Annons

Coronahösten fortsätter – rekord i Norrbotten: ”Ser dystert ut”

I Norrbotten rapporteras rekordmånga coronafall under ett dygn. I Skåne smittas allt fler äldre.

Erfarenheter från i våras visar att vårdbehovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning, enligt Region Stockholm, där antalet covidpatienter fortsätter att öka.

Foto:Johan Nilsson/TT

150 personer har bekräftats smittade av coronaviruset under fredagsdygnet i Region Norrbotten, vilket är det högsta antalet som registrerats i länet under ett och samma dygn.

”Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer att fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra”, säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt i ett pressmeddelande. 

Även i Skåne fortsätter smittspridningen att öka i hela länet. Under torsdagsdygnet rapporterades 481 nya fall. De senaste dagarna har en rejäl ökning av covid-19 noterats bland äldre personer, uppgav Region Skåne i ett pressmeddelande på fredagen. Smittan har också tagit sig in på allt fler äldreboenden, enligt regionen. Även antalet som får vård på sjukhus ökar.

I Stockholm fortsätter antalet patienter inskrivna vid akutsjukhusen att öka. Enligt fredagens rapport vårdades 148 patienter på sjukhus i länet, vilket är 29 fler jämfört med i tisdags. 15 personer får intensivvård. 

Region Stockholm uppger att det är sannolikt att vårdbehovet kommer att fortsätta öka de närmaste veckorna. Erfarenheter från anstormningen av covidpatienter i våras visar att behovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning.

I Västra Götaland fanns totalt 80 inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen under fredagen, vilket är 16 fler jämfört med i måndags. Då konstaterades också ytterligare 742 nya fall i regionen, jämfört med dygnet innan.

Region Östergötlands sjukvårdsledning har gått upp i stabsläge, med anledning av den senaste tidens negativa utveckling. På lördagen vårdas 32 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, vilket är tolv fler jämfört med i måndags.

På fredagen rapporterades ytterligare fyra dödsfall i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed hade totalt 5.938 smittade avlidit i landet.


Innehåll från TamtronAnnons

Smart fordonsvåg revolutionerar viktig del av logistikflödet

Ett överlastat lastbilsekipage kan bli en dyr historia. Här gäller det att väga fordonet på ett tillförlitligt sätt för att garantera att lasten ligger inom lagens ramar, men också för att lasta så kostnadseffektivt och hållbart som möjligt. Nyckeln till framgång skulle kunna vara smartare vågsystem. 

Alla företag som på ett eller annat sätt arbetar med transport kan nog enas om att vägning av last är en central del av verksamheten. Här handlar det om att lasta så effektivt som möjligt och därmed minska antalet transporter – och samtidigt undvika överlastning. 

Tamtron är ett av få företag i Sverige som riktat in sig på vägning, och besitter första plats när det gäller vägning och vågsystem för hjulburna fordon. Sedan 1989 har företaget hjälpt sina kunder att effektivisera sitt arbete och levererat träffsäkra lösningar. Nu väljer Tamtron att utöka sitt erbjudande inom affärssegmentet Transport & Logistik, där man räknar med att göra enorm skillnad med sina vågsystem. Här handlar det framför allt om uppkopplade markförlagda fordonsvågar.

– Vi levererar en våg från Motus Weighings som kan väga en långtradares vikt och samla in träffsäkra mätdata på bara några sekunder, utan att ekipaget behöver stanna. Detta innebär att vi kan effektivisera vägningsprocessen, undvika tomgångskörning och spara in på 1000-tals liter bränsle. Tillsammans med detta vågsystem kan vi även leverera axelvikter, säger Thomas Larsson, vd på Tamtron i Sverige.

Den dynamiska vågen kan förbättra logistikflödet på ett väldigt konkret sätt. Traditionella markförlagda vågar ockuperar en stor yta på ett logistikområde då de behöver vara runt 24 meter, medan vågen som Tamtron levererar enbart är sex meter lång. Här frigörs en stor yta som kan användas för kärnverksamheten.

Tamtron tillhandahåller också ett molnsystem som automatiskt samlar in vägningsdata. Systemet identifierar vilket fordon som kör över vågen och slår fast aktuell vikt, tid och plats. Här ges möjligheten för alla berörda att få realtidsuppdaterad information direkt i mobiltelefonen, och underlaget kan användas för att göra rapporter och fakturaunderlag. 

– Behovet av att mäta och samla in data ökar hela tiden inom den här branschen, och utvecklingen går otroligt snabbt. På bara sju år har företagen gått från att skriva ner vägningsresultat på papper, till att vilja få in detta i digitala system direkt, säger Thomas Larsson och tillägger:

–  Möjligheterna med dynamiska och uppkopplade fordonsvågar är väldigt många, och vi vet att det här kommer bli en game changer för företag inom transport- och logistikbranschen. 

Fakta om Tamtron 

Tamtron är en internationell tillverkare av intelligenta vågar och informationshanteringsystem för vägningstransaktioner. Företaget utvecklar och säljer vågsystem för mobila maskiner som hjullastare, gaffeltruckar och timmerhanterare samt vågsystem för tung vägning av exempelvis lastbilar och tåg. Tamtron är dessutom ackrediterat kontrollorgan och utför verifiering av olika vågsystem.

Är du nyfiken på hur du kan effektivisera dina transporter med ett smartare vågsystem? Läs mer här. 

 

Mer från Tamtron

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tamtron och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?