1515

Coronakommission ska bli klar före valet

Granskningskommissionen om Sveriges hantering av pandemin ska vara klar före valet.

Det beskedet gavs på dagens partiledarmöte.

Partiledarmöte.
Partiledarmöte.Foto:Jessica Gow/TT

Enligt flera partiledare så vill nu regeringen att granskningen ska vara klar under första kvartalet 2022.

Valet hålls i september samma år.

Regeringen gjorde det enda som var rimligt. Det var flera partier som krävt att detta ska vara klart före valet, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Han tycker att kommissionens arbete inte får dra ut allt för långt i tiden, eftersom man måste ta lärdom ganska snabbt av hur man ska hantera en pandemi som coronapandemin.

”Det andra är förstås ansvarsutkrävande. Det vore närmast provocerande att lägga detta efter ett val”, säger Kristersson.

Regeringen ska i dag skicka ut ett förslag på direktiv för kommissionens granskning till partierna. De har fram till fredag på sig att komma med synpunkter.

”Vi tycker att det första man ska göra är att ta tag i bristerna i äldreomsorgen. Man ska börja arbetet där och redovisa så fort det bara går, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.Vi kommer att ha kvar risken för att de äldre får smittan på äldreboende och via hemtjänsten och vi måste göra allt vi kan för att undvika det”, säger han.

Enligt den vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson uppgav statsministern på videomötet att man kan behöva begränsa vad kommissionen faktiskt ska titta på för att den ska vara klar i god tid innan valet.

”Alla partier säger att vi tycker att väljarna bör ha en möjlighet att utvärdera vad som gjorts under en av de värsta kriser landet varit med om vid valet 2022”, säger Jonsson. 

”Men det är klart att i den andra vågskålen ligger hur pass omfattande granskningen kan vara.”


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?