1515
Annons

Custos sågar Öresunds styrelsekandidat

Det norska försäkringsbolaget Insr:s delägare Custos, som drivs av finansmannen Christen Ager-Hanssen, anser det olämpligt att Öresunds investeringsansvarige Öystein Engebretsen utses till styrelseledamot i bolaget och föreslår en motkandidat.

Det framgår av ett brev daterat 14 maj från Custos till valberedningen, vars förslag inför årsstämman den 23 maj innehåller Öystein Engebretsen som ny styrelsekandidat.

"Engbretsen är inte kvalificerad för uppdraget som ledamot i bolaget. Hans bakgrund kan inte tillföra bolaget något nytt och det är en överhängande risk att han uppfattas och är defacto företrädare för Qviberg", heter det i brevet, som är starkt kritiskt mot Öresund som storägare i Insr.

Enligt Custos uppfattning brister investmentbolaget i allmänt omdöme, branschkompetens, erfarenhet och tidigare agerande i bolagssammanhang, både vad gäller investmentbolaget i sig och dess personer.

Som motkandidat föreslår Custos Jørgen Bredesen, som tills nyligen var vd för det norska gyroteknikföretaget Sensonor.

Utspelet kan ses som en ny yttring av en konflikt som Christen Ager-Hanssen i ett pressmeddelande i torsdags öppet deklarerade mot sin forne samarbetspartner Mats Qviberg, huvudägare och ordförande i Öresund tillika svärfar till Öystein Engebretsen.

Custos äger 2 procent och Öresund nästan 20 procent av INSR, enligt en ägarlängd som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av. Bolaget är värt strax under 1 miljard norska kronor på Oslobörsen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?