Coronaviruset skrämmer Bill Gates: ”En omedelbar kris”

Corona kan vara den sortens sällsynta smitta som kommer en gång per sekel, skriver Microsoftgrundaren Bill Gates i The New England Journal of Medicin.

”Jag hoppas att det inte är så illa, men innan vi vet bör vi anta det”, skriver han.

Foto:Jason Alden

Bill Gates, grundare av mjukvaruföretaget Microsoft och en av världens rikaste människor, lägger i en artikel i tidskriften The New England Journal of Medicin ut texten om sin oro för coronaviruset, covid-19 som det officiellt heter, som hittills har smittat cirka 85.000 människor och tagit livet av närmare 3000.

”Vi står nu inför en omedelbar kris. Under den senaste veckan har covid-19 börjat bete sig mycket som den sortens smitta vi ser en gång per sekel och som vi har varit oroliga för. Jag hoppas att det inte är så illa, men innan vi vet bör vi anta det”, skriver han.

Bill Gates pekar på att tillgänglig data antyder att coronaviruset har en dödlighet på cirka 1 procent, vilket placerar den ungefär mitt emellan influensautbrottet Asiaten 1957, som uppskattas ha dödat 1-5 miljoner människor, och spanska sjukan 1918 som dödade uppskattningsvis 50 miljoner människor.

Men förutom den relativt höga dödligheten lyfter Bill Gates även fram den effektiva smittspridningen i vad som gör coronaviruset så farligt.

”Den genomsnittliga infekterade personen sprider sjukdomen till två eller tre andra - en exponentiell ökningstakt. Det finns också starka bevis för att det kan överföras av människor som bara är milt sjuka eller till och med saknar symptom”, skriver han i artikeln.

Bill Gates uppmanar även världens ledare att vidta åtgärder, och framför allt uppmanar han ledarna för världens rika länder att hjälpa fattigare med bekämpningen av smittan. Själv har han och hustrun Melinda Gates donerat uppemot 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 1 miljard svenska kronor, i kampen mot viruset – pengar som främst tar sikte på fattiga. 

”Genom att hjälpa afrikanska och sydasiatiska länder att förbereda sig kan vi rädda liv och bromsa virusets globala spridning”, skriver han.

Men förutom att hantera den omedelbara krisen behöver världen också hitta ett mer effektivt sätt att möta nästa allvarliga smitta, anser Microsoftgrundaren. Det mest grundläggande är att hjälpa låg- och medelinkomstländer att stärka sina sjukvårdssystem.

”När du bygger ett sjukhus skapar du en infrastruktur för att bekämpa epidemier. Utbildade sjukvårdspersonal levererar inte bara vacciner; de kan också övervaka sjukdomsmönster och fungera som en del av de tidiga varningssystemen som varnar världen för potentiella utbrott”, skriver Bill Gates.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från JernbroAnnons

Så frigör Jernbro dolda värden inom industrin med Energy Management

Mikael Jansson (till höger) föreläser om underhållets betydelse för framtidens produktion på Underhållsdagarna 2021.
Mikael Jansson (till höger) föreläser om underhållets betydelse för framtidens produktion på Underhållsdagarna 2021.

Inom industrin är tekniska försörjningssystem och stödfunktioner ofta inte tillräckligt effektiva och överskottsenergi nyttjas inte. När kärnverksamheten kräver mycket fokus och kapital är det lätt att dessa möjligheter glöms bort. Genom att ta hjälp av marknadsledande Jernbro ökar man lönsamheten och minskar sin miljöpåverkan.

– Vår mission och vårt existensberättigande beror till stor del på våra bidrag till industrins konkurrenskraft, säger Mikael Jansson, vd, Jernbro Industrial Services.

Som en marknadsledande aktör inom tekniska tjänster för industrin kan Jernbro bland annat implementera energieffektiva lösningar som tar tillvara outnyttjad potential och bidrar till en mer hållbar produktion. 

– Lagstiftningen och omvärldens syn och krav på miljöpåverkan och hållbarhet i produktionen har skärpts. Industrier jobbar mycket med dessa frågor och måste redovisa sitt arbete genom hållbarhetsrapporter. De måste bland annat ange hur mycket de påverkar miljön. I dessa sammanhang är energianvändningen en viktig del som går att påverka, förklarar Mikael Jansson. 

Garanterat resultat

Med Energy Management erbjuder Jernbro ett större grepp. I erbjudandet ingår allt från förstudie med kostnadsberäknad och prioriterad åtgärdsplan till genomförande av åtgärder samt efterföljande drift och underhåll med garantier för resultatet. Det är ett mer långsiktigt partnerskap där Jernbro sänker kundernas energinota och samtidigt minskar miljöpåverkan. Vid behov kan även finansiering av åtgärderna erbjudas. 

– Vi ser ett växande intresse för vårt erbjudande inom Energy Management där ökad effektivitet kan bidra signifikant till industrins konkurrenskraft. Vår inhemska industri lever redan under tuffa marknadsförhållanden som kräver prioriteringar och odelat fokus på kärnverksamheten, säger Mikael Jansson. 

Industrin har inte råd att vänta

Att ta hjälp av extern expertis för att genomföra utveckling och effektivisering av funktioner runt om kärnverksamheten är definitivt en god idé. Ett samarbete med Jernbro baserar sig på en analys av energianvändningen som sedan omsätts till konkreta åtgärder med goda resultat.

 – Jernbros åtgärder på en industri kan resultera i ökad produktivitet inom drift och underhåll, kraftigt reducerad energianvändning och miljöpåverkan. Det finns exempel där behovet av extern energi kan reduceras med 70 procent, och relaterade CO2-utsläpp med över 97 procent! En sådan kraftig reducering av behovet får självklart också positiva konsekvenser för dimensionering och utformning av själva försörjningssystemet, avslutar Mikael Jansson.

Läs mer om Jernbro här. 

Om Jernbro

Jernbro är marknadsledande inom industriellt underhåll och omsätter 1,4 miljarder. Bland de 900 anställda finns ingenjörer och utförare med unika kompetenser inom underhåll och teknik som el, mekanik, automation och energi. Dagligen bidrar de till driftsäkerhet och konkurrenskraft för kunder inom verkstad, gruvor, stål, papper och massa, livsmedel, vatten och avlopp, energi mm.

 

Mer från Jernbro

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jernbro och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?