1515

Corona tvingar konservativ bransch att ställa om snabbt

Digitaliseringen av juristbranschen tar just nu sjumilasteg, inte minst som en följd av den pågående viruspandemin.

Foto:Henrik Montgomery/TT
Charlotta Kronblad
Charlotta Kronblad
Ulf Lindén, grundare av Legalworks och Legalbuddy.
Helena Hallgarn, VQ Legal.Foto:Sammy Steen
Christina Blomkvist.
Christina Blomkvist.

Rättegångssalarna i Högsta domstolen i Westminister, London, gapar tomma. Byggnaden är stängd och istället förs processerna via videokonferenser. Alla deltagare, inklusive domare och jurister, kopplar upp sig hemifrån. Kanske inte i morgonrocken, men ändå. 

Coronapandemin har tvingat in de konservativa juristerna i 2000-talet, en ögonöppnare som säkerligen kommer att sprida ringar på vattnet framöver, tror Charlotta Kronblad, forskare på Chalmers i digitalisering av juristbranschen. 

”Det här är i särklass det mest intressanta just nu, något många inte trodde var möjligt. Det har funnits ett stort kulturellt motstånd mot att pröva nytt”, säger hon.

Än så länge är det inte advokatbyråerna eller bolagsjuristerna som driver på digitaliseringen utan de mindre, disruptiva startup-bolagen och ofta företag som inte drivs av jurister. 

”Internationellt finns ett antal legaltech-aktörer som börjar bli stora och även företag som bygger in tekniken i den juridiska leveransen. Ett exempel är United Lex, en amerikansk spelare med en vd som kommer från Capgemini. Han har dragit igång en outsourcing-verksamhet som inte bara består av jurister utan även det systemstöd som bolagen själva inte klarar av att utveckla. Kombinationen av teknologi och vassa jurister är framtiden”, säger Ulf Lindén, grundare av Legalworks och Legalbuddy.

Intresset för legaltech från riskkapitalisterna har ökat, även om det inte boomat. Sedan 2009 har amerikanska riskkapitalister ökat sina investeringar fem gånger till över 136 miljarder dollar 2018, enligt siffror från American Bar Association. 

En av de mest framåtlutade spelarna på svensk mark är VQ Legal. Helena Hallgarn bröt sig loss från advokatfirman Vinge tillsammans med kollegan Ann Björk för snart 10 år sedan för att utveckla digitala juridiska lösningar. Efter den egenutvecklade robottjänsten, som hjälper bolag att ta fram juridiska dokument, var det dags att lära IBM:s superdator Watson svensk juridik tillsammans med advokatbyråerna Maqs och Lindahl samt Vinnova. Men det visade sig vara svårare än väntat. 

”Vi valde att byta plattform, från Watson som är en färdig AI-tjänst, till något vi utvecklar själva med hjälp av en kombination av lösningar. Vi har börjat att testa men nu behöver vi hjälp av rätt partner att träna den. Men vi tar god tid på oss precis som vi gjorde med robottjänsten”, säger Helena Hallgarn. 

Precis som Helena Hallgarn hoppade Christina Blomkvist av en framgångsrik karriär som advokat för att effektivisera juridiken med hjälp av teknik. I bolaget Greencounsel som hon startade för tre år sedan, har hon själv kodat en online-plattform där tekniken samspelar med frilansande jurister på ett optimalt sätt. 

”På advokatbyråerna finns en hel kader av biträdande jurister som gör mycket av det här jobbet i dag.”

I fjol var hon koordinator för ett AI-projekt som finansierades av Vinnova där Greencounsel utvecklade en lösning för att snabbt kunna träna upp en chatbot att identifiera frågeställningar utifrån frågor som ställs på olika språk och lämna ett svar inom ett begränsat ämnesområde.”

Den kom väl till pass nyligen.  

”Helgen efter att regeringen presenterat de nya reglerna om korttidsarbete presenterade  Greencounsel en chatbot som kunde besvara frågor kopplat till dessa.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?