1515
Annons

Coronamutationerna som forskarna håller extra koll på – ”två läskiga”

Ständig förändring – det är virusets melodi. Men vissa mutationer är läskigare än andra, och några följs extra noga. Dit hör en ny, indisk variant.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.Foto:Henrik Montgomery/TT

Virus ändras precis hela tiden och coronaviruset kommer att uppträda i mängder av skepnader, berättar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Enligt Ali Mirazimi klassar forskarna virusförändringar i tre grupper: intressanta varianter, oroande varianter och varianter som medför allvarliga konsekvenser.

Ännu finns ingen mutation som placerats i den tredje gruppen, men väl i den andra gruppen och som forskarna nu följer särskilt noga.

”Den brittiska varianten, den sydafrikanska och den brasilianska varianten finns här. Vi vet att de alla påverkar hur viruset sprids.”

För både den brasilianska och den sydafrikanska varianten kan vaccinets effekt också påverkas, förklarar han.

”Men vi har sett att vaccinet fungerar bra på den brittiska varianten.”

Nu har det kommit en ny virusvariant som har hittats i Indien. Den kallas den indiska dubbelmutationen – en benämning som kan sätta skräck i vem som helst.

”Jag tycker att det namnet är lite konstigt, alla varianter innehåller flera mutationer. Men den här har två läskiga mutationer”, säger Ali Mirazimi.

Förutom den förändring som finns i den brasilianska och den sydafrikanska varianten så har den en mutation till som kan få betydelse och som har påträffats i en variant från Kalifornien, USA.

”Vi har inte sett de två mutationerna tillsammans förut.”

Exakt hur den varianten kan påverka, och i vilken utsträckning, är dock inte klart ännu eftersom den är så pass ny, förklarar Ali Mirazimi.

”Den här varianten är definitivt en sådan vi håller koll på. Den behöver inte vara allvarligare, men vi måste titta närmare på den.”

Hur allvarlig en mutation är kan mätas utifrån olika kriterier.

”Några av dem kommer att vara allvarligare än andra. I dag mäter vi vaccinmotståndskraft, samhällsspridning och farlighet.”

Det finns ingen bra medicin mot covid-19, men om det kommer kan virusets inverkan på effekten av medicinen också tas med, förklarar han.

När nya, obehagliga varianter kommer så finns det trots allt hopp. Vaccintillverkarna kan ganska snabbt ändra vaccinen så att de får effekt på även de nya varianterna. I alla fall de vaccin som görs med nyare metoder, förklarar Ali Mirazimi.

”Moderna har redan börjat att ta fram vaccin mot den sydafrikanska varianten, och jag skulle tro att Pfizer också gör det.”

Att forska fram nytt vaccin tar kanske sex till åtta veckor, berättar han, till det kommer prövningar och godkännande, som kan ta lite längre tid.

”Men vi vet att alla vaccin som finns nu skyddar mot svår sjukdom och död”, säger Ali Mirazimi.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera