Annons

Cykel- och barnpaket från MP

Miljöpartiet lägger fram ett paket som ska främja cykling och barns trygghet för 500 miljoner kronor.  Presskonferensen stördes av demonstrerande nazister.

 

Språkrör Gustav Fridolin och miljöminister Karolina Skog.
Språkrör Gustav Fridolin och miljöminister Karolina Skog.Bild:Jesper Frisk

I tiopunktsprogrammet finns förslag på ett nationellt mål om att alla 12-åringar ska kunna cykla till skolan. Cyklandet ska gynnas skattemässigt och cykelvägarna bli tryggare.

”Bakgrunden är att vi ser att barns utrymme i städer begränsas”, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin om förslagen och pekar på att allt fler barn får skjuts till skola och träning.

 Redan nu förbättras cykelinfrastrukturen i snabb takt, enligt miljöminister Karolina Skog, som pekar på att stadsmiljöavtalen sedan årsskiftet har öppnats upp för cykelinfrastruktur.

”Det har vällt in ansökningar från kommuner”, säger miljöminister Karolina Skog

”Det kommer verkligen att märkas ute i våra kommuner redan nästa år”, säger hon vidare.

De politiska förslagen för att gynna cykling handlar om att ”normalisera cykling”, enligt Karolina Skog.

”I Malmö är det 40 procent av resorna till skola och jobb som går med cykel. Det visar potentialen”, säger hon.

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) höll en demonstration som påtagligt störde presskonferensen på lördagen. Gustav Fridolin avslutade presskonferensen med att säga att han anser det vara ”en hedersbetygelse” att bli utpekad som fienden av nazisterna.

Här är Miljöpartiets tio punkter:

 1. Ett nytt nationellt mål om att alla 12-åingar ska känna sig trygga att cykla till skolan.
 2. Inrätta ett kunskapscenter för cykling
 3. Gynna cykling skattemässigt. Tillåt att friskvårdsbidrag används till att köpa eller hyra cykel. Låt arbetsgivare tillhandahålla cyklar till anställda skattefritt.
 4. Kollektivtrafiken och polisen ska samverka för trygg kollektivtrafik.
 5. Minska antalet parkeringsplatser
 6. Sänk momsen för bilpoolsanvändning
 7. Stöd till grönare städer
 8. Rätt till simskola på loven
 9. Sänkt moms på naturguidningar
 10. Ökat stöd till sommaraktiviteter för barn


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?