Den ideella föreningen Mind driver i dag självmordslinjen, föräldralinjen och äldrelinjen. Den sistnämna riktar sig till de som är över 65 år och det är framför allt här som Mind sett ett ökat tryck.
”Det är frågor och oro kring sjukdomen, men också mycket om isolering och ensamhet”, säger Johanna Nordin som är ansvarig för stödlinjerna.
I dagsläget arbetar 30 volontärer med linjen, men nu snabbutbildar Mind ytterligare 300 personer för att möta det ökade behovet.
”Vi märker ett ökat tryck på alla våra stödlinjer. Till självmordslinjen ringer bland annat många studenter som är oroliga, det är något som vi inte sett tidigare. Situationen ställer högre krav på dem. Det är också allmän oro och samtal från folk som förlorar jobben”, säger Johanna Nordin.
Även Svenska Kyrkans samtalstjänst Jourhavande präst, som funnits sedan 1956, utökar sina telefontider och stärker upp med fler präster under nätterna. Chattfunktionen, där många unga hör av sig, utökar också sina öppettider.
”Det är många som ringer nu. Vi tar emot runt 200 fler samtal per dygn och märker tydligt att den allmänna oron i samhället har ökat” säger Nina Sagovinter, präst och Svenska kyrkans nationella samordnare för jourhavande präst och institutionssjälavård, i ett pressmeddelande.
På Bris, som har stödlinjer för både vuxna med frågor om barn och för barn, märker man ett ökat tryck sedan förra helgen. Med hjälp av stöd från näringslivet, bland annat Carnegie, Castellum och Circle K, har Bris också kunnat utöka sina öppettider för barn. En satsning som av en slump sammanföll med coronautbrottet.
”Trycket är alltid högt hos Bris, men märks särskilt nu. Det är oro för andra, hur Corona kan påverka familjemedlemmar och syskon i riskgruppen. Men också oro om man själv kommer bli smittad och hur farligt det är. Sedan handlar det inte nödvändigtvis om viruset i sig, utan om hur det blir om skolan stänger till exempel. Vissa barn har svårt att stänga av informationsflödet, det syns och hörs överallt”, säger pressansvarig Maria-Pia Cabero.