1515
Annons

Curt Nicolin-priset till Jacob Wallenberg – ”engagerad röst”

Årets pristagare av Svenskt Näringslivs pris till Curt Nicolins minne blir Jacob Wallenberg.

Pristagaren, som är styrelseordförande i Investor, är ”mycket stolt och hedrad” – och kommer skänka prissumman till medieverksamheter.

Jacob Wallenberg
Jacob WallenbergFoto:Jessica Gow/TT

För bara två månader sedan skulle den svenska jetmotorns fader Curt Nicolin, mångårig Wallenbergdirektör och vd för ABB:s föregångare Asea under 1961-1976, ha fyllt 100 år om han inte hade gått bort vid 85 års ålder år 2006.

Sedan det året delar Svenskt Näringsliv, vars föregångare SAF Curt Nicolin var vd för 1976-1984 och då gick i bräschen för kampen mot löntagarfonderna, årligen ut ett pris till hans minne.

Pristagare utses på förslag från Svenskt Näringslivs ordförande och vd, i år Fredrik Persson och Jan-Olof Jacke. Förslaget beslutas sedan i organisationens presidium, med ordförande och tre vice ordförande: Teknikföretagens ordförande tillika Alfa Lavals vd Tom Erixon, bensinmacksägaren Sven-Olof Gudmundsson från Halmstad, och Marcus Kristiansson, hög chef vid ISS samt ordförande i tjänsteföretagarförbundet Almega.

Bland tidigare pristagare finns opinionsbildare och företagsledare. Årets pristagare är alltså Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor och en av de tre kusiner som styr Wallenbergimperiet. Vid årsstämman i Svenskt Näringsliv kommer han att tilldelas priset, som består av ett inramat diplom jämte 50.000 kronor.

Prissumman tänker han skänka i två lika stora delar till två massmedierelaterade företeelser: Journalistfonden för vidareutbildning och Institutet för Mediestudier.

Journalistfonden grundades 1969 på initiativ av pristagarens farfar Marcus Wallenberg, med en grundplåt på 5 Mkr, ungefär 44 Mkr i dagens penningvärde. Året innan, under den så kallade studentrevolutionens år 1968, hade han talat om försämrade relationer mellan näringsliv och allmänhet, något som förstärktes av den allt mer inflytelserika televisionen.

Institutet för Mediestudier ska enligt sin hemsida ”med forskningen som verktyg verka för en välgrundad diskussion i samhället om hur medierna sköter sin grundläggande uppgift: att på medborgarnas uppdrag granska makten och skildra verkligheten”.

Bland finansiärerna finns Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, men institutet stöds enligt hemsidan av en bred krets av samhällsintressen därutöver: ”fack, näringsliv och civilsamhälle som kyrkan och idrottsrörelsen”.

 

 


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?