1515
Annons

Coronaviruset ger ökat tryck på landets stödlinjer

Utökade öppettider och blixtutbildning av volontärer. Trycket ökar på landets stödlinjer när oroliga i alla åldrar söker stöd i coronakrisen.

Den ideella föreningen Mind driver i dag självmordslinjen, föräldralinjen och äldrelinjen. Den sistnämna riktar sig till de som är över 65 år och det är framför allt här som Mind sett ett ökat tryck. 

”Det är frågor och oro kring sjukdomen, men också mycket om isolering och ensamhet”, säger Johanna Nordin som är ansvarig för stödlinjerna. 

I dagsläget arbetar 30 volontärer med linjen, men nu snabbutbildar Mind ytterligare 300 personer för att möta det ökade behovet. 

”Vi märker ett ökat tryck på alla våra stödlinjer. Till självmordslinjen ringer bland annat många studenter som är oroliga, det är något som vi inte sett tidigare. Situationen ställer högre krav på dem. Det är också allmän oro och samtal från folk som förlorar jobben”, säger Johanna Nordin. 

Även Svenska Kyrkans samtalstjänst Jourhavande präst, som funnits sedan 1956, utökar sina telefontider och stärker upp med fler präster under nätterna. Chattfunktionen, där många unga hör av sig, utökar också sina öppettider. 

”Det är många som ringer nu. Vi tar emot runt 200 fler samtal per dygn och märker tydligt att den allmänna oron i samhället har ökat” säger Nina Sagovinter, präst och Svenska kyrkans nationella samordnare för jourhavande präst och institutionssjälavård, i ett pressmeddelande. 

På Bris, som har stödlinjer för både vuxna med frågor om barn och för barn, märker man ett ökat tryck sedan förra helgen. Med hjälp av stöd från näringslivet, bland annat Carnegie, Castellum och Circle K, har Bris också kunnat utöka sina öppettider för barn. En satsning som av en slump sammanföll med coronautbrottet. 

”Trycket är alltid högt hos Bris, men märks särskilt nu. Det är oro för andra, hur Corona kan påverka familjemedlemmar och syskon i riskgruppen. Men också oro om man själv kommer bli smittad och hur farligt det är. Sedan handlar det inte nödvändigtvis om viruset i sig, utan om hur det blir om skolan stänger till exempel. Vissa barn har svårt att stänga av informationsflödet, det syns och hörs överallt”, säger pressansvarig Maria-Pia Cabero.  


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?