1515
Annons

Coronatopp för Tradera – försäljningen lyfter

Pussel, tält och designmöbler har trendat under Traderas coronatopp. 

Försäljningen under april ökade med 13 procent jämfört med samma period föregående år. 

Stefan Öberg, vd på Tradera.
Stefan Öberg, vd på Tradera.Foto:Charlotta Andersson

När Folkhälsomyndigheten först rekommenderade arbetsgivare att låta anställda arbeta hemifrån gick Traderas försäljningssiffror ned. Men de senaste två veckorna har varit marknadsplatsens bästa under deras tjugoåriga historia. 

”Vår analys är att folk hade så mycket annat att tänka på i början. Men när man sedan etablerat sig i isoleringen fick man tid att sälja, rensa ut och göra i ordning hemma. Det fanns mer tid att handla”, säger Stefan Öberg, vd på Tradera.

På Tradera är drygt 2 miljoner medlemmar registrerade. Under coronakrisen har det tillkommit mellan 500 och 1000 nya medlemmar varje dag. 

”Vi har haft bra momentum under ett antal år men det har accelererat under pandemin.”

Det har varit tydligt vilken typ av produkter som varit extra populära under krisen. I början var intresset för pussel och sällskapsspel stort. Även designmöbler och textilier har lockat köpare. Nu är fler ute efter utomhusprylar. 

”Spritkök, liggunderlag, sovsäckar och tält. Jag tror att folk tänker att det blir semester i Sverige och då får man gå ut och vandra eller bara vara i naturen.”

På auktionssidan finns 2,5 miljoner produkter till försäljning. Intresset för cirkulär handel har ökat i och med den stora miljödebatten. 

”Den debatten har hamnat lite i skymundan nu, men det hade etablerat sig redan innan pandemin. Men tittar man på klimatavtrycket man har som privatperson så ger, förutom energi och kommunikation, konsumtion det största avtrycket. Men köper man sådant som redan finns så minskar avtrycket med åtminstone 80 procent, även med frakt inräknat.” 

För att mäta sig med andra e-handelssidor arbetar Tradera för att slipa bort de trösklar som gör att auktionshandlandet kan uppfattas som krångligt. 

”Det ska vara lätt att hitta och filtrera bland saker. Sedan måste betalningen vara enkel. Vi kommer att lägga till en kreditbetalmetod som finns hos många vanliga e-handlare. Slutligen måste också fraktmetoden vara smidig.”

Stefan Öberg är tacksam att arbetet har kunnat fortgå som vanligt under coronakrisen. 

”Om man ser på liknande marknadsplatser utomlands har de praktiskt taget fått stänga ned för att transporterna inte fungerat. Därför är vi så tacksamma att Sverige valt den väg som vi gjort där samhället ändå fungerat.”

 

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Expert: Omöjligt att stoppa ryska propagandan

Efter EU:s blockering av ryska statsmedier har innehållet i stället börjat spridas via en rad andra sajter och konton. Att helt stoppa den ryska krigspropagandan i Europa är omöjligt, konstaterar en expert.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.Foto:Mikhail Klimentyev/AP

Ett åtgärd som ”saknar motstycke”.

Så beskrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beslutet i mars att strypa tillgången till de statskontrollerade ryska medierna RT och Sputnik i unionen. Syftet var att hindra Kremls mediemaskineri från att ”sprida lögner för att rättfärdiga Putins krig i Ukraina och så split” i Europa.

Det exceptionella förbudet gäller alla former av kanaler, såväl tv-sändningar som nätsajter och sociala medier.

Beslutet har minskat de ryska statsmediernas räckvidd i medlemsländerna när sändningstillstånd rivits, webbsidor försvunnit från sökresultaten och plattformar som Facebook, Twitter och Youtube blockerat konton. Men kort efter det att förbudet trädde i kraft uppstod kopior av RT:s stoppade sajter på nya adresser. 

Och flera sådana har fortsatt kunnat nås inom EU. Den London-baserade tankesmedjan Institute for Strategic Dialogue upptäckte i en studie i juli tolv tillgängliga sajter som var exakta kopior av RT:s tyskspråkiga eller spanskspråkiga sajter – och vars ip-adresser eller annan data visade på direkta kopplingar till medieorganisationen. Ytterligare fem sådana spegelsajter som låg på servrar utan koppling till Moskva upptäcktes.

Därtill hittade man över hundra sajter med aggregerat nyhetsinnehåll hämtat bland annat från de ryska statsmedierna.

På sociala medier har RT-innehåll också kunnat fortsätta spridas från andra konton, och videomaterial har gått att återpublicera via andra användare efter att RT-märkningen tagits bort.

”Man har nog förstått från EU:s sida att det inte kommer att gå att helt få bort det här innehållet. Men det har blivit svårare att nå det, och förbudet har en symbolisk tyngd”, säger Ola Svenonius, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

”Men visst, de som vill hitta alternativa källor kommer att hitta dem ändå”. 

Samtidigt finns en flora av andra typer av sajter som sprider vilseledande information om kriget i Ukraina. Det New York-baserade företaget Newsguard, som kartlägger desinformation på nätet, har i en färsk rapport identifierat 250 sådana sajter. Ungefär hälften är engelskspråkiga och resten på andra stora europeiska språk. Vissa av dem framställer sig som oberoende tankesmedjor eller nyhetssajter.

Många av dem har dykt upp under de senaste månaderna. I en del fall tycks det röra sig om så kallade vilande sajter, som tidigare byggt upp följare med hjälp av helt annan typ av innehåll för att sedan när kriget bröt ut plötsligt börja föra ut Moskvas narrativ.

Ola Svenonius påpekar dock att det ryska desinformationsarbetet pågått under lång tid och att Kreml troligen inte gjort någon större extrasatsning på att nå en bredare publik i Europa efter EU-förbudet.

”Den ryska säkerhetsapparaten är ansträngd just nu på flera olika sätt”.

”Det finns en kostnadskalkyl här. Skulle detta arbete vara helt ineffektivt skulle det inte ske. Men om man skulle lägga full energi skulle vi nog få se mer än det här.” 

EU:s förbud har också väckt debatt om mediefrihet.

Beslutet stödjer sig på slutsatsen att RT och Sputnik är statliga verktyg som används för att förvränga sanningen och som hotar den allmänna ordningen och säkerheten i EU.

Bland kritikerna finns det europeiska journalistförbundet European Federation of Journalists (EJF). ”Att bekämpa desinformation med censur är ett misstag”, skrev förbundet i ett uttalande i mars. En bättre strategi för att slå undan benen för dem som vill manipulera är att stödja oberoende journalistik, främja ett pluralistiskt och professionellt medielandskap och sprida kunskap om källkritik, enligt EJF.

Ola Svenonius anser att det är viktigt att debatten fortsätter.

”Det är problematiskt att förbjuda medieföretag.”

”Rent krasst används dock de här kanalerna som ett led i en sorts krigföring både mot Ukraina men också mot Europa som en helhet”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera