeln vinner mark när svenskarna ändrar sina resvanor

Cykeln har hittills varit den stora vinnaren under coronapandemin – och trenden ser ut att hålla i sig även i höst. Även resandet med kollektivtrafik har stigit efter sommaren. Det visar en undersökning som konsultbolaget Trivector gjort.

Foto:ALEX SEREBRYAKOV

”Cyklingen har vunnit mark. Och det är framför allt i storstäderna som det skett. Fler har också valt att använda cykeln även för att göra fritidsärenden och inköp. Där ser vi en markant ökning”, säger Trivectors vice vd och forskningschef Lena Smidfelt Rosqvist till Dagens industri. 

Med hjälp av en panel som använt reseappen TravelVu har Trivector kartlagt hur resandet sett ut det gångna året.  Och glädjande nog visar resultatet att svenskarna i stort följt de restriktioner som kommit med pandemin. Arbetsresor har minskat kraftigt – ett resultat av att många har kunnat jobba hemifrån. Däremot har man rört på sig betydligt mer under helger och semestrar. 

På helheten har det totala antalet resor enbart minskat marginellt under pandemin, i likhet med andra länder som haft liknande restriktioner. 

Cyklingen har dock ökat under hela perioden. Om man jämför med siffror från samma perioder 2018 och 2019 har man kunnat konstatera en ökad reslängd per person i år. 

”Vi är ju i mycket vanemänniskor. Börjar vi använda ett färdmedel lär vi oss hur det fungerar, och när man vant sig så reflekterat man inte mycket över sitt val. Har man väl bytt från kollektivtrafik till cykel, då tar man cykeln till allt. Det blir enklare att fortsätta använda det färdmedlet man vant sig vid”, säger Lena Smidfelt Rosqvist och fortsätter:

”Min hypotes är att det är en hygglig andel kollektivresenärer som har gått över till cykel. Eftersom den ökar främst i storstadsområden och det är mycket det som varit en begränsande faktor med de restriktioner som kommit med coronan.”

I en annan undersökning som Svensk Kollektivtrafik presenterade på torsdagen visar det sig att fyra av tio som tidigare rest med kollektivtrafiken har ersatt den med antingen ett annat hållbart alternativ, som exempelvis cykel eller gång. Rapporten drar slutsatsen att övriga resor ersatts med bil. Läs hela rapporten från Svensk Kollektivtrafik här.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera