Annons

Coronastöden förlängs – Andersson: ”Många företag är hårt sargade”

Företagen får förlängda stöd för att klara coronakrisen.

Bland annat förlängs stödet för korttidspermittering.

Foto:Jesper Frisk

Kraven från näringsliv och opposition har varit högljudd och ihållande på extra stöd sedan smittspridningen tagit fart och restriktionerna blivit tuffare. På måndagen kom beskedet att regeringen förlänger vårens och sommarens företagsstöd: korttidspermitteringarna, omställningsstödet och möjligheten till skatteuppskov. Paketet beräknas kosta mellan 13 och 18 miljarder kronor. 

”Många företag är hårt sargade efter att ha haft många tuffa månader”, säger Magdalena Andersson och konstaterar att krisen hittills har kostat 100.000 personer jobbet. 

”Syftet är att rädda svenska företag och svenska jobb genom den här krisen”, fortsätter hon. 

Sedan tidigare låg notan för alla direkta krisåtgärder under 2020 på 200 miljarder kronor. 

Regeringens bedömning är att kostnaden för korttidspermitteringarna ökar från 2 till 7 miljarder nästa år när stödet förlängs. Den stora grupp företag vars permitteringar löper ut i november kan få förlänga dem till den 30 juni om de är fortsatt drabbade i krisen. De som varit korttidspermitterade sedan i mars kan fortsätta vara det, konstaterar finansmarknadsminister Per Bolund (MP). 

I januari till mars tar staten 75 procent av kostnaden för permitteringarna och under april till juni sjunker statens andel till 50 procent. 

”Det är viktigt att arbetsgivarna nu också tar tillvara möjligheten till kompetensutveckling”, säger Per Bolund. 

Även omställningsstödet förlängs i ytterligare tre månader, för mellan 5 och 10 miljarder kronor. För att få stöd krävs ett omsättningstapp på 50 procent jämfört med föregående år. Dessutom förlängs omställningsstödet för enskilda näringsidkare till en kostnad av 3 miljarder kronor. 

Om krisen blir mer långvarig kommer politiken att svara med nya förlängningar, enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

”Krävs det att de här stöden förlängs kommer politiken att agera”, säger han. 

Företagarorganisationerna vill att fler företag ska komma i fråga för omställningsstöd, något som Moderaterna tagit fasta på, när de kräver att det ska räcka med en 30-procentig minskning av omsättningen. 

”Vi tycker att det är viktigt att man träffar de företag som har allra störst problem”, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet. 

Regeringen förlänger även möjligheten till skatteuppskov med ytterligare ett år från mars nästa år. Och företagare som vill ta ut a-kassa kommer att få fortsatta lättnader i reglerna även under 2021. 

Magdalena Andersson antyder också att paketresebranschen kan komma att få stöd, för att kunna ersätta konsumenter som hamnar i kläm, men det handlar inte om några miljardbelopp. 

”Vi ser allvarligt på situationen i paketresebranschen”, säger hon. 


Innehåll från eSports FundAnnons

Ny fond hittar vinnande bolag inom e-sport

Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports Fund
Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports FundFoto:Sascha Beetz Magnusson

E-sport lockar varje år fler åskådare, och branschen vinner allt större ekonomisk mark. Den aktivt förvaltade fonden eSports Fund tar vara på dessa goda framtidsutsikter och samlar de vassaste bolagen i en vinnande portfölj.

E-sporten omsätter flera miljarder varje år och har hisnande publiksiffror som blir en guldgruva för annonsörer. Det här är helt klart en nisch på uppgång, vilket förvaltaren Stefan Westin tagit fasta på. Han har över 30 års erfarenhet av investeringar och har med stor framgång förvaltat e-sport sedan 2017, det senaste året med en avkastning på 50 procent. I oktober startades en helt ny fond, eSports Fund, som Stefan Westin nu är ansvarig förvaltare för.

– Fonden startades för att möta det stora intresse som finns för e-sport i dag. Nischen ligger verkligen helt rätt i tiden. E-sporten kan visa på fantastiska tillväxtsiffror – prognosen är att omsättningen inom branschen kommer öka med 15,5 procent årligen fram till 2023, säger Stefan Westin, ansvarig förvaltare för eSports Fund. 

Läs mer om fonden här.

Kortsiktig förflyttning på marknaden

Dessa siffror presenterades i en färsk undersökning från Newzoo. Den snabbt ökande omsättningen kan härledas till inkomstkällor i form av medierättigheter, sponsorskap, merchandise- och biljettförsäljning samt annonsering. Stefan Westin pekar på en stark trend där annonsörer övergår från traditionell sport till e-sport för att räckvidden är så pass mycket större.

– Tillväxten för e-sportåskådare bedöms öka med i genomsnitt 12 procent per år fram till 2022. Då beräknas antalet åskådare uppgå till 645 miljoner. Det är i dag bara VM-finalen i fotboll och Super Bowl som lockar fler åskådare än finalen i League of Legends, så här finns en enormt stor potential att öka försäljningen av TV-tid och annonser, säger Stefan Westin.

Noggrann process bakom urval av bolag

Inom segmentet e-sport ryms både rena e-sportbolag och spelutvecklare, men även underleverantörer till dessa bolag. Stefan Westin samlar 25–30 av branschens mest framstående bolag i fonden, och urvalet är en process där inget lämnas till slumpen. 

– Det största jobbet ligger faktiskt i att välja bort bolag. Bolagen i fonden ska inte bara vara framgångsrika och ha en uttalad tillväxtstrategi, utan också ha breda produktportföljer och inte vara för lika varandra. Det handlar om att skapa en bra mix, säger han.

När Stefan Westin blickar framåt ser han en stark och snabb uppgång för streaming inom e-sporten där dyra spelkonsoler blir mindre viktigt, Augmented Reality (AR) fortsätter att integreras och där 5G-utvecklingen blir särskilt intressant. Streaming gör e-sporten ännu mer lättåtkomlig – vilket lovar gott för branschens, och fondens, framtid.

Vill du investera i eSports Fund? Ta reda på mer här.

Fakta om eSports Fund

eSports Fund är en renodlad tematisk och global aktiefond som aktivt förvaltas av Stefan Westin. Stefan Westin kommer uteslutande investera i bolag som drar nytta av den starka trenden inom e-sportindustrin, såsom e-sportarrangörer, spelutvecklare och underleverantörer inom ovannämnda sektorer. Ansvarigt fondbolag är AIFM capitals. 

 

Mer från eSports Fund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eSports Fund och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?