ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Coronakrisen stoppar ägarbytet i anrika Sjömagasinet

  • Sjömagasinet i Göteborg. Foto: Patrik Olsson
  • Mats Sjölander. Foto: Magnus Gotander, Bilduppdraget AB

Coronakrisen sätter stopp för företagsaffärer. På onsdag den 1 april var det meningen att Göteborgs mest kända restaurang, Sjömagasinet, skulle tas över av Mats Sjölander, en doldis jämfört med den nuvarande krögaren Ulf Wagner. Men det blir inte av.

”Vi har hamnat i ett läge där det inte går att driva restaurang längre. Det vore direkt oansvarigt att ge sig på det här just nu”, säger Mats Sjölander.

”Det blir en kännbar ekonomisk smäll förstås. Rent formellt blir det så att jag inte kan uppfylla köpeavtalet och därmed faller handpenningen.”

För att finansiera köpet hade Mats Sjölander gjort upp om att sälja sin nuvarande restaurang, Blomstermåla på Särö söder om Göteborg. De nya krögarna skulle ha tagit över idag, fredag, men inte heller den affären blir av.

”I söndags kväll meddelade mina efterträdare på Blomstermåla att de väljer att avstå”, säger Mats Sjölander.

”Här på Särö har vi en omfattande festvåningsverksamhet som inte är möjlig att bedriva för tillfället. Det går inte att anordna stora privata arrangemang på ett smittsäkert sätt.”

Det var efter Folkhälsomyndighetens presskonferens i tisdags som Mats Sjölander insåg att köpet av Sjömagasinet inte skulle gå att genomföra som planerat. Då aviserades de första restriktionerna mot restaurangbranschen, att endast bordsservering är tillåtet i fortsättningen och att det ska glesas ut mellan gästerna. Det är i sig inget problem på Sjömagasinet, en stor restaurang med gott om plats mellan bord med vita dukar.  

”Jag insåg att vi är på väg mot ett läge där myndigheterna inte vill se restaurangverksamhet just nu. Då spelar det ingen roll att det fortfarande kommer en del gäster, myndigheterna önskar att det upphör.”

Du menar att det kommer fler restriktioner?
”Det är jag övertygad om.”

Att affärerna inte blir av som planerat nu vid månadsskiftet innebär inte att de spruckit definitivt, betonar Mats Sjölander. Han hoppas kunna ta över Sjömagasinet när coronakrisen är över.

”Det är avsikten, men om framtiden vet vi ingenting, det har vi lärt oss de senaste veckorna. Vad som helst kan hända.”

Mats Sjölander hoppas också att försäljningen av Blomstermåla ska gå igenom, så småningom. 

”Alla är rörande överens om att det inte går att göra några affärer just nu. Det är inte säkert att det går att bedriva någon verksamhet på flera månader. Därför väljer vi att avvakta händelseutvecklingen. Men man hoppas ju att det ska vara möjligt att driva restaurang i framtiden”, säger Mats Sjölander. 

Som krögare var han på väg att växla upp till en betydligt större restaurang, som blev känd under den långa tid som Leif Mannerström drev den. 

”Volymen är enastående, omsättningen uppgår till 46 miljoner kronor. Det är mycket för att vara en restaurang. Det kanske är mest i Göteborg”, sa Mats Sjölander till Di innan coronakrisen slog till på allvar mot branschen. 

Omsättningen har dock minskat de senaste två åren från som mest 52 Mkr 2017. Efter att ha gått med vinst alla år under Ulf Wagners tid blev det en förlust på 1 Mkr 2018.  

Historien börjar redan år 1775, men det var först 1984 som det kommunala restaurangbolaget Vingabolaget startade Sjömagasinet i den fastighet vid Göta älv som länge var lagerlokal till Ostindiska kompaniet. 

Tio år senare, 1994, privatiserades Sjömagasinet och den välkända kocken Leif Mannerström tog över. Efter 16 år sålde han till Ulf Wagner som redan första året, 2011, fick ta emot Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer