Annons

Coronastöden förlängs – Andersson: ”Många företag är hårt sargade”

Företagen får förlängda stöd för att klara coronakrisen.

Bland annat förlängs stödet för korttidspermittering.

Foto:Jesper Frisk

Kraven från näringsliv och opposition har varit högljudd och ihållande på extra stöd sedan smittspridningen tagit fart och restriktionerna blivit tuffare. På måndagen kom beskedet att regeringen förlänger vårens och sommarens företagsstöd: korttidspermitteringarna, omställningsstödet och möjligheten till skatteuppskov. Paketet beräknas kosta mellan 13 och 18 miljarder kronor. 

”Många företag är hårt sargade efter att ha haft många tuffa månader”, säger Magdalena Andersson och konstaterar att krisen hittills har kostat 100.000 personer jobbet. 

”Syftet är att rädda svenska företag och svenska jobb genom den här krisen”, fortsätter hon. 

Sedan tidigare låg notan för alla direkta krisåtgärder under 2020 på 200 miljarder kronor. 

Regeringens bedömning är att kostnaden för korttidspermitteringarna ökar från 2 till 7 miljarder nästa år när stödet förlängs. Den stora grupp företag vars permitteringar löper ut i november kan få förlänga dem till den 30 juni om de är fortsatt drabbade i krisen. De som varit korttidspermitterade sedan i mars kan fortsätta vara det, konstaterar finansmarknadsminister Per Bolund (MP). 

I januari till mars tar staten 75 procent av kostnaden för permitteringarna och under april till juni sjunker statens andel till 50 procent. 

”Det är viktigt att arbetsgivarna nu också tar tillvara möjligheten till kompetensutveckling”, säger Per Bolund. 

Även omställningsstödet förlängs i ytterligare tre månader, för mellan 5 och 10 miljarder kronor. För att få stöd krävs ett omsättningstapp på 50 procent jämfört med föregående år. Dessutom förlängs omställningsstödet för enskilda näringsidkare till en kostnad av 3 miljarder kronor. 

Om krisen blir mer långvarig kommer politiken att svara med nya förlängningar, enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

”Krävs det att de här stöden förlängs kommer politiken att agera”, säger han. 

Företagarorganisationerna vill att fler företag ska komma i fråga för omställningsstöd, något som Moderaterna tagit fasta på, när de kräver att det ska räcka med en 30-procentig minskning av omsättningen. 

”Vi tycker att det är viktigt att man träffar de företag som har allra störst problem”, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet. 

Regeringen förlänger även möjligheten till skatteuppskov med ytterligare ett år från mars nästa år. Och företagare som vill ta ut a-kassa kommer att få fortsatta lättnader i reglerna även under 2021. 

Magdalena Andersson antyder också att paketresebranschen kan komma att få stöd, för att kunna ersätta konsumenter som hamnar i kläm, men det handlar inte om några miljardbelopp. 

”Vi ser allvarligt på situationen i paketresebranschen”, säger hon. 

Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera