ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Coronasmäll mot klädbytardagen

  • Jessica Andréason på Klädbytardag. Foto: Monica Olsson

5 frågor till Jessica Andréason, nationell projektledare för klädbytardagen hos Naturskyddsföreningen som skulle ha ägt rum på fredagen. 

Förra veckan beslutade ni om att rekommendera alla arrangörer för klädbytardagen att ställa in dagens evenemang, varför? 

”På grund av smittorisken av coronaviruset. Rikskansliet på Naturskyddsföreningen har beslutat om att skjuta upp alla sammankomster med över 50 deltagare. Sedan kanske det är någon enskild aktör som håller i sin klädbytardag ändå, fast utomhus och med färre deltagare, men det är inget vi har fått signaler om. Just nu verkar det som att alla har följt vår rekommendation och ställt in.”

Hur många arrangörer handlar det om?

”Det är runt 140 stycken i Sverige. Men vi samarbetar även med Norge, Danmark och Island sedan fem år tillbaka och de har också ställt in dagens evenemang. I år var det 160 arrangörer i Norge men färre i Danmark och på Island. Förra året hölls klädbytardagen på 300 platser runt om i Norden.”

Vad tycker de om beslutet att ställa in? 

”Många tycker såklart att det är jättetråkigt, men de förstår och vill inte orsaka en ökad spridning. Vi hoppas på att spridningen har stannat tills den tredje oktober som är det nya datumet för ”Stora bytardagen”. Då arrangeras klädbytardagen, men också prylbytardagen. Förhoppningsvis är lika många, eller ännu fler med då.” 

Varför är det viktigt att klädbytardagen blir av?

”För att det är en manifestation för en hållbar klädkonsumtion. Vi vill inspirera människor till att återanvända och handla mindre nytt. Även de som inte handlar second hand vanligtvis, ska upptäcka glädjen i att återanvända. Man kan faktiskt förnya sin garderob på ett klimatsmart sätt, och sedan vi startade det här initiativet för elva år sedan har intresset bara växt.”  

Hur många plagg fick nytt liv förra året?  

”I Sverige fick 58.000 plagg en ny ägare. Samma mängd i nyproducerade plagg motsvarar ett koldioxidutsläpp på 406 ton. Det är som om en medelstor fossilbil hade kört 53 varv runt jordklotet.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer