Coronakrisen stoppar ägarbytet i anrika Sjömagasinet

Coronakrisen sätter stopp för företagsaffärer. På onsdag den 1 april var det meningen att Göteborgs mest kända restaurang, Sjömagasinet, skulle tas över av Mats Sjölander, en doldis jämfört med den nuvarande krögaren Ulf Wagner. Men det blir inte av.

Sjömagasinet i Göteborg.
Sjömagasinet i Göteborg.Foto:Patrik Olsson
Mats Sjölander.
Mats Sjölander.Foto:Magnus Gotander, Bilduppdraget AB

”Vi har hamnat i ett läge där det inte går att driva restaurang längre. Det vore direkt oansvarigt att ge sig på det här just nu”, säger Mats Sjölander.

”Det blir en kännbar ekonomisk smäll förstås. Rent formellt blir det så att jag inte kan uppfylla köpeavtalet och därmed faller handpenningen.”

För att finansiera köpet hade Mats Sjölander gjort upp om att sälja sin nuvarande restaurang, Blomstermåla på Särö söder om Göteborg. De nya krögarna skulle ha tagit över idag, fredag, men inte heller den affären blir av.

”I söndags kväll meddelade mina efterträdare på Blomstermåla att de väljer att avstå”, säger Mats Sjölander.

”Här på Särö har vi en omfattande festvåningsverksamhet som inte är möjlig att bedriva för tillfället. Det går inte att anordna stora privata arrangemang på ett smittsäkert sätt.”

Det var efter Folkhälsomyndighetens presskonferens i tisdags som Mats Sjölander insåg att köpet av Sjömagasinet inte skulle gå att genomföra som planerat. Då aviserades de första restriktionerna mot restaurangbranschen, att endast bordsservering är tillåtet i fortsättningen och att det ska glesas ut mellan gästerna. Det är i sig inget problem på Sjömagasinet, en stor restaurang med gott om plats mellan bord med vita dukar.  

”Jag insåg att vi är på väg mot ett läge där myndigheterna inte vill se restaurangverksamhet just nu. Då spelar det ingen roll att det fortfarande kommer en del gäster, myndigheterna önskar att det upphör.”

Du menar att det kommer fler restriktioner?
”Det är jag övertygad om.”

Att affärerna inte blir av som planerat nu vid månadsskiftet innebär inte att de spruckit definitivt, betonar Mats Sjölander. Han hoppas kunna ta över Sjömagasinet när coronakrisen är över.

”Det är avsikten, men om framtiden vet vi ingenting, det har vi lärt oss de senaste veckorna. Vad som helst kan hända.”

Mats Sjölander hoppas också att försäljningen av Blomstermåla ska gå igenom, så småningom. 

”Alla är rörande överens om att det inte går att göra några affärer just nu. Det är inte säkert att det går att bedriva någon verksamhet på flera månader. Därför väljer vi att avvakta händelseutvecklingen. Men man hoppas ju att det ska vara möjligt att driva restaurang i framtiden”, säger Mats Sjölander. 

Som krögare var han på väg att växla upp till en betydligt större restaurang, som blev känd under den långa tid som Leif Mannerström drev den. 

”Volymen är enastående, omsättningen uppgår till 46 miljoner kronor. Det är mycket för att vara en restaurang. Det kanske är mest i Göteborg”, sa Mats Sjölander till Di innan coronakrisen slog till på allvar mot branschen. 

Omsättningen har dock minskat de senaste två åren från som mest 52 Mkr 2017. Efter att ha gått med vinst alla år under Ulf Wagners tid blev det en förlust på 1 Mkr 2018.  

Historien börjar redan år 1775, men det var först 1984 som det kommunala restaurangbolaget Vingabolaget startade Sjömagasinet i den fastighet vid Göta älv som länge var lagerlokal till Ostindiska kompaniet. 

Tio år senare, 1994, privatiserades Sjömagasinet och den välkända kocken Leif Mannerström tog över. Efter 16 år sålde han till Ulf Wagner som redan första året, 2011, fick ta emot Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?