Annons

Coronapandemin en katalysator för ökad digitalisering

Den globala coronapandemin kommer att fungera som en katalysator för ökad digitalisering generellt i samhället. Här är några av de mest uppenbara områdena, där digitala lösningar fått ett kraftigt uppsving den senaste tiden och där acceptansen säkerligen kommer att öka även på längre sikt.

UPPKOPPLAD. Pandemin kommer sannolikt att driva på utvecklingen mot digital teknik på flera områden, tror branschföreträdare inom olika sektioner.
UPPKOPPLAD. Pandemin kommer sannolikt att driva på utvecklingen mot digital teknik på flera områden, tror branschföreträdare inom olika sektioner.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Vården
Den växande efterfrågan på en digitala lösningar märks tydligt hos Investorägda Platform24 Healthcare som levererar en digifysisk kommunikationsplattform.

”Vi jobbar just nu i princip dygnet runt för att möta efterfrågan och snabbt implementera en digital ingång för att effektivisera handläggningen av vårdsökandes frågor om coronaviruset och covid-19, så att de kan sorteras efter graden av medicinsk brådska, säger Platform24 Healthcares vd Jacob Stedman till Digital Hälsa.

Konkurrenten Visiba Care hade redan för en dryg vecka sedan 140 procents ökning av användare på den vårdplattform som företaget levererar till regioner och privata vårdgivare i Sverige.

Konferenser och möten
Amerikanska videokonferensbolaget Zoom rapporterar lavinartade ökningar av antalet användare sedan coronavirusets utbrott. Redan under årets två första månader hade bolaget fler användare än under hela förra året, och det var alltså enbart under den tid när Asien främst var drabbat. Cisco hade i februari 22 gånger så mycket nätverkstrafik per sekund mot normalt för sina videokonferenstjänster Webex från användare i Kina. 

Allt fler företag hade redan innan pandemiutbrottet börjat dra ner på affärsresandet, många av klimatskäl, för att istället mötas online. När nu i princip alla tvingats prova på det talar det mesta för att acceptansen för digitala möten kommer att öka dramatiskt.

Utbildning
”Det är nu första gången många universitet kommer att behöva lita helt på onlineundervisning. Detta kan dramatiskt påskynda den långsiktiga acceptansen för onlineinlärning”, menar Adam Nordin som bevakar edtech-sektorn på investmentbanken Goldman Sachs i ett marknadsbrev.

Tillsammans med att dagens unga kräver allt mer digitala upplevelser samt att de flesta lärosäten har dålig ekonomi och är i behov av kapitaleffektiva lösningar kan därför pandemin bli en katalysator för edtechbranschen, menar Adam Nordin vidare.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?