Vården
Den växande efterfrågan på en digitala lösningar märks tydligt hos Investorägda Platform24 Healthcare som levererar en digifysisk kommunikationsplattform.
”Vi jobbar just nu i princip dygnet runt för att möta efterfrågan och snabbt implementera en digital ingång för att effektivisera handläggningen av vårdsökandes frågor om coronaviruset och covid-19, så att de kan sorteras efter graden av medicinsk brådska, säger Platform24 Healthcares vd Jacob Stedman till Digital Hälsa.
Konkurrenten Visiba Care hade redan för en dryg vecka sedan 140 procents ökning av användare på den vårdplattform som företaget levererar till regioner och privata vårdgivare i Sverige.
Konferenser och möten
Amerikanska videokonferensbolaget Zoom rapporterar lavinartade ökningar av antalet användare sedan coronavirusets utbrott. Redan under årets två första månader hade bolaget fler användare än under hela förra året, och det var alltså enbart under den tid när Asien främst var drabbat. Cisco hade i februari 22 gånger så mycket nätverkstrafik per sekund mot normalt för sina videokonferenstjänster Webex från användare i Kina.
Allt fler företag hade redan innan pandemiutbrottet börjat dra ner på affärsresandet, många av klimatskäl, för att istället mötas online. När nu i princip alla tvingats prova på det talar det mesta för att acceptansen för digitala möten kommer att öka dramatiskt.
Utbildning
”Det är nu första gången många universitet kommer att behöva lita helt på onlineundervisning. Detta kan dramatiskt påskynda den långsiktiga acceptansen för onlineinlärning”, menar Adam Nordin som bevakar edtech-sektorn på investmentbanken Goldman Sachs i ett marknadsbrev.
Tillsammans med att dagens unga kräver allt mer digitala upplevelser samt att de flesta lärosäten har dålig ekonomi och är i behov av kapitaleffektiva lösningar kan därför pandemin bli en katalysator för edtechbranschen, menar Adam Nordin vidare.