ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Coronaviruset skrämmer Bill Gates: ”En omedelbar kris”

Corona kan vara den sortens sällsynta smitta som kommer en gång per sekel, skriver Microsoftgrundaren Bill Gates i The New England Journal of Medicin.

”Jag hoppas att det inte är så illa, men innan vi vet bör vi anta det”, skriver han.

Bill Gates, grundare av mjukvaruföretaget Microsoft och en av världens rikaste människor, lägger i en artikel i tidskriften The New England Journal of Medicin ut texten om sin oro för coronaviruset, covid-19 som det officiellt heter, som hittills har smittat cirka 85.000 människor och tagit livet av närmare 3000.

”Vi står nu inför en omedelbar kris. Under den senaste veckan har covid-19 börjat bete sig mycket som den sortens smitta vi ser en gång per sekel och som vi har varit oroliga för. Jag hoppas att det inte är så illa, men innan vi vet bör vi anta det”, skriver han.

Bill Gates pekar på att tillgänglig data antyder att coronaviruset har en dödlighet på cirka 1 procent, vilket placerar den ungefär mitt emellan influensautbrottet Asiaten 1957, som uppskattas ha dödat 1-5 miljoner människor, och spanska sjukan 1918 som dödade uppskattningsvis 50 miljoner människor.

Men förutom den relativt höga dödligheten lyfter Bill Gates även fram den effektiva smittspridningen i vad som gör coronaviruset så farligt.

”Den genomsnittliga infekterade personen sprider sjukdomen till två eller tre andra - en exponentiell ökningstakt. Det finns också starka bevis för att det kan överföras av människor som bara är milt sjuka eller till och med saknar symptom”, skriver han i artikeln.

Bill Gates uppmanar även världens ledare att vidta åtgärder, och framför allt uppmanar han ledarna för världens rika länder att hjälpa fattigare med bekämpningen av smittan. Själv har han och hustrun Melinda Gates donerat uppemot 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 1 miljard svenska kronor, i kampen mot viruset – pengar som främst tar sikte på fattiga. 

”Genom att hjälpa afrikanska och sydasiatiska länder att förbereda sig kan vi rädda liv och bromsa virusets globala spridning”, skriver han.

Men förutom att hantera den omedelbara krisen behöver världen också hitta ett mer effektivt sätt att möta nästa allvarliga smitta, anser Microsoftgrundaren. Det mest grundläggande är att hjälpa låg- och medelinkomstländer att stärka sina sjukvårdssystem.

”När du bygger ett sjukhus skapar du en infrastruktur för att bekämpa epidemier. Utbildade sjukvårdspersonal levererar inte bara vacciner; de kan också övervaka sjukdomsmönster och fungera som en del av de tidiga varningssystemen som varnar världen för potentiella utbrott”, skriver Bill Gates.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer