1515
Annons

Coronakommission ska bli klar före valet

Granskningskommissionen om Sveriges hantering av pandemin ska vara klar före valet.

Det beskedet gavs på dagens partiledarmöte.

Partiledarmöte.
Partiledarmöte.Foto:Jessica Gow/TT

Enligt flera partiledare så vill nu regeringen att granskningen ska vara klar under första kvartalet 2022.

Valet hålls i september samma år.

Regeringen gjorde det enda som var rimligt. Det var flera partier som krävt att detta ska vara klart före valet, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Han tycker att kommissionens arbete inte får dra ut allt för långt i tiden, eftersom man måste ta lärdom ganska snabbt av hur man ska hantera en pandemi som coronapandemin.

”Det andra är förstås ansvarsutkrävande. Det vore närmast provocerande att lägga detta efter ett val”, säger Kristersson.

Regeringen ska i dag skicka ut ett förslag på direktiv för kommissionens granskning till partierna. De har fram till fredag på sig att komma med synpunkter.

”Vi tycker att det första man ska göra är att ta tag i bristerna i äldreomsorgen. Man ska börja arbetet där och redovisa så fort det bara går, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.Vi kommer att ha kvar risken för att de äldre får smittan på äldreboende och via hemtjänsten och vi måste göra allt vi kan för att undvika det”, säger han.

Enligt den vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson uppgav statsministern på videomötet att man kan behöva begränsa vad kommissionen faktiskt ska titta på för att den ska vara klar i god tid innan valet.

”Alla partier säger att vi tycker att väljarna bör ha en möjlighet att utvärdera vad som gjorts under en av de värsta kriser landet varit med om vid valet 2022”, säger Jonsson. 

”Men det är klart att i den andra vågskålen ligger hur pass omfattande granskningen kan vara.”

Fortsatt ökning av covidpatienter i Stockholm

Antalet covidpatienter fortsätter att öka i Region Stockholm, meddelar regionen. Totalt vårdas 268 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 51 fler än vad som rapporterades förra tisdagen.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det är ungefär hälften som vårdas för covid-19 och hälften som vårdas med covid-19, det vill säga vårdas av en annan orsak men samtidigt har covid-19.

”Även vårdens medarbetare testar positivt för covid-19 vilket gör att vi har högre sjukfrånvaro än vad vi brukar ha på sommaren. Norrtälje sjukhus är nu i stabsläge men övriga sjukhus är i normalläge”, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett uttalande på regionens hemsida.

I Västra Götalands-regionen syntes också en ökning gällande antalet covidpatienter i den senaste lägesrapporten. Under vecka 28 konstaterades 664 bekräftade fall av covid-19, vilket var drygt 20 procent fler än veckan före. Det finns stora regionala skillnader i länet och störst ökning sker i Skaraborg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera