1515
Annons

Coronastöden förlängs – Andersson: ”Många företag är hårt sargade”

Företagen får förlängda stöd för att klara coronakrisen.

Bland annat förlängs stödet för korttidspermittering.

Foto:Jesper Frisk

Kraven från näringsliv och opposition har varit högljudd och ihållande på extra stöd sedan smittspridningen tagit fart och restriktionerna blivit tuffare. På måndagen kom beskedet att regeringen förlänger vårens och sommarens företagsstöd: korttidspermitteringarna, omställningsstödet och möjligheten till skatteuppskov. Paketet beräknas kosta mellan 13 och 18 miljarder kronor. 

”Många företag är hårt sargade efter att ha haft många tuffa månader”, säger Magdalena Andersson och konstaterar att krisen hittills har kostat 100.000 personer jobbet. 

”Syftet är att rädda svenska företag och svenska jobb genom den här krisen”, fortsätter hon. 

Sedan tidigare låg notan för alla direkta krisåtgärder under 2020 på 200 miljarder kronor. 

Regeringens bedömning är att kostnaden för korttidspermitteringarna ökar från 2 till 7 miljarder nästa år när stödet förlängs. Den stora grupp företag vars permitteringar löper ut i november kan få förlänga dem till den 30 juni om de är fortsatt drabbade i krisen. De som varit korttidspermitterade sedan i mars kan fortsätta vara det, konstaterar finansmarknadsminister Per Bolund (MP). 

I januari till mars tar staten 75 procent av kostnaden för permitteringarna och under april till juni sjunker statens andel till 50 procent. 

”Det är viktigt att arbetsgivarna nu också tar tillvara möjligheten till kompetensutveckling”, säger Per Bolund. 

Även omställningsstödet förlängs i ytterligare tre månader, för mellan 5 och 10 miljarder kronor. För att få stöd krävs ett omsättningstapp på 50 procent jämfört med föregående år. Dessutom förlängs omställningsstödet för enskilda näringsidkare till en kostnad av 3 miljarder kronor. 

Om krisen blir mer långvarig kommer politiken att svara med nya förlängningar, enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

”Krävs det att de här stöden förlängs kommer politiken att agera”, säger han. 

Företagarorganisationerna vill att fler företag ska komma i fråga för omställningsstöd, något som Moderaterna tagit fasta på, när de kräver att det ska räcka med en 30-procentig minskning av omsättningen. 

”Vi tycker att det är viktigt att man träffar de företag som har allra störst problem”, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet. 

Regeringen förlänger även möjligheten till skatteuppskov med ytterligare ett år från mars nästa år. Och företagare som vill ta ut a-kassa kommer att få fortsatta lättnader i reglerna även under 2021. 

Magdalena Andersson antyder också att paketresebranschen kan komma att få stöd, för att kunna ersätta konsumenter som hamnar i kläm, men det handlar inte om några miljardbelopp. 

”Vi ser allvarligt på situationen i paketresebranschen”, säger hon. 


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?