1515
Annons

Coronahösten fortsätter – rekord i Norrbotten: ”Ser dystert ut”

I Norrbotten rapporteras rekordmånga coronafall under ett dygn. I Skåne smittas allt fler äldre.

Erfarenheter från i våras visar att vårdbehovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning, enligt Region Stockholm, där antalet covidpatienter fortsätter att öka.

Foto:Johan Nilsson/TT

150 personer har bekräftats smittade av coronaviruset under fredagsdygnet i Region Norrbotten, vilket är det högsta antalet som registrerats i länet under ett och samma dygn.

”Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer att fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra”, säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt i ett pressmeddelande. 

Även i Skåne fortsätter smittspridningen att öka i hela länet. Under torsdagsdygnet rapporterades 481 nya fall. De senaste dagarna har en rejäl ökning av covid-19 noterats bland äldre personer, uppgav Region Skåne i ett pressmeddelande på fredagen. Smittan har också tagit sig in på allt fler äldreboenden, enligt regionen. Även antalet som får vård på sjukhus ökar.

I Stockholm fortsätter antalet patienter inskrivna vid akutsjukhusen att öka. Enligt fredagens rapport vårdades 148 patienter på sjukhus i länet, vilket är 29 fler jämfört med i tisdags. 15 personer får intensivvård. 

Region Stockholm uppger att det är sannolikt att vårdbehovet kommer att fortsätta öka de närmaste veckorna. Erfarenheter från anstormningen av covidpatienter i våras visar att behovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning.

I Västra Götaland fanns totalt 80 inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen under fredagen, vilket är 16 fler jämfört med i måndags. Då konstaterades också ytterligare 742 nya fall i regionen, jämfört med dygnet innan.

Region Östergötlands sjukvårdsledning har gått upp i stabsläge, med anledning av den senaste tidens negativa utveckling. På lördagen vårdas 32 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, vilket är tolv fler jämfört med i måndags.

På fredagen rapporterades ytterligare fyra dödsfall i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed hade totalt 5.938 smittade avlidit i landet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?